Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Fra Roskilde til Rubura

Fra Roskilde til Rubura

Læs, hvordan perspektivet på det gode liv blev anderledes under besøg hos Batwa-folket i Burundi.

Roskilde Baptistkirkes team var i fuld gang under besøget i Rubura i Burundi i efteråret. Magnus Fuchs underviste på præsteskolen og introducerede de unge til spikeball. Frederik Hansen bragte hilsen fra menigheden og spillede på møderne. Astrid Brandt Vesterager underviste lærere på skolerne og farmor Grethe Pedersen inspirerede strikkedamerne med egen business. Rebekka og Maria besøgte den udstødte Batwa-stamme og Lea sang til møder og gudstjenester. Hanna underviste på klinikken i Rubura og hospitalet i Musema og Jakob underviste og forkyndte i kirken og på møder.

Første, men ikke sidste gang

“Det var min første gang i Afrika, men det bliver ikke den sidste”, fortæller Magnus Fuchs.

“Alle vesterlændinge burde have et obligatorisk møde med den fattigdom, som også findes i verden. Flyvemaskinen derned agerer nærmest som en tidsmaskine. At bevæge sig rundt i Burundi er som at blive sendt 300 år tilbage i tiden. Folk, børn som voksne, knokler til dagen og vejen på markerne for derefter at tage hjem til deres lerhytte ude på landet eller ind i de alt for trange byer.

Det forandrer perspektiv og liv at stå med fødderne i støvet og møde mennesker, der stadig priser Gud trods vores helt forskellige kulturer og vilkår. Ikke desto mindre har vi så meget at være taknemmelige for her i Danmark.”

Det er relationerne, der gør forskellen

Jakob Vagner, præst i Roskilde Baptistkirke, er på sin femte rejse i Burundi. Flere af gangene har familien været med:

“Vores første besøg som familie varede tre måneder – og det forandrede vores liv.

Hvis du kun er på besøg en uge, kan du tage hjem og fortælle om det anderledes, du har oplevet, og måske ryste det af dig igen. Det kunne vi ikke efter flere måneder. Vi fik opbygget Gudgivne relationer, og den ekstreme nød og fattigdom forandrede os.

I Batwa-landsbyen, cirka 3 km fra Rubura, gør lokale baptister fra Rubura et stort stykke arbejde for at forandre en udstødt og marginaliseret befolkningsgruppe. Vi har besøgt Batwa-landsbyen flere gange og bliver lige berørte hver gang. Nøden er ekstrem, men vi kan være med til at gøre en forskel for få midler.

Landsbyen består af 50 familier, der for en investering på 250.000 kr. er blevet selvforsynende og er gået fra at bo i sivhytter til at blive et landbrugssamfund. Det er da stort, at vi kan gøre så meget for dem – med så lidt økonomi.”

Mission for alle aldre

Rebekka og hendes veninde Anna har solgt kage og kaffe i efteråret og samlet penge ind til Batwa, der lever under kummerlige forhold. Resultatet er, at en familie har kunnet få et lille hus frem for at leve under ‘siv og blade’. Her ses Rebekka-huset. Nu går de i gang med at bygge Anna-huset!

 

 

Farmor Grethe på 82 år rejste også med til Burundi – og selv om de havde et fyldt og krævende program, som man ikke lige kan tage hvem som helst med ud i, var hun altid positiv, glad og ønskede at deltage i så meget som muligt – også at undervise i andre måder at slå masker op til et strikketøj.

“Vi rejser for at besøge venner og hjælpe dem i en situation, hvor store behov skriger til himlen – og dermed til os,” siger Jakob Vagner og fortsætter:

“Vi har oplevet, hvor lidt det kræver at bringe den hjælp, der gør dem selvkørende på sigt. Det arbejder vi på at finde midler til – og så rejser vi ud for at opmuntre dem en gang om året. Relationerne betyder meget for alle.

Vi forsøger at støtte op om de lokale, der underviser i landbrug og dyrehold, og har gode resultater med det – for det er lokale ‘videns-personer’, der kan følge op på undervisningen og erfaringerne. ‘Hvorfor dør smågrisene?’ De kan vise, hvor stor forskel det gør, når markerne bliver gødet – og afgrøderne supplerer hinanden.

Vi satser på at rejse ud en gang om året og opmuntre og undervise. Vi vil gerne rejse midler til at genrejse 8-9 batwa landsbyer. Men vi arbejder samtidig på flere langsigtede projekter herhjemme i Danmark.”

“Safe Delivery App”

Det er et redskab til at styrke fødselshjælperes faglighed. Hanna er meget engageret i udbredelsen af app’en, for den kan gøre en stor forskel for de fødende. App’en er foreløbig introduceret på fransk i Rubura og Musema.

Engelskundervisning

Jakob fortsætter: “Vi arbejder med at skaffe ordbøger og lydbånd med udtale, så lærerne kan få korrigeret deres udtale, før de lærer fejlene videre. Det er endnu et område, hvor de udsendte opkvalificerer de lokale – her engelsklærerne, der aldrig har mødt det talte sprog i virkeligheden.

Giv dem bedre teologi

Kirkerne er omdrejningspunktet for meget arbejde i Burundi – og resten af Afrika – og vi kan gøre en stor forskel ved at styrke præster, ledelse og menighederne. En af måderne er ved teologisk uddannelse af præsterne, for selv blandt dem er uvidenhed og overtro massiv – men der findes heller ikke en eneste bog om bibelfortolkning på kirundi – og alt andet materiale har været på fransk.

Det bliver anderledes nu, for i samarbejde med Det internationale Bibelselskab udgives to basisbøger i teologi: ”How to Read the Bible” og ”How to Read the Bible Book by Book”. Bøgerne har været længe undervejs, men de er nu oversat til kirundi og er i trykken i Sydkorea.

Tænk, hvis vi kunne samle midler til at købe et sæt til samtlige præster i Burundi. Hvilket løft det ville give forkyndelsen – og lederskabet i menighederne.

Følg med i Baptistkirkens arbejde i Burundi og Rwanda

Giv din mening til kende