Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
En verdensleders fald

Willow Creek

En verdensleders fald

Der gik chokbølger igennem hele verdens kirkeliv, da Bill Hybels fra Willow Creek-kirken i USA i 2018 blev beskyldt for krænkende adfærd.

Søren Würtz har siden 2008 været bestyrelsesmedlem og Country Leader for den danske organisation Global Leadership Network (GLN DK), som er udsprunget af den amerikanske megakirke Willow Creek Community Church med Bill Hybels som grundlægger og leder gennem 43 år.

Den verdenskendte præst Bill Hybels var synonym med Willow Creek-kirken i USA. Han blev i 2018 beskyldt for krænkende adfærd. Det er endnu ukendt for offentligheden, i hvilken ’sværhedsgrad’. Men det var et chok helt personligt og for alle os, som i vores GLS-samarbejde har været i relation med Bill Hybels gennem hans tjeneste som topleder, præst og inspirator.

Som konsekvens af de offentlige beskyldninger blev presset på Bill Hybels og hans troværdighed så massivt, at han måtte tage sin afsked fra alle betroede roller som præst og leder i Willow Creek Community Church og Willow Creek Association (GLS). Willow Creek Association har efterfølgende skiftet navn til Global Leadership Network.

En uvildig undersøgelse har siden påvist, at der er hold i flere af beskyldningerne.

Willow Creeks bestyrelse satte en intern undersøgelse i gang, som blev mødt med mistillid. En uvildig undersøgelse har siden påvist, at der er hold i flere af beskyldningerne. Daværende ledende præstekolleger, som var i tæt samarbejde med Bill Hybels, valgte også at stoppe deres tjeneste – ikke i loyalitet med Bill Hybels, men bl.a. på grund af mistilliden til den daværende bestyrelses håndtering af den kritiske situation.

En ny begyndelse

Bestyrelsen trådte tilbage, og der blev valgt en helt ny. Kirken har fået en ’ny begyndelse’. Den nye bestyrelse har taget sig god tid til at etablere et nyt præsteteam, og først i juni i år tiltrådte den nye seniorpastor, som hedder Dave Dummitt.

Bill Hybels eftermæle har på ingen måde den positive og eftertragtede værdi, som han paradoksalt nok selv har undervist om bl.a. på GLS. Bill Hybels var anset som topleder og begik sig i et globalt netværk af topledere på tværs af alle typer af brancher, kirkeligt som kommercielt. Jeg oplever mange, som anerkender det kirke- og ledelses-’imperium’, han har formået at bygge op, og som samtidig er voldsomt skuffede over den katastrofale afslutning lige inden, han skulle give ’stafetten’ videre til en ny seniorpræst.

Gud bruger uperfekte mennesker

Personligt og med Guds ord som ballast er jeg overbevist om, at Bill Hybels fortsat er i Guds gode hænder. Men hans kritisable adfærd har haft drastiske konsekvenser for hans liv og for rigtig mange mennesker i hans sfære. Gud bruger uperfekte mennesker på måder og med en timing, vi nok aldrig helt forstår. Bill Hybels undervisning har vi liggende i vores GLS-arkiver og hans undervisningsmateriale bliver stadig efterspurgt.

Bill Hybels eftermæle er på niveau med David og Salomon, begge kendt fra Det Gamle Testamente. Deres adfærd var ikke forbilledlig i vores kultur, men deres nedskrevne beretninger, salmer og lovprisninger lader vi os stadig inspirere af i dag som Guds levende ord på trods af deres menneskelige tilbøjeligheder. Der er ikke mange, der reelt ved, hvor og hvordan Bill Hybels har valgt at fortsætte sit liv.

Det havde – og skulle også have – en konsekvens.

Færre deltagere i GLS

The Global Leadership Summit (GLS) er en årlig todages lederkonference med et kristent værdigrundlag. GLS afvikles i 124 lande for godt 400.000 globale deltagere.

Donald Trump kan åbenbart som præsident slippe afsted med nedsættende tale og med beskyldninger om krænkelser. Det kan en topleder og seniorpræst med et stort åndeligt og sjæleligt ansvar ikke. Det havde – og skulle også have – en konsekvens, når personligheden i den grad ender med at stå i vejen for troværdighed og integritet i en betroet toppost.

Vi har siden 2018 oplevet et mindre fald af danske deltagere på GLS. Måske er det relateret til Bill Hybels-krisen. Dog har der nærmest ikke været direkte henvendelser til os om, at man frafalder at deltage i den globale GLS-lederkonference på grund af krisen.

Giv din mening til kende