Lyt til artiklen her:
Åbn lyd i nyt vindueTil pinse samles Baptistkirken i Danmark til Synode 2025. Festprogrammet lover sang, gudstjenester og brændende samtaler om, hvad der binder os sammen som Kristi legeme. Der er dog én misforståelse, vi bør aflive allerede nu: En synode giver aldrig alle svar. Den giver en fælles kurs eller et kompas, som vi siden må navigere efter nationalt og lokalt gennem handlinger, politikker og prioriteringer.
Ordet synode stammer fra græsk σύνοδος, der betyder ”vej sammen”. Historisk er en synode et pejlemøde, hvor kirken indkredser retningen uden at fastlåse alle detaljer. Synoden kan sammenlignes med en klimakonference. Delegationerne peger mod en maksimal temperaturstigning på 1,5 °C, men hvert land skal selv skrive lovene, hæve afgifterne og rejse vindmøllerne. Det samme gælder os: Efter synoden begynder arbejdet både for ledelsen i Baptistkirken og ikke mindst for de lokale menigheder.
Seks værdier – seks åbne spørgsmål
Ledelsen har fremlagt oplægget »Værdier for Baptistkirken i Danmark – Genstart 2025«. Seks kategorier skitserer kerneværdierne. Nogle er enkle, andre kræver mere udfoldelse:
- Mission: Gud vil møde alle mennesker, og enhver kristen er sendt med evangeliet i ord og handling.
- Menighed og fællesskab: De lokale menigheder er selvstyrende, men er forpligtede på hinanden.
- Bibelen: Bibelen er vores vigtigste kilde, og der er frihed til fortolkning under Åndens ledelse.
- Kald og tjeneste: Vi engagerer mennesker på alle niveauer nationalt baseret på deres gaver og kvalifikationer uden diskrimination
- Præster: Præster er kulturbærere, som opfordres til akkreditering (ordination) og dermed til at tage nationalt ansvar.
- Forpligtelse: Vi er som kirke én familie, der bidrager menneskeligt og økonomisk lokalt, nationalt og globalt.
Disse punkter kan rejse mange ubekendte. Det ved vi godt i ledelsen. Men værdierne er pejlemærker, ikke færdigarbejdede løsninger. Efter synoden bliver det vores fælles opgave at omsætte dem til politikker, retningslinjer og handleplaner.
Eksempel: Hvis vi tiltræder princippet om præsteakkreditering, skal vi efterfølgende fastlægge, hvem der akkrediterer, hvordan processen ser ud, og hvilket ansvar en akkrediteret præst får. Det samme gælder ønsket om at give evangeliet videre til næste generation: Vi må finde nye idéer, afprøve dem lokalt og lære, hvad der lykkes andre steder. Synoden fastlægger rammen. Udmøntningen kommer senere.
En synode giver ikke alle svar, men skitserer vejen
Kort sagt: En synode giver ikke alle svar, men skitserer vejen. Vi har som kirkesamfund brug for et fælles værdisæt. Derpå skal værdierne udfoldes både nationalt og lokalt i de kommende år.
Fra værdier til handleplaner
Når synoden samles og forhåbentlig tiltræder et sæt gennemarbejdede værdier, giver vi hinanden et løfte om at oversætte dem til praksis. Det vil se forskelligt ud nationalt og lokalt, men nationalt kunne første skridt se sådan ud:
- Menighed og fællesskab → samværspolitik for nationale samlinger
- Vi skal lave klare retningslinjer for tryghed for alle. Hvordan skaber vi rammer for et godt liv for børn og unge? Og hvordan håndterer vi de konflikter, der altid opstår, når mennesker mødes?
- Vi skal forankre politikken både i ledelsen og blandt frivillige og fx uddanne »tryghedsværter« til større arrangementer, så vi sikrer, at alle nationale arrangementer foregår under gode rammer.
- Præster → model for akkreditering og mentorordning
- Vi skal oprette et akkrediteringsudvalg og definere krav og proces, så præster godkendes efter én national standard.
- Vi skal nedsætte et mentorudvalg og uddanne de erfarne præster til at fungere som mentorer for nye kolleger.
- Forpligtelse → bæredygtig økonomisk model
- Vi skal udarbejde og vedtage en ny finansieringsmodel (procentbidrag, projektpuljer el.lign.), så fælles samlinger og mission kan bæres økonomisk af hele familien.
Disse forslag er eksempler. Til synoden beslutter vi først og fremmest at iværksætte processerne og at gå vejen sammen. Det konkrete arbejde med at finpudse modellerne foregår på landskonferencer og andre fælles samlinger i de kommende år.
Et løfte om fælles vandring
Synoden er ikke målet, men genstarten på en fælles vandring. Vi giver hinanden et løfte om at søge Guds vej sammen – i tillid, i samtale og i tjeneste. Vi glæder os til at samles, lytte til Helligånden og tage de første skridt i den genstart Gud kalder os til at gå sammen.
Giv din mening til kende