Om Michael Frost
Michael Frost, 38 år, bor i Viby Sjælland med sin kone Lajla og deres to børn Boaz (7) og Aveline (5).
Uddannet HA (jur.) og Cand.merc MAC fra Handelshøjskolen i København.
Michael og familien kommer i Roskilde Baptistkirke, hvor Michael også er en del af menighedsrådet.
Michael startede i 2005 internetboghandlen eLounge sammen med forretningspartneren Henrik Riis. eLounge blev i 2010 solgt til forlaget Gyldendal.
Michael hjælper ved siden af sine egne selskaber, andre firmaer med at komme ind på nye markeder eller med lanceringen af nye produkter. Michael har i denne forbindelse hjulpet Label King ind i Danmark og har stået bag Saxos lancering af ‘Saxo Premium’.
I september 2018 har Michael lanceret sit seneste selskab ‘24Fotos’ under sloganet ‘Slut med glemte minder’. 24Fotos tilbyder et foto-abonnement, hvor man kan få et fotoalbum fremkaldt direkte fra sin telefon på blot nogle få minutter.
Det var sommeren 2015. Jeg sad i min bil på vej tilbage fra kontoret i Viborg. Kun få timer tidligere havde jeg kørt den modsatte retning på vej mod det, jeg forventede skulle blive en normal arbejdsdag. Men nu sad jeg i bilen allerede igen, og i tasken ved siden af mig var en fyreseddel.
Følelserne og tankerne fór rundt i hovedet på mig, og bekymringerne begyndte at presse sig på. Med ca. 3½ time hjem til Roskilde kunne følelserne og frygten få tid til at tage kontrol. Jeg kørte bilen ind til siden velvidende, at det var afgørende lige nu, hvad der fik lov til at fylde mit sind og mine tanker. Jeg fandt min telefon frem, og i stedet for de økonomi-podcasts, jeg normalt hørte på turen, fandt jeg en prædiken frem.
Prædikenen
Det var en simpel prædiken, der handlede om, hvordan livets op- og nedture mindede om hinanden. Det er begge situationer, hvor vi er nødt til at beslutte os for, hvad vi sætter vores lid til. Til os selv og vores egne evner, eller til Gud? Derfor er disse livssituationer en unik mulighed for enten at rykke tættere på Gud eller længere væk fra Ham.
Nu var tiden altså inde til på ny at blive selvstændig, og jeg fornemmede, at Gud var med i min beslutning.
Jeg vidste, at det var sandt. Der i bilen besluttede jeg mig for at sætte min lid til Gud og se hen til Ham i denne situation. Nu var tiden inde til igen at blive iværksætter og starte mit eget firma. 10 år tidligere havde jeg sammen med en forretningspartner startet eLounge, og på fem år opbygget det til at være Danmarks andenstørste online boghandel, for til sidst i 2010 at sælge selskabet til Gyldendal. Kort efter salget fik min kone og jeg vores første barn, og derfor valgte jeg at lægge iværksætterlivet på hylden for en periode. Jeg ville i stedet have et roligere og mere sikkert liv som ansat. Nu var tiden altså inde til på ny at blive selvstændig, og jeg fornemmede, at Gud var med i min beslutning.
Etikken
Når folk spørger, hvordan jeg kombinerer det at være selvstændig med min tro, er deres fokus ofte den moralske side: Hvordan sikrer jeg, at jeg træffer etisk korrekte beslutninger? Men lige på dette område tror jeg ikke, der er den store forskel på at være selvstændig og ansat. Du vil kunne komme i situationer både som ansat og selvstændig, hvor andre personer eller omstændigheder presser dig til at gøre noget, du godt ved, er forkert. Hvor du må beslutte, hvem du faktisk tjener? Er det Gud eller er det mennesker, penge, karriere og respekt fra andre mennesker?
Tilliden
Et helt andet område er interessant, når vi taler om det at være en troende iværksætter. Tilliden. Hvem sætter du din lid til, når det går godt, og når det går skidt?
Som iværksætter er udsvingene store og hyppigere. Jeg har boet på flere fem-stjernede hoteller, siddet i flere lounger i lufthavne og spist på flere Michelin-restauranter end de fleste jævnaldrende. Men jeg også prøvet at stå over for en økonomisk afgrund, hvor jeg har måtte holde kreditorer hen i uvished, fordi pengekassen var tom. Hvis der ikke snart kom penge ind, gik selskabet konkurs, og jeg ville miste hele min personlige opsparing.
Hvem sætter du din lid til, når det går godt, og når det går skidt?
Rigdom og bekymringer
Jesus taler i evangelierne rigtigt meget om penge, og advarer os. Ikke fordi penge i sig selv er noget dårligt, men fordi Han ved, at de hurtigt kan tage Hans plads i vores liv. Som iværksætter kan der være enten ekstremt få penge eller ekstremt mange. Begge dele er lige farligt, men også fantastiske muligheder, hvis man formår at gribe dem.
