Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Chin’erne fejrer julen eftertrykkeligt

Julefejring i CBC, Skjern i midt-10'erne

Chin’erne fejrer julen eftertrykkeligt

Og nytåret med. Chin-menighederne er sammen i flere dage mellem jul og nytår.

Den danske julefejring i kirken virker helt forkølet i forhold til de burmesiske menigheders traditioner. De mødes både juleaften og især juledag. Nogle menigheder holder bibellejr mellem jul og nytår og både nytårsaften og nytårsdag er menighederne samlet.

Chin Chin fra Skjern har lavet en imponerende oversigt over, hvordan de fleste af chin-menighederne fejrer den kommende højtid.

Juleaften

De fleste chin-menigheder mødes i deres kirke lørdag d. 24. december kl. 18 til gudstjeneste og fællesspisning. Flere steder er det præsten, der er vært ved maden. Således i CBC (Chin Baptist Church) i Ringe:

”Pastor Sung Thai og hendes familie holder både jule- og nytårsfesterne. Det betyder i praksis, at de står for alle udgifter til mad. Det er en tradition, hvor man viser taknemlighed over Guds velsignelse og giver med glæde og deler med sin menighed eller sin by,” beretter Chin Chin.

Flere menigheder, blandt andet den anden chin-menighed i Ringe, Lai Baptist Church, holder sammenskudsgilde, hvor deltagerne kommer med mad til en fælles julemiddag, inden der holdes gudstjeneste.

Her og i Skjern skal deltagerne medbringe en lille gave, som indgår i en gaveleg.

CBC fra Esbjerg holder jul på Sydvestjylland Efterskole, Bramming. Hele menighed overnatter dér fra juleaften.

Flere af gudstjenesterne er arrangeret af f.eks. ungdomsgruppen eller en kvindegruppe.

Juledag

Den store fejring af jul er juledag. I alle menighederne holdes der gudstjeneste kl. 12. Alle steder er der også fællesspisning enten før eller efter gudstjenesten. I Nordjylland Chin Church i Sæby har de en tradition med dér at give julegaver til alle over 60 år, til børnekirkens ledere og præster.

Her fortæller de, at de syge og de ældre i menigheden får aftensmad bragt til hjemmet med blomster juledag.

I Svendborg holder de unge også gudstjeneste om aftenen.

På Bornholm – i Immanuel Chin Church i Nyker – er Mang Bik og hans familie værter ved julefesten.

Mellem jul og nytår

Netop på Bornholm holdes et stort juleprogram. Det begynder den 22. december og varer til og med den 29. december. Menigheden holder – sammen med BMCF, som er en del af Baptistkirken Bornholm – gudstjenester og undervisning med præsten Sarah Ngun Doi Fam. Hun er prædikant og underviser og arbejder lige nu i en stor kirke med over 3.000 medlemmer i USA, efter at hendes menighed i Esbjerg lukkede for et par år siden. Læs mere om hende og hendes mand Kaldet af Helligånden | baptist.dk.

Hele programmet bliver livestreamet, fortæller menigheden.

Også CBC i Esbjerg har en lejr mellem jul og nytår på Sydvestjylland Efterskole, Bramming. Fra d. 28.-30. december holdes her en Ungdoms Camp med bibelundervisning om frelsen i Kristus.

Nytårsaften

Nytårsaften er der tradition for at mødes kl. 18 til gudstjeneste. Nogle steder spiser de inden, andre steder efter. Det ser ud til at menuen oftest er kylling i ris suppe.

I NCC i Sæby har de hele fem kor, som afholder en konkurrence. Vinderkoret får en præmie og lov til at synge til nytårsgudstjenesten den 1. januar.

I Skjern er præsten Emmanuel Cinzah og hans familie vært for nytårsmaden.

Ellers er der hygge og rollespil på programmet og flere steder slutter aftenen med en nytårsandagt og bøn for det nye år frem til kl. 24, hvor der også flere steder fyres fyrværkeri af.

Nytårsdag

Allerede kl. 12 næste dag mødes menighederne igen til gudstjeneste. Og bagefter spiser deltagerne igen sammen.

I Skjern har de tradition for at uddele bibelvers nytårsaften – og dem, der ikke var med dér, får deres bibelvers ved gudstjenesten søndag d. 1. januar.

I de fleste danske baptistmenigheder kan man ikke engang samle menigheden til en julefest mellem jul og nytår, som det ellers var tradition tidligere. Nu er julefesterne for det meste afviklet inden den 24. december. Vi går vist glip af noget…

Giv din mening til kende