Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Ansøgninger om julehjælp sætter rekord

Ansøgninger om julehjælp sætter rekord

Rekordmange familier har i år søgt om julehjælp. Det øger desværre også risikoen for rekordmange afslag.

Frelsens Hær har brug for 12-13 mio. kroner for at kunne hjælpe alle, der har behov. Det rekordhøje antal skyldes, at økonomisk trængte familier rammes ekstra hårdt af de voldsomme prisstigninger på mad, el og varme.

Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær fortæller, at der er indkommet 15.801 ansøgninger om julehjælp, hvilket er 4.528 flere end sidste år og en stigning på 40 %.

”Der er tale om ansøgerne, som lever på et eksistensminimum og ikke har mere, de kan skære ned på. Med de stigende priser på mad, el og varme og den høje inflation kan de ikke få enderne til at mødes, hvilket viser sig i deres rådighedsbeløb. Vi ser faktisk ind i en ny type fattigdom i Danmark, hvor folk må vælge mellem mad eller husleje,” siger informationschefen.

Inflationssikrer årets julehjælp

Frelsens Hær har derfor valgt at inflationssikre årets julehjælp.

”Vi har besluttet at lade alle satser stige med 10 % for at inflationssikre vores julehjælp, der normalt ligger på mellem 800 og 2.000 kroner pr. familie, alt afhængigt af antallet af børn,” siger Lars Lydholm, der forventer at kunne give julehjælp til over 11.000 familier, hvilket er ca. 40 % flere end sidste år.

Julen er kold i år – lad os skrue op for hjælp og hjertevarme

”Julen er kold i år, men netop derfor er der behov for, at vi alle står sammen og løfter i flok. Ingen skal melde afbud til julen. Ingen skal sidde med en tom tallerken juleaften. Det er en kold og hård tid, men så lad os skrue op for hjælp og hjertevarme.”

Julehjælp fra baptistmenigheder

Der er også danske baptistmenigheder, som yder julehjælp.

”Baptistkirken i Odense hjælper børnefamilier, der er i en særlig vanskelig situation. I december måned uddeler vi i år 35 julepakker med chokolade og et gavekort på 500 kr. samt omkring 100 gaver til familiernes børn. Vi har udvalgt 15 ukrainske, 12 eritreiske, en afghansk og syv danske familier. De er inviteret til at komme til kirkens café den 17. december for at hente gaverne og få et par æbleskiver og kaffe/te,” fortæller Mogens Andersen, og han tilføjer:

”Behovet er meget stort, og med vort projekt forsøger vi at bringe lidt lys og opmuntring ind i familier, der har det svært.”

I Roskilde Baptistmenighed har de en lang tradition for at yde julehjælp til rigtig mange familier. Jakob Engell Vagner, præst i Roskilde, fortæller:

”Vi har oplevet øget efterspørgsel i år, og vi ender med at give julehjælp til ca. 230 familier. Dertil kommer, at vi i sommer startede FamilieNetværk i samarbejde med Blå Kors, hvor vi i sidste uge havde 85 til mad og fællesskab, så også der er der øgede behov.”

Ekstra stor hjælp i år

Michael Boe Frost fra Roskilde supplerer med at fortælle, at der i år har været 227 ansøgere, som er godkendt af kommunen først. Det er mange flere end normalt. ”Jeg tror, vi i 2020 havde 130 og i 2021 170 ansøgere. Vi har valgt at give alle og gøre hjælpen ekstra stor, og så bruge lidt af vores reserver. Julehjælpen består af en flyttekasse fyldt med alt mad til julen, mandelgave og julegaver til børnene.”

Også Kristuskirken/Regen uddeler julehjælp igen i år, fortæller præst Henrik Nissen. I år giver de til 200.

I Baptistkirken Bornholm har man besluttet at støtte op omkring Frelsens Hærs julehjælp, så den løse kollekt i november er gået til dette formål. Og præsten Lone Møller-Hansen har brugt nogle timer i Kvickly på at samle ind til Frelsens Hærs julehjælp. ”Det var ret sjovt,” fortæller hun.

Læs også Nicolas Fromsejers Torsdagstanke
“At være noget for andre – HELE året rundt”

Giv din mening til kende