Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
I Sindal holder de fast i juletraditionerne

I Sindal holder de fast i juletraditionerne

En række sociale arrangementer styrker fællesskabet i den lille landmenighed

Lyt til artiklen

Åbn lyd i nyt vindue

Menighedsrådsformand Mariette Søndergaard Olesen fortæller med glæde i stemmen om menighedens initiativer: ”Der er altid god opbakning. Vi er en landmenighed, hvor de yngre familier kommer hjem til jul. De sætter også pris på traditionerne. Der dukker også en del menighedsmedlemmer op, som vi ellers ikke ser så meget.”

Gamle forbindelser skal plejes

Bindslev-koret optræder i Sindal.

Engang havde menigheden i Sindal kirkebygning i Mosbjerg og menighedshus i Bindslev. Begge steder er solgt, men Mariette fortæller, at der stadig er lokal opbakning:
”I torsdags havde vi julekoncert med Bindslev-koret. Det er også et samarbejde, vi har haft i en del år. Det er rart, når vi får besøg udefra, så det ikke kun handler om os selv. Det er også rart at bevare en forbindelse til Bindslev, selv om huset er solgt. Vi har stadigvæk medlemmer derude.”

Mariette lægger vægt på, at en koncert også er en lejlighed til at fremme menighedens sociale liv. Efter koncerten var der kaffe med god tid til at hygge sammen og pleje sociale kontakter.

Der er plads til nye initiativer

”Der var engang en pigeklub i menigheden. Andre har kvindekreds, men vi havde altså en pigeklub. Før corona stod pigeklubben for en julefrokost, men det standsede under corona. I menighedsrådet syntes vi, at vi manglede det her sociale arrangement,” siger Mariette.

Sindal menigheds aldersprofil ligner meget andre landmenigheders. ”De fleste aktive er +70 år. Og så er der en lille håndfuld omkring 40 – 45 år,” siger Mariette og tilføjer, at der er et behov for socialt samvær i menigheden.

Julefrokost i Sindal.

”I menighedsrådet blev vi enige om at spørge, om ikke der var nogen, der ville lave en julefrokost sammen med os igen,” lyder det fra menighedsrådsformanden.

Der var opbakning til ideen. En hel del endda. Maden blev bestilt ”udefra”, der var julebingo og masser af tid til at have det hyggeligt sammen inden dagen sluttede med en kort andagt.

Det skal også se godt ud

Adventsfesten er også en tilbagevendende begivenhed. Og inden den løber af stablen, skal kirken pyntes op:
”Vi er et par veninder, der gør meget ud af at få pyntet kirken med stjerner og lys. Det skal være hyggeligt at komme i vores kirke her i julemåneden. Hos os er der ikke kun adventskransen, vi gør lidt mere ud af det. Vi har juletræ med lys ude i hall’en. Og en stor stjerne med lys i vinduet ud mod vejen,” lyder det fra Mariette.

Adventsfesten samlede både unge og ældre.

Adventsfesten er en tradition, der i form og indhold har ligget fast i årtier. Med adventstale og amerikansk lotteri under kaffen:
”Det er næsten helt tilbage, som det var i min barndom,” ler Mariette.

Adventsfesten er også et af de arrangementer, som hele menigheden bakker op om. Samtidig er det en anledning, hvor der dukker folk fra byen op. En tradition, der også er kendt uden for kirken.

Musikken fylder

Julen skal synges ind i Sindal. Og der skal være de sædvanlige syv læsninger. I år er det Hanne og Hartvig Weber-Hansen, der synger for på både gamle og nyere julesalmer. Der er også en del minder forbundet med valget af salmer, fortæller Mariette:
”Vi er jo en menighed, der engang har haft et stort kor. Der er bare nogle salmer og sange fra dengang, der hænger ved. De passer måske ikke lige ind i en gudstjeneste, men så synger vi dem her.”

Seniorgruppen rækker ud

Mariette fremhæver et julearrangement, som menighedens seniorgruppe står for:
”Der er julefortællinger og julehygge. Her er størstedelen af deltagerne ældre mennesker fra byen. Det er sådan lidt omvendt, for der er måske kun en håndfuld af vores egen medlemmer. Der samles nok 25 til det arrangement.”

Seniorgruppens julearrangement er også en af de anledninger, der fortsat tiltrækker ældre mennesker fra Mosbjerg og Bindslev. Mennesker, der fortsat ønsker at bevare tilknytningen til menigheden, selv om de lokale bygninger er væk.

Udfordringer der giver anledning til refleksion

Som mange andre landmenigheder er Sindal udfordret. Der er mange ældre medlemmer og for få unge, generationen omkring 60 år mangler helt og ungdoms- og spejderarbejdet har set bedre tider.
”Det giver da anledning til refleksion,” fortæller Mariette og fortsætter:
”Jeg må indrømme, at jeg spekulerer en del over, hvad

fremtiden vil bringe. Indenfor de seneste ti år har vi solgt ejendommene i Mosbjerg og Bindslev. Man kan godt blive lidt mismodig. Og så alligevel, så tænker jeg, at når vi kan samles om højtiden og opleve fællesskabet, så må man tro på, at tingene kan ændre sig.”

Julen er lysets, håbets og glædens fest. Det oplever de i Sindal. Her bruger man højtiden til at række ud. Både til dem i menigheden, der ikke kommer så tit, til gamle kontakter i Mosbjerg og Bindslev, til de yngre familier, der vender hjem og til byens pensionister. Måske kommer fornyelsen gennem traditionerne?

Følg med i livet i Sindal på Facebook-siden – https://www.facebook.com/baptistkirkensindal eller i den offentlige gruppe Baptistkirken Sindal – https://www.facebook.com/groups/118184948203166/media

 

Giv din mening til kende