Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
De daglige valg

Vladislav Babienko

De daglige valg

Hver dag tager vi kristne beslutninger, som påvirker den verden, vi lever i, og de mennesker, vi deler den med.

Det er let at tale om politik som noget, der foregår på Christiansborg blandt politikere og politiske partier. Med den forståelse bliver politik noget, vi forholder os til op til et valg, eller når vi er særligt enige – eller uenige – med en given politiker eller parti. Men det er for enkelt, for politik er meget mere end det, og de valg, vi tager hver dag, er mindst lige så politiske som det, vi tager i stemmeboksen.

Når vi forstår politik som summen af de valg, vi tager hver dag, bliver det pludselig meget klart, hvorfor det er vigtigt at lade vores tro bestemme dem. Dermed ikke sagt, at troen ikke skal bestemme, hvem vi stemmer på, men de daglige valg fylder samlet en hel del mere og har potentielt større betydning for verden og for mennesker. Hvis vi tror på, at Gud har skabt alle mennesker i sit billede, og at Gud byder os at elske vores medmennesker, så har det store konsekvenser for, hvordan vi handler.

De valg, vi tager hver dag, er mindst lige så politiske som det, vi tager i stemmeboksen.

At følge Jesus’ eksempel

I alle spørgsmål må vi altså se på det eksempel, vi har fået i Jesus, og lade det lede os på rette vej. Vores beslutninger skal være grundet i det, vi ved om Gud og i vores tro, netop fordi de er politiske.
Når vi beslutter, hvor meget kød vi skal spise, hvor ofte vi skal flyve, hvilken bil vi skal have, eller hvor mange ting vi skal købe, skal vi være klar over de konsekvenser, det har for miljøet, for vi er sat til at være forvaltere af jorden og skal derfor værne om den. Når vi skal vælge, hvordan vi opdrager vores børn, om vi skal give penge til Blå Kors’ indsats for hjemløse, eller om vi skal være venskabsfamilie for en flygtning, skal vi se på de konsekvenser, vores handlinger har for mennesker, fordi vi er sat til at være Guds hænder og fødder, der rækker ud til de svageste.

Jesus’ eksempel bliver da også lettere at forholde sig til, når det handler om konkrete valg i øjeblikket fremfor store ideologiske diskussioner. Det er ikke altid let, men lettere. For selvom der er visdom at hente i Bibelen, når de ideologiske diskussioner skal tages, så er den måde, Jesus mødte mennesker og verden på, den bedste rettesnor, når det kommer til politik i hverdagen.

Vores beslutninger skal være grundet i det, vi ved om Gud og i vores tro, netop fordi de er politiske.

Kan det ikke være lige meget?

Hvorfor er det vigtigt? Fordi vi alle bærer et ansvar. Vi kan ikke lægge det ansvar fra os ved at stemme på det parti, vi synes er det rette, eller som i vores øjne er bedst i overensstemmelse med vores tro. Vi kan ikke lade politikerne om politik. Det er det for vigtigt til.

De valg, vi tager, påvirker mennesker omkring os, og alene af den grund må vi tage dem alvorligt. Men derudover må vi huske, at imellem en valgdag og den næste er det vores handlinger, der fortæller politikerne, hvad vi vil. Derfor må vi først måle vores handlinger mod vores tro, og dernæst måle dem mod det signal, de sender til dem, der kan tage de store beslutninger på alles vegne.

Der findes ikke en formel for, hvordan du lever det perfekte politiske liv i tråd med evangeliet.

At tage de rigtige valg

Der er mange valg, der kan være de rigtige, og der findes ikke en formel for, hvordan du lever det perfekte politiske liv i tråd med evangeliet og den store historie. Vi når ikke til de samme konklusioner, når vi læser Biblen, og det er okay. Hovedsagen er, at vi tager det, vi læser, alvorligt og lader det inspirere os til at tage vores egne liv og handlinger alvorligt. Ikke bare for vores egen frelses skyld, men for verdens skyld. Hvis vores tro skal have konsekvenser for andre end os selv, så må den være tungen på vægtskålen i alle de valg, vi foretager, uanset hvor meget eller lidt politiske de måtte synes i udgangspunktet.

Giv din mening til kende