Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
En ny modstandsbevægelse

En ny modstandsbevægelse

Hvert år fejrer amerikanerne Martin Luther King Jr. som national helt for hans ikke-volds indsats for de sortes borgerrettigheder.

I februar 2018 markerede amerikanerne 55-års jubilæet for Kings tale: ‘I have a Dream’ – paradoksalt nok ved at præsident Trump lukkede ned for regeringen og dermed for de mænd og kvinder, der dagligt arbejder for at beskytte landets sikkerhed og frihed.

Samme måned blev USA ramt af endnu et tragisk skoleskyderi i Florida. Og eleverne, der overlevede, havde fået nok!

Nok er nok

Inspireret af en sand pacifistisk ånd og aktiv civil ulydighed greb skoleeleverne til de sociale mediers og fællesskabets magt. De organiserede en græsrodsbevægelse på Twitter: Never Again MSD.[1] I Florida gennemførte gruppen ikke-voldelige angreb på våbenlovgivning og politikere, der modtager økonomisk støtte fra våbenlobbyen.[2] De blev hurtigt kendt nationalt og internationalt for deres slogan #NeverAgain og #EnoughIsEnough.[3] Eleverne var meget bevidste om at udnytte mediedækningen af skoleskyderiet til at nå ud med deres budskab: ’Råb politikerne op. Stem på dem, der vil ændre våbenlovgivningen og gør det sværere at anskaffe våben!’

Stem på dem, der vil ændre våbenlovgivningen og gør det sværere at anskaffe våben.

Det sekulære bagland

En række kendte – skuespilleren George Clooney, TV-stjernen Oprah Winfrey og byen New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, der stillede op til det kommende præsidentvalg som kandidat for demokraterne – støttede en landsdækkende buskampagne, så eleverne kunne organisere fredelige demonstrationer, oplyse politikerne og opfordre unge til at bruge deres stemmeret.

Modstandsbevægelsen ‘March for Our Lives’ er spiret frem heraf, og den bliver fortsat drevet af skoleelever og studerende. I 1963 holdt Martin Luther King sin berømte ’I have a Dream’-tale til den enorme demonstration ’March on Washington for Jobs and Freedom’. På samme sted i Washington D.C. holdt hans barnebarn på ni år, Yolanda Renee King, i 2018 sin egen ’I Have a Dream’-tale – med fokus på afskaffelse af våben. ’Enough is enough!’

Hellig uromager

Shane Claiborne:

  • stifter af modstandsbevægelsen Heeding God’s Call to End Gun Violence og The Simple Way i Philadelphia, Pennsylvania
  • medforfatter til bogen Beating Guns

Shane Claiborne ser ud til at være den mest synlige, men også utraditionelle evangeliske aktivist på området. Sammen med sin kone og andre ‘hellige uromagere’ forsøger de at bekæmpe fattigdom i centrum af byerne og våbenvold – ved at smelte våben om til haveredskaber, som kan bruges i sociale boligprojekter. Det bogstavelige kald til ikke-vold og omdannelse af våben finder de i Bibelen.[4]

De forsøger at bekæmpe fattigdom i centrum af byerne og våbenvold – ved at smelte våben om til haveredskaber, som kan bruges i sociale boligprojekter.

Hvor er baptisterne henne?

Ægtefællerne Martin Luther Jr. og Coretta Scott King var begge baptister og borgerrettighedsforkæmpere. Mindst to af deres børn, dr. Bernice King og Martin Luther King III, står stadig i spidsen for at fremme social udvikling, lighed og rettigheder uden brug af vold gennem henholdsvis The King Center og Realizing the Dream, Inc. Og skoleeleverne bag ‘March for Our Lives’ står klart bag en ny borgerrettigheds-bevægelse.

Er de ledende baptistorganisationer i USA – også Baptist World Alliance[5] – bange for at tage klart stilling til den amerikanske våbenlovgivning? Traditionelt er de amerikanske baptister delt på spørgsmålet, og de er i hvert fald ret usynlige i debatten om våbenlovgivning og vold. Årsagen kan naturligvis være de forskellige grupperinger, som er præget af raceopdeling.

Er de ledende baptistorganisationer i USA – inklusive Baptist World Alliance – bange for at tage klart stilling til den amerikanske våbenlovgivning?

Enkelte skribenter fra Baptist Press og Baptist News Global har forsøgt at skabe fokus på spørgsmålet om våbenlovgivningen. De udfordrer amerikanske baptister til at forholde sig til den fremfor til fx debatten om seksuel orientering, da våben i USA dræber børn. Men baptisterne ser ud til at være tavse om netop det emne. Der er meget lidt om våbenlovgivning og skydemassakrer på Baptist World Alliances hjemmeside – og de få artikler, der findes, er irrelevante.

Måske er baptister i Vesten blevet bange for at handle på social ulighed og vold i krydsilden mellem de rige og de marginaliserede?


[1]   ‘Aldrig igen – Marjory Stoneman Douglas High School’

[2]   National Rifle Association (NRA)

[3]   Oversat: ‘Aldrig igen!’ og ‘Nok er nok!’

[4]   Esajas bog kap. 2, vers 4; Mikas bog kap. 4, vers 3 samt flere steder i Det Nye Testamente.

[5]   Baptisternes Verdens Alliance

Giv din mening til kende