Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Forrige indlæg:
Danske og ukrainske baptister giver håb til krigens børn

Et barn på en seng i et beskyttelsesrum under et luftangreb i Zaporizhzhia, Ukraine.

Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua

Danske og ukrainske baptister giver håb til krigens børn

Et fælles projekt mellem baptistkirkerne i Danmark og Ukraine sikrer psykologisk støtte til 2.000 krigsramte børn og fødevarehjælp til 500 familier tæt på frontlinjen

Lyt til artiklen:

Åbn lyd i nyt vindue

I tre år har krigen vendt op og ned på millioner af ukrainske børns hverdag. Deres liv er præget af frygt, fare og for mange også en daglig kamp for overlevelse. Mange er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem, andre lever en stor del af deres liv i beskyttelsesrum i kældre og metrostationer ofte uden adgang til varme måltider, medicin eller uddannelse.

Derfor har Baptistkirken i Danmark og All-Ukrainian Union of Churches Evangelical Christians-Baptists Churches (det ukrainske baptistsamfund) taget initiativ til projektet “Hope for Ukraine”. Det skal hjælpe børn og udsatte familier fra nogle af de mest udsatte områder i det østlige Ukraine. Projektet er støttet med en million kroner fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU).

En pige krammer sin hund i en flygtningelejr i Zaporizhzhia, Ukraine (Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua)

Traumatiserede børn uden skolegang

For ukrainske børn handler krigen ikke kun om fysiske tab. Psykiske sår kan være svære at se, vanskelige at hele og konsekvenserne er alvorlige. Ifølge UNICEF risikerer 1,5 millioner ukrainske børn at udvikle depression eller angst. Mange forældre, især enlige mødre, kæmper med at give deres børn den nødvendige støtte til at bearbejde deres traumer.

Ud over skader på sjæl og legeme er 5,3 millioner ukrainske børn forhindret i at modtage regelmæssig undervisning. 3.798 skoler er blevet beskadiget, heraf er 365 fuldstændig ødelagt.

Du kan også hjælpe!

Langt de fleste udgifter i projektet er finansieret af bevillingen fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU), men vi vil gerne bakke op om de mange frivillige og dem, der fortsat har brug for hjælp til mad. Derfor kan du støtte projektet ved at sende et beløb på MobilePay 15397 eller konto 3201 10042879 mærket ’Ukraine’. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.

Børnelejre skaber et frirum fra krigen

For at hjælpe de ramte børn organiserer “Hope for Ukraine” børnelejre af tre – fire dages varighed. Lejrene finder sted i 10 regioner (oblaster) over hele Ukraine, men i så sikre omgivelser og så tæt på børnenes hjem som muligt. Aktiviteterne ligner alt det, vi kender fra børnelejre i Danmark: Masser af fysiske udfoldelser og plads til at dyrke kreative interesser sammen med gode kammerater. Men der er også fokus på traumesensitive lege og refleksionsmomenter: Alt sammen designet til at give børnene et pusterum fra krigens virkelighed.

Lejrene drives af frivillige fra baptistkirkerne rundt om i Ukraine. Kompetente psykologer har inden lejrene trænet 40 frivillige lejrledere i at yde omsorg ud fra børnenes traumer. Lejrmedarbejderne holder øje med børnene under lejrene og tilbyder direkte opfølgning eller henvisninger til særligt sårbare børn.

Folk gemmer sig i metroen under luftalarm i Kiev (Foto: Viacheslav Ratynskyi / the Collection of war.ukraine.ua)

Hjælpen fortsætter efter lejren

Efter lejrene fortsætter hjælpen til børnene gennem kurset ”Unbreakable”: Et syv-ugers kursus, der er udviklet af ”Biblica” – Ukraines bibelselskab i samarbejde med psykologer. Kurset kombinerer bibelens budskaber med de bedste psykologiske praksisser for at hjælpe børnene med at bearbejde traumer, opbygge modstandskraft og få overskud til at leve et børneliv. Undervisningen er målrettet to aldersgrupper: De yngste får først konkret hjælp til at bearbejde traumer for senere at have fokus på langsigtet heling. De ældste børn lærer såkaldte ”coping”-teknikker til at tackle dårlige dage. Ukraines bibelselskab arrangerer også sommerlejre for børn, hvor de anvender ”Unbreakable”-materialet.

