Rundt om i baptistmenighederne lægges hoveder i blød for at tilfredsstille flest mulige den 24. december. Det er normalt et tilløbsstykke og mange steder plejer kirkerne at være fyldt, ikke kun af menighedernes medlemmer og familie, men også lokale bysbørn.
I Østhimmerland og Sæby rykker gudstjenesterne således ud af kirken. I Vaarst rykker de til Rebild Efterskole, i Sæby til en sportshal.
Andre menigheder laver to gudstjenester i stedet for én, sådan er det bl.a. i Tølløse og Vrå.
I Bethelkirken i Aalborg plejer de at have to julegudstjenester, men i år laver de en familiegudstjeneste om formiddagen og en mere traditionel julegudstjeneste om eftermiddagen. Det samme gør de for første gang på Bornholm.
I Odense holder de også to julegudstjenester med to forskellige prædikanter, mens resten af teamet er de samme. Her har de julefest ugen før, men ved den synger forsamlingen ikke højt. ”Men det vil vi den 24., så stolene placeres, så familier sidder sammen og forhåbentlig kan alle være i kirkesalen”, siger Henrik Krak Søndergaard, menighedens præst.
Og de fleste steder kræves tilmelding, så (forhåbentlig) ingen går forgæves.
Jul hjemme i stuerne
Endelig har Korskirken i Herlev besluttet at gå helt online. Der vil ikke være gudstjeneste den 24. december, men i stedet optages en julegudstjeneste 4. søndag i advent, klippes og lægges ud på kirkens hjemmeside og Facebook.
”Vi vurderede, at vi skulle lave tre-fire gudstjenester for at rumme alle, og der har vi hverken mandskab eller lyst til. Vi har kun fået positive tilkendegivelser på beslutningen. Mange går i kirke for at hilse hinanden glædelig jul, og hvis man så kommer til forskellige gudstjenester, er det ikke det samme,” siger menighedens ene præst, Ole Lundegaard. Han mener, at folk er glade nok for at kunne sidde hjemme i stuerne med familien og fejre julegudstjeneste.
”Vi har heldigvis dygtige, professionelle folk til at lave det tekniske, og de synes også, det er sjovt. Og folk var glade for det under nedlukningen i foråret”, fortæller Ole.
Flytter til efterskolen
Anderledes går man til værks i Østhimmerlands Baptistmenighed. De flytter gudstjenesten over til Rebild Efterskoles hal. Og dobler gudstjenesten op, så der er gudstjeneste kl. 13 og 15.
”Vi kommer også til at Zoome (en slags streaming) derfra, for det er der folk fra byen, der har efterlyst,” fortæller menighedens præst Raymond Jensen. Han har før holdt gudstjeneste på efterskolen, fordi der hvert (normalt) år er sommerhøjskole, hvor der laves nadvergudstjeneste i hallen.
Folk er begyndt at tilmelde sig, men Raymond fortæller, at han ikke tænker på julegudstjenesterne endnu, for de første to adventssøndage har de dåb i Vaarst. Dog ved han, at et hornorkester vil byde kirkegængerne velkommen den 24. december. Der kan være to gange 75 deltagere, og det passer nogenlunde med dem, der plejer at komme juleaften.
Lejet sportshal
Sæby Baptistmenighed slår et endnu større brød op. De har lejet Spektrum, den lokale sportshal på 1200 kvadratmeter. Her kan være 300, ”når vi synger, og det skal vi”, siger Hans Thomsen, menighedens nye præst.
”Vi regner med, at der kommer mange. Vi har aldrig før haft et Corona-år, og alle døre er åbne lige nu,” siger en optimistisk Hans. Han fortæller, at der i kirken lige nu må være 26 mennesker plus det løse, der kan være 12-14 i en sal ved siden af, hvor der er skærm og lyd, og et par stykker i forhallen.
”Det kan vi jo ikke byde menigheden.
Jeg fik en telefonopringning fra en af menighedens ældste medlemmer. Hun skulle vist prøve af, hvor lokalkendt jeg var blevet, for hun spurgte, hvor hallen var. Og så sagde hun lige bagefter; ’Der bliver sikkert kø, så jeg følger bare strømmen.’ Det er en holdning, jeg godt kan lide.”
Hans er ikke begejstret for alle restriktionerne; ”Men det er vigtigt, at folk er trygge. Vi kommer til at sidde langt fra hinanden og skal synge en hal op. Så derfor har vi lavet et forsangerkor. Det bliver stort.”
jeg er baptist
jeg er baptist