Da Jesus forklarer lignelsen om sædemanden, siger han: ‘Det, som faldt mellem tidslerne, er dem, der har hørt ordet, men det kvæles af livets bekymringer, rigdomme og nydelser’. Jesus sætter altså ‘bekymringer’ og ‘rigdom’ i den samme boks. De kan i bund og grund gøre det samme i os, nemlig fjerne vores fokus fra Gud. Jeg tror, at mange mennesker, der er startet som iværksættere, har tænkt lige som mig: ’Når bare jeg når det og det mål, så er jeg tilfreds.’ Men sandheden er, at sådan fungerer det ikke. Når vi får meget, vil vi som regel bare have endnu mere. Vi begynder at sammenligne os selv med folk, der er nået endnu længere end os selv. Det, vi troede var toppen på bjerget, viser sig i virkeligheden bare at være starten på det næste bjerg.
Samtidigt har vi også en tendens til at blive hovmodige. Det er bare at sætte os selv og vores egne evner på tronen i stedet for Gud.
Jesus sætter altså ‘bekymringer’ og ‘rigdom’ i den samme boks. De kan i bund og grund gøre det samme i os, nemlig fjerne vores fokus fra Gud.
Tilbage i bilen
Tilbage i bilen for tre år siden. Jeg besluttede, at jeg ikke ville lade det ske denne gang. Jeg ville sætte min lid til Gud, både når det gik godt og når det gik dårligt. Jeg havde tre måneder med løn – altså tre måneder til at bygge et nyt firma op og få det til at tjene penge. Ideen til et smykkefirma havde ligget i skuffen i nogle år.
Jeg gik til opgaven fuld af energi og tro. Jeg brugte alt det bedste, jeg havde lært. Men oplevede kun lukkede døre, eller at hver gang jeg kom til et nyt lyskryds, var der rødt lys.
Med kun få uger tilbage med løn fra mit tidligere job måtte jeg droppe tanken om smykkefirmaet. Febrilsk kastede jeg mig over et andet projekt; At udvikle et it-system til bogbranchen. Jeg konklede på computeren, alt imens et mørke begyndte at sænke sig over mig. Jeg var begyndt at sove dårligt om natten og havde heller ikke nogen glæde ved mad eller noget andet. Mørket var mere intenst, end jeg nogensinde havde prøvet før. Jeg følte, at jeg stod lige over for en afgrund. Hvis jeg faldt ned i den, var jeg ikke sikker på, at jeg ville kunne komme op igen. Alligevel måtte jeg fortsætte ligeud med fuld fart.
Forbønnen
De begyndte at bede, og mørket løftede sig, og jeg kunne atter vende mit fokus tilbage til Gud.
Da det var allerværst, var min kone i Norge. Da hun fik fornemmelsen af, hvor galt det stod til, skrev hun til veninder, alle stærke kvinder med et hjerte for bøn. De begyndte at bede, og mørket løftede sig, og jeg kunne atter vende mit fokus tilbage til Gud. Der var dog fortsat ikke noget gennembrud forretningsmæssigt; det nye software, som jeg fik udviklet inden fristen, var forlagene ikke klar til at betale for.
Sandheden er, at ligegyldigt hvor ressourcestærke vi er, vil vi – når vi presses nok – komme ud i situationer, hvor vi ikke længere kan se skarpt. Gud har skabt os til fællesskab, både med Ham og med hinanden. Vi har brug for at omgive os med andre troende, som kan støtte os, når vi selv mister fokus, og som kan gå i forbøn for os, når vi ikke selv kan bede. Som kristen iværksætter har man i høj grad har brug for dette fællesskab.
Grønt lys
Nogle uger efter kvindernes forbøn havde vi i kirken besøg af en udenlandsk taler, som kom sammen med et par andre mænd fra hans kirke. Jeg oplevede, at jeg skulle få en af mændene til at bede for mig. Jeg fortalte ikke noget om mig selv eller min situation, men gav ham blot mit navn. Han sagde, at jeg havde oplevet igennem en længere periode at møde det ene røde lys efter det andet. Wow. Gud beskrev min situation med præcis de samme ord, som jeg selv brugte. Jeg var helt sikker på afsenderen på budskabet!
Mindre end en uge senere fik jeg min første aftale, og flere fulgte.
Så sagde han, at nu kommer der en periode med grønt lys. Mindre end en uge senere fik jeg min første aftale, og flere fulgte. Til sidst tjente jeg langt mere, end jeg havde gjort i mit gamle job.
Det at tjene mange penge er ikke længere det vigtigste for mig. Jeg er iværksætter for at frikøbe tid til min familie og at tjene Gud. Men jeg kan hurtigt miste dette fokus, når først successen rammer mig. Når jeg har bevist, at jeg kan bestige bjerge, så er der altid et nyt bjerg…
På Herrens mark igen
Gud lovede mig ikke en evig periode med grønne lys. Jeg tror, han kender mig for godt hertil. Han ved, at jeg skal mindes om, hvem der er i kontrol.
Jeg har nu startet et nyt selskab, ‘24Fotos’. Og har igen følelsen af at være på Herrens mark. Gud har ikke lovet mig, at jeg vil få succes hermed. Jeg ved, at der vil blive masser at anledninger til at vælge, hvem jeg vil stole på, og dermed rykke mig tættere på Ham eller længere bort.
Min strategi er meget simpel. Jeg har et veldefineret mål med selskabet, og jeg har delagtiggjort nogle nære troende bekendtskaber heri, så de kan holde mig ansvarlig, men også gå i forbøn, når jeg rammer modgang og svære tider.
Giv din mening til kende