Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
250 spejdere på centerlejr på Øksedal

Lejrliