Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Kirkebyggeri i Burundi – en god dansk tradition

Kirkebyggeri i Burundi – en god dansk tradition

En kirkebygning i Burundi betyder mission, evangelisation, diakoni og livsforvandling.

Trods Corona og mange andre udfordringer fortsætter Baptistkirken i Burundi (UEBB) ufortrødent med at være kirke for dem, de er kaldet til at tjene. Evangelisation, og det man kan kalde menighedsbaseret diakoni ud fra kirkerne, er en hjertesag for dem.

Siden selvstændigheden i 1962 har man plantet mere end 100 nye kirker, så der nu er 132 menigheder og 135 satellitkirker, der med tiden bliver selvstændige. De 132 menigheder tæller mere end 60.000 medlemmer, og derudover har man kontakt til lige så mange i diverse aktiviteter.

Tura – en menighed på grænsen

En menighed med en god kirke og en engageret præst kan være livsforvandlende for mange i det fattige land.

I 2021 besøgte jeg en række menigheder og kirker i Burundi. Det er imponerende at se det liv og engagement, der udfolder sig i og omkring kirkerne. En menighed med en god kirke og en engageret præst kan være livsforvandlende for mange i det fattige land. Kirkerne er ofte de eneste, der når helt ud og fungerer som både forsamlingshuse, kulturhuse og altså bedehuse.

Jeg besøgte menigheden i Tura i det nordøstligste hjørne af Burundi. Det er en stor menighed med mere end 400 medlemmer og et levende menighedsliv. Da kirken ligger på grænsen til Tanzania, er der mange hjemvendte flygtninge i fællesskabet. En del burundere er gennem tiden flygtet til Tanzania pga. uroligheder i Burundi, og mange vender hjem. Kirken har mange aktiviteter for at støtte og udvikle lokalområdet. De har bl.a. børneprojekt, alfabetiseringsprojekt for kvinder, spare- og lånegrupper samt mange skønne kor. Kirken er bygget for cirka 15 år siden med støtte fra private danske givere.

Ikke langt derfra ligger en lille menighedsplantning i Nonwe. Det er en menighed kaldet Buhoro, som evangeliserer i området. Vi hørte opløftende beretninger om arbejdet med at lære fattige kvinder at læse og skrive, og hvad medlemskab af spare- og lånegrupper har betydet for deres livskvalitet. Trods beskedne rammer var der ikke noget at udsætte på gæstfriheden, engagementet og glæden. Livet i og omkring kirken udfoldede sig i den grad – men de manglede døre, vinduer og det meste af taget.

Menighederne kan selv

Generalsekretær i UEBB Jean Jacques Masabo fortæller, at han er glad for den støtte, de har fået fra Danmark gennem årene. Det har haft stor betydning for udviklingen af kirkerne. Mange kirker klarer selv enten fornyelse af eksisterende kirkebygninger eller nye byggerier som det i Nonwe. Men den store udfordring for mange af kirkerne er at skaffe de sidste midler til netop tage, døre, vinduer og cement til gulvene. Mursten og spær kan de som regel selv klare, fortæller han – i hvert fald ude på landet. I de større byer, hvor UEBB traditionelt ikke har været så velrepræsenteret, er myndighedernes krav til byggerierne skærpet. Her skal der være brændte mursten, toiletfaciliteter og andet, som vi også kender fra nabolandet Rwanda.

Den store udfordring for mange af kirkerne er at skaffe de sidste midler til netop tage, døre, vinduer og cement til gulvene.

Visioner for fremtiden

Befolkningstallet i Burundi er støt stigende, og lige nu er der over 11 millioner indbyggere. Samtidigt foregår der en migration mod de større byer. UEBB har derfor en vision om at have en kirke i hver af de 17 provinsers hovedbyer. Lige nu er man til stede i syv provinser. Men det er dyrt at bygge i de store byer, hvor udgifterne ofte beløber sig til ca. 100.000 kr., da man er nødt til at betale for stort set alt arbejde og alle materialer. Prisen for at bygge en kirke på landet afhænger af størrelse og lokale forhold. Men i gennemsnit koster det ca. 10.000 kr. for at støtte en kirke med tag, døre og vinduer. Med gode kirker er vi med til at sikre både kirkernes og lokalsamfundenes udvikling.

Kirkebyggeri kan støttes af både menigheder og private ved indbetaling på MobilePay 911 118 eller kontonr. 3201 10042879 mærket ’Menigheder, der vokser’. 

Giv din mening til kende