Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Innovativ Kirke kan helt klart anbefales

Innovativ Kirke

Innovativ Kirke kan helt klart anbefales

Lyngby Baptistkirke var pilotmenighed i Innovativ Kirke. De har gennemført fire workshops på godt et halvt år – og det var nok lidt for hurtigt, siger Pia Duebjerg fra menighedsrådet. Men hun vil anbefale det til andre menigheder.

Mission i Danmark er det udvalg under BaptistKirken, der har fået ideen til Innovativ Kirke. Processen er udviklet af Bespoke, som er Rune Toldams firma. Han er kaospilot, medlem af regen/Kristuskirken og brænder for mission. Innovativ Kirke er udviklet specielt med henblik på at blive brugt til at udvikle baptistmenigheder, men kan også bruges af andre.

Lyngby fik et hurtigt tilbud fra BaptistKirken først i 2016. Vil I være pilot-menighed for Innovativ Kirke? De fik ikke lang tid til at tænke sig om, men de hoppede på tilbuddet ”fordi det var nu, de fik chancen,” som næstformand i menighedsrådet, Pia Duebjerg Andersen, udtrykker det. Men hun vil helt klart anbefale andre menigheder at tage imod tilbuddet om et Innovativ Kirke-forløb fra Mission i Danmark.
”Vi skulle nok have brugt lidt mere tid på at formulere, hvad vi gerne ville med sådan et forløb. Men det har været spændende. Vi har set mennesker, der normalt ikke deltager i vores menighedsmøder, og jeg har tænkt, at jeg kendte folk, men er alligevel blevet overrasket over, hvad de bød ind med.”

Se potentialet i menigheden

Processen forløber over fire workshops, og normalt er de fordelt over et år. Pilot-projektet er dermed blevet lidt forceret – også fordi Charlotte Willer, der er proces-konsulent på vegne af BaptistKirken, skulle gøre sig erfaringer med alle fire workshops for at kunne gå i gang i andre menigheder.

billede3

Innovativ Kirke har det formål, at menighederne skal finde ud af, hvem de er – at de ser potentialet i menigheden. I en workshop skal de se på det lokalsamfund, der omgiver dem og tænke, hvad de kan gøre dér. Så skal de udfordres til at finde nye løsninger og endelig tage beslutninger og forankre processen i menigheden. På den måde kan processen gentages gang på gang og blive en måde at udvikle menigheden på, bare uden en proces-konsulent.
”Vi har fundet ud at, at det, vi gør, er vi gode til og det giver mening. Det, der giver energi og er sjovt, skal vi satse på. Vi er gode til fællesskabet og sætter det højt. Vi satser på varierede gudstjenester. Lige nu er det vigtigt, fordi vores præst er på barselsorlov,” fortsætter Pia og tilføjer, at det måske netop er en fordel, at menigheden i en ”præsteløs tid” finder ud af, hvad de vil bruge deres præst til.

Det er de rigtige ting, vi gør

Hun fortæller i øvrigt, at menigheden føler sig hårdt ramt lige nu. Ud over at de skal fungere uden præst er menighedsrådsformanden og flere andre i menighedsrådet ramt af sygdom. Rådsformanden har været en ildsjæl i projektet, og det vil han givetvis fortsat være.

billede4

”Men vi er ved godt mod. Det skal nok gå. Lige nu skal vi arbejde med de ting, vi har fundet ud af. Vi har gjort den opdagelse, at når vi taler fremtid, så er det de rigtige ting, vi gør. Når vi skulle sige, hvad vi vil gøre i fremtiden, så er det meget de ting, vi allerede gør. Måske vi bare skal blive bedre til at prioritere.”
Menigheden har ikke været så meget indstillet på nye missionale tiltag, men de har lært af forløbet, at ”vi er de rigtige folk. Vi skal ikke være fokuseret på de, der ikke er her, men på, at de mennesker, vi er, er gode nok.”

Charlotte Willer er 34 år, gift med Simon Willer, mor til to drenge og uddannet Cand.pæd.pæd.psyk. Hun er ansat af BaptistKirken som konsulent til specielt at gennemføre Innovativ Kirke. Derudover ansat i regen/kristuskirken som familie og lederudviklingskonsulent.

”Og så skal vi lære at lægge de dårlige vaner og forventninger fra os. Vi skal stoppe med det, der dræner os for energi. Det har processen lært os, og det kan bestemt anbefales andre at bruge Innovativ Kirke.”

Giv din mening til kende