Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
BaptistID – Hvem er ’vi’?

BaptistID – Hvem er ’vi’?

Min undren over, hvad det vil sige at være baptist, har fulgt mig lige siden, jeg første gang trådte ind i en baptistkirke i Danmark i 1997.

Min kirkelige baggrund var næsten lige så blandet som mine amerikanske gadekrydsgener. Og konkurrencen kirkerne imellem om at ’vinde sjæle’ havde gjort mig til en overbevist ikke-konfessionel kristen. Og hvis der var én kirke, som jeg ikke ville høre til, var det hvide baptister! For mine erfaringer med de fanatiske konservative baptister på min hjemegn var yderst negative.

Alligevel står jeg nu 23 år senere og er medlem både af en baptistmenighed og af redaktionen for baptist.dk. Opdagelsen af rummelighed, fællesskab og Helligåndens nærvær samt uddannede præster, der dog ikke har nogen særskilt autoritet i forhold til det enkelte medlems fortolkning, var med til at ændre min holdning til baptister og medlemskab. Den lokale og landsdækkende menighed blev min erstatningsfamilie, og jeg fortæller nu stolt om Baptistkirken i Danmark og mine oplevelser her.

Kendetegn og de fem F’er?

Fælles er følelsen af ikke at kunne lade være.

Med baptist.dk nr. 5, 2020: BaptistID, vil læseren opdage, at ovennævnte erfaringer og muligheden for selv at vælge at være engageret i menighedens aktiviteter – fx børne- og ungdomsarbejde og mission – er blandt de hyppigste kendetegn for baptister i Danmark. Nogle føler sig født som baptister. Andre har tilsluttet sig senere i livet, nogle endda som oprør og med personlige omkostninger. Men fælles er følelsen af ikke at kunne lade være.

I søgen efter et baptistisk DNA kommer der her bud på forskellige dåbssyn, historiske rødder og personlige beretninger. Man kunne være fristet til at koge baptismen ned til fem F’er forbundet i samme Gud, Ord og Ånd: Frihed, Forskellighed, Frivillighed, Fornuft og Fællesskab. Læs selv – og se, om du er enig! Eller nærmere uenig?

Giv din mening til kende