På Landskonference 2023 blev Pia Duebjerg Andersen valgt til at være en del af ledelsen i Baptistkirken i Danmark. Pia deltog som vanligt ikke på Sommerstævnet, da der ikke er plads i ferieplanlægningen, når der også skal tages hensyn til spejderlejre i to korps og familieferie, og ægtefællen Steen ikke er baptist. Men Pia følger med alligevel og har fuld opbakning fra Steen, når hun i fritiden er spejderfører, er medlem af menighedsrådet i Lyngby Baptistkirke og med i Danske Kirkers Råd, har prædikenen ind imellem og også har tid til at svømme hver torsdag. Valget gjorde, at Pia måtte afbryde sin ferie og komme til Lindenborg, hvor Jeppe blev så forundret.
Jeg kunne ikke holde ud at se det falde sammen uden at have gjort noget.
Flere opringninger og en samtale med Lasse Åbom overbeviste hende, for hun havde ikke følt sig klar ved tidligere forespørgsler. ”Men jeg kunne ikke holde ud at se det falde sammen uden at have gjort noget. Af ren kærlighed til dette kirkesamfund måtte jeg stille op.”
Rod i baptistkirken
Pia er født på Midtsjælland i 1980 som 6. generations baptist på fars side, men er vokset op i Frederikshavn. Planen med at blive dyrlæge blev ændret efter et job som ung på Sankt Lukas Stiftelsen i København, og Pia har ikke fortrudt, at hun blev sygeplejerske. Ligesom hun heller ikke har fortrudt, at hun ikke flyttede tilbage til Jylland trods fordelene ved at have bedsteforældre på begge sider i nord og syd. ”Men sådan blev det ikke, og det gik jo også med opbakning fra venner og arbejdsplads.” Steen og Pia mødte hinanden gennem spejderarbejde på tværs, og derfor er drengene også aktive i to spejderkorps. Både hvor de bor og i Lyngby. Som en naturlig ting er Steen og Pia viet i Lyngby Baptistkirke, og Mikkel deltager nu i kristendomsklassen.
Mange bolde i luften
Jeg er meget ekstrovert, og kan godt tage i Tivoli efter en spejderlejr og et kort bad.
Pia trives rigtig godt i fællesskaber. ”Jeg er meget ekstrovert, og kan godt tage i Tivoli efter en spejderlejr og et kort bad.” Jo mere der sker omkring Pia, jo bedre har hun det, men ”jeg sorterer alligevel, så jeg ikke er hjemmefra samtlige ugens dage.” Pia blev sidste år leder på sin afdeling og har fået færre ulempevagter. Det har givet mere luft i hverdagen, og det mærkes, når de fysiske møder – superdøgnene – i ledelsen oftest kræver to fridage. Heldigvis er de mellemliggende møder virtuelle.
Detaljeorienteret, målrettet og fleksibel er kodeord for Pias evner: ”Jeg hænger mig ofte i petitesser, og øver mig i at være mere pragmatisk. Jeg har ikke selv så mange ideer, men nyder at finde på sammen med andre.”
Genstart2025
Detaljeorienteret, målrettet og fleksibel er kodeord for Pias evner.
”Det er spændende og hårdt at være i ledelsen, men jeg er glad for det.” Om ændringen skal være mest organisatorisk eller mest teologisk? Hertil har Pia mange overvejelser. ”Der er meget stor bredde på BaptistKirken. Skal den være bare lidt mindre? Skal vi give en slags præstepakke til nye præster, som jo også ofte kommer fra andre kirkesamfund, med et indhold, som de skal kunne anerkende for at være præst i en baptistmenighed? Tilsvarende til menighederne, for at være en del af Baptistkirken i Danmark? Organisationen skal forenkles, men der er endnu ingen planer. Og hvordan uddannes menighedsråd, så de bliver bedre arbejdsgivere?”
Drømmen
”Jeg er stolt af at være en del af et kirkesamfund, som har været med til at sikre rettigheder også for andre, og jeg drømmer om en baptistkirke også for mine børn og børnebørn. Vi skal genindtage rollen som den lidt uartige vagthund og igen gøre opmærksom på teologiske uredeligheder og generelle uretfærdigheder. Jeg drømmer måske også om en ny efterskole, som er mere tydelig i det baptistiske islæt, og måske et hus, hvor unge mennesker kan bo, når de kommer til storbyen.”
Der er mange drømme, og Pia glæder sig til at fortsætte samtalen og finde veje ved at være med i Genstart2025 på synoden i pinsen 2025.
Giv din mening til kende