Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
De eneste kristne i tyrkiske Samsun

De eneste kristne i tyrkiske Samsun

Samsun er en tyrkisk by med 600.000 indbyggere, den ligger på Sortehavskysten. Baptistkirken dér er den eneste kirke indenfor en radius af tre timers kørsel. Ingen ortodokse kirker, ingen andre kristne kirker.

Billedtekst:
Tyrkiske Orhan døber en muslimsk flygtning sammen med EBFs generalsekretær Tony Peck.

Præsten i kirken er tidligere muslim. Orhan hedder han. Han lader sig ikke skræmme af at have været truet på livet og endda kidnappet.

Sådan en kirke forventer man gemmer sig bag lukkede døre, men ikke disse kristne. På taget af deres nuværende kirke er et lysende kors.

Dåb i fuld offentlighed

De ønskede offentligt at erklære deres nyfundne tro på Jesus Kristus.

De tager det bogstaveligt at være vidner, så i september vandrede en lille delegation bl.a. bestående af generalsekretæren for EBF, Europæisk Baptist Federation, Tony Peck og hans højre hånd Helle Lith sammen med Orhan og tre unge iranske flygtninge til havet, i fuld offentlighed, for at døbe de tre. De ønskede offentligt at erklære deres nyfundne tro på Jesus Kristus. På trods af at de helt åbenlyst risikere livet med en sådan demonstration i Tyrkiet i denne tid.

Kirke i moskeens skygge

Baptistmenigheden har købt en grund, i skyggen af en stor moské, hvor de vil bygge deres nye kirke, for de har pladsmangel, der hvor de er. Det imponerende kirkebyggeri fik en uventet hjælpende hånd, da en baptistmenighed i Stockholm solgte sin kirke, som lå centralt i den svenske hovedstad, og donerede et stort beløb til den fattige tyrkiske menighed.

Alt det kan kun lade sig gøre, fordi de tyrkiske baptister oplever støtte fra baptister verden over.

Alt det kan kun lade sig gøre, fordi de tyrkiske baptister oplever støtte fra baptister verden over. Den lille tyrkiske baptist alliance, som foreløbig tæller fire menigheder, er blevet optaget i EBF og til sommer søger de optagelse i BWA, Baptisternes Verdens Alliance.

Frontlinje-mission

”Jeg tænker på, at det er for at støtte en sådan frontlinje-mission i så vanskelige omgivelser, at vi skal mødes på europæisk og verdensplan,” siger Tony Peck ved det årlige møde i verdensrådet i BWA.

De tyrkiske baptistkirker får en enestående støtte af bl.a. EBM, Europæisk Baptist Mission, og sydstatsbaptisterne fra USA. EBFs Missions Partnerskab, som også er støttet fra Danmark – bare i andre lande – er en uvurderlig hjælp til de nystartede menigheder i Østeuropa og Mellemøsten.

”Den verdensomspændende baptist-familie er skabt for at støtte sådanne modige og strategiske vidner som i Samsun.”

Afgørende betydning

”Det gør mig stolt, at vi er en del af en verdenskirke, som man regner med. Vi er bittesmå i Danmark, men i verden er der ca. 150 mio. baptister, hvoraf de 45 mio. er medlemmer af BWA. Det betyder måske ikke så meget for en dansk menighed, men for baptister ude i verden har det afgørende betydning, at de har kristne brødre og søstre verden over, der støtter dem på mange forskellige måder, bl.a. også igennem forbøn,” siger generalsekretær Lone Møller-Hansen. Hun er medlem af verdensrådet i BWA.

Giv din mening til kende