Målet er klart: At give håb til 2.000 børn i alderen 5 til 16 år, så de igen tør tro på fremtiden.

En dreng står foran den bygning i Zaporizhzhia, han boede i, indtil den blev ramt… (Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua)

Kontant fødevarehjælp sikrer værdighed

Men traumehjælp kan ikke stå alene. I Dnipropetrovsk-regionen, tæt på frontlinjen, lever tusindvis af familier under konstante bombardementer. I regionen var der i januar 2025 næsten 400.000 internt fordrevne. Krigen forhindrer befolkningen og flygtningene i at arbejde og tjene til livets ophold. Hver dag er en kamp for at skaffe penge til mad.

Projektet yder derfor kontantbaseret fødevarehjælp til 500 sårbare familier. Frem for at dele mad ud, får de udsatte familier penge direkte i hånden, så de selv kan købe det, de mest har brug for. Denne tilgang bevarer familiernes værdighed og sikrer samtidig, at hjælpen rammer præcist.

Udfordringen ved at hjælpe på denne måde er at priserne ofte stiger i takt med befolkningens evne til at betale. Derfor er lokale frivillige fra Ukraines baptistsamfund med hele vejen – fra identificering af behov hos de enkelte familier til uddeling af støtten. Baptistkirkerne er med til at sikre ansvarlighed og gennemsigtighed i hjælpearbejdet.

En lille dreng leger i en bil med smadret forrude i Zaporizhzhia (Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua)

Støtte, der skal sikre en bedre fremtid

Samarbejdet mellem BaptistKirken og Ukraines baptistsamfund bygger på et langt fællesskab mellem europæiske baptister gennem European Baptist Federation. Det tætte bånd mellem de to baptistsamfund blev formelt etableret i 2023 som en reaktion på den voksende humanitære krise.

Morten Kofoed, international sekretær i Baptistkirken, fortæller: ”Jeg var i Ukraine i juni 2023 sammen med en delegation med repræsentanter fra EBF. Det førte til det første samarbejde med støtte fra Nexus puljen – en Danida-bevilling som CKU administrerer. Projektet – “Slavia Ukraine” – blev gennemført i 2024. Her fik hundredvis af børn psykosocial støtte og familier modtog fødevarehjælp. Det gav de lokale kirker en masse erfaring og mod på at hjælpe endnu mere.”

“Hope for Ukraine” bygger videre på erfaringerne. Det er et projekt, der ikke blot løser akutte problemer, men også forsøger at opbygge modstandsdygtighed og fremme unges deltagelse i det fremtidige Ukraine. Vicegeneralsekretæren for Ukraines baptistsamfund fortalte i 2023, at kirken skal være “mulighedernes vindue”, der bidrager til, at der kommer et “bedre Ukraine ud på den anden side”.

Lille pige i en flygtningelejr i Zaporizhzhia (Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua)

Troen som drivkraft
For mange af de frivillige handler indsatsen om mere end blot at yde humanitær hjælp. Det handler om troen på, at omsorg og medmenneskelighed kan skabe langsigtede forandringer. Projektet er ikke ”bare” et nødhjælpsprogram, men et vidnesbyrd om troens styrke midt i krigens mørke.

Når danske og ukrainske baptister går sammen om at hjælpe, er det et signal til verden om, at ægte hjælp handler om andet og mere end mad og medicin: Det handler om at give mennesker troen på, at der findes en vej ud af mørket.

Giv din mening til kende