Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
”Det er som at komme hjem igen”

”Det er som at komme hjem igen”

Oline Norgaard Mortensen er tilbage i Rwanda. Denne gang som volontør for Baptistkirken i Danmark sammen med Jakob Sandahl Ørskou

De to unge mennesker forlod Danmark på den første snevejrsdag i december med minus 15 grader i rygsækken. Senere stod de i lufthavnen i Rwandas hovedstad Kigali, hvor de blev mødt af strålende sol og 25 grader.  For Oline var det som at vende hjem. Hun boede i Rwanda sammen med sin familie fra 2018 til 2020, hvor hendes far, Jonas Norgaard Mortensen, arbejdede for BaptistKirken. Ligesom mange før hende, kan Oline ikke slippe Afrika igen.

Tilbage til Rwanda

Oline fortæller: ”Jeg er bare blevet mega forelsket i det her land. Siden vi rejste hjem, har jeg haft lyst til at vende tilbage. Jeg var her i mit sabbatår, men det var nærmest ferie. Nu kan vi være her i længere tid, få lov til at være en del af arbejdet hernede og komme tættere på de mennesker, der arbejder i kirken.”

“Jeg er bare blevet mega forelsket i det her land. Siden vi rejste hjem, har jeg haft lyst til at vende tilbage.”

Jakob supplerer: ”Jeg er ret teologisk interesseret og pønser lidt på en dag at blive præst gennem ”Paragraf 2-ordningen”, når jeg har læst filosofi. Så jeg er interesseret i, hvordan rwanderne bedriver teologi, og hvordan kirkens plads er i samfundet. Jeg har fået den helt grundlæggende interesse for Rwanda fra Oline, men efterhånden er min egen interesse og nysgerrighed vokset.”

Begge fremhæver, at interessen for Rwanda også hænger sammen med det politiske fokus, der er kommet på landet de senere år.

”Folk begynder også at interessere sig for andet end folkemordet i ’94. Det er spændende at komme hertil og blive klogere på Rwanda i dag og kunne fortælle historier herfra, som handler om andet end, at der bare er et forfærdeligt diktatur eller Rwanda er et sted, man kan sende flygtninge hen. Den generelle interesse har også gjort os mere interesserede,” fortæller Oline.

Volontør – hvorfor det?

Oline Norgaard Mortensen
21 år
Bor i Aarhus
Havde et toårigt ophold i Rwanda, mellem 2018 og 2020
Student fra Green Hills Academy, Kigali, i 2020
Har siden rejst i Europa og Afrika
Arbejdet som lærervikar på Mølleskolen i Ry
Suppleret naturfag på GSK, med henblik på at studere medicin fra sommeren 2023
Begge har en kirkelig baggrund i folkekirken og OASE-fællesskabet

Jakob Sandahl Ørskou
22 år
Bor i Aarhus
Student fra Skanderborg Gymnasium 2020
Har siden rejst i Europa og USA
Arbejdet som lærervikar på Mølleskolen i Ry
Har været elev på Testrup Højskoles filosofilinje
Planlægger at studere filosofi på Aarhus Universitet fra sommeren 2023, med mulighed for senere at uddanne sig til præst.

Der findes mange måder at rejse ud i verden på. Både Oline og Jakob har rejst med rygsæk rundt i verden, men det var ikke nok denne gang.

”Der er noget i den her måde at rejse på, som i sig selv er vildt spændende og fascinerende. At være volontør er at blive sat i forbindelse med både personer og steder. Det er ligesom at slå rod her i Butare og en helt anden måde at komme ud i verden på, end at ”back-pack’e”. Det er en meget appellerende måde at komme ud i verden på,” svarer Jakob på spørgsmålet om, hvorfor de valgte at blive volontører.

Oline nikker på TEAMS-forbindelsen, mens Jakob fortsætter:
”Det er netop for at få en funktion. Det er ikke fordi, vi skal ud og redde verden. Vi er begge to er lidt trætte af den måde at se på arbejdet i udlandet på. Vi redder ikke nogen ved at være her. Jeg tror i virkeligheden, at vi tager mere, end vi giver…”

Oline tager ordet:
”Ja, vi tager nok mere herfra, end vi giver, men så tror jeg, vi giver det i Danmark. Vi vil begge to gerne give noget til alle dem i Danmark, der interesserer sig for forholdene i Rwanda.”

Oline og Jakob er enige om, at de ikke kan redde ret meget i Rwanda, men de er også enige om, at Rwanda ikke trænger ret meget til at blive reddet! De rwandere, de har mødt, er dejlige og kærlige mennesker, der omfavner fremmede med varme.

Opgaverne venter

Oline og Jakob skal arbejde ud fra Butare i det sydlige Rwanda. Her bor de til leje hos Edouard Ntakirutimana, som mange Rwanda-rejsende kender. Det overordnede formål med volontørarbejdet er at formidle de gode historier om BaptistKirkens mange aktiviteter til en yngre målgruppe. Der vil være særligt fokus på projektet: ”YSM – Young Single Mothers”, der hjælper unge enlige mødre til et bedre liv. Historierne kan vi finde fx på BaptistKirkens platforme og på volontørernes blog, der er ”live” om få dage.

”Vi engagerer os…”

Oline og Jakob er to unge mennesker, der finder mening i de opgaver, de kaster sig over. Da interviewet er slut, falder samtalen på psykisk mistrivsel blandt unge i Danmark. Unge, der har svært ved at finde en mening med livet. Efter lidt betænkningstid siger Jakob:
”Den mistrivsel, vi hører om, tilskrives ofte en accelererende kultur, der foreskriver et konstant pres og en konstant udviklingstvang. Det oplever vi i hvert fald ikke her, hvor vi er nu. Der er en mere afslappet tilgang til det meste, og vi oplever intet pres. Det betyder ikke, at vi er flygtet fra en hverdag. Det er også en krævende beslutning at rejse væk fra Danmark i et halvt års tid. Men det er måske vores opgør med udviklingstvangen: Vi engagerer os et andet sted i verden!”

Følg Oline og Jakob

Instagram: https://www.instagram.com/bidirwanda/

Web (blog): https://bidirwanda.wixsite.com/baptistkirken

Facebook (gruppe): https://www.facebook.com/groups/1308595555932675
(BaptistKirkens arbejde i Burundi og Rwanda)

Giv din mening til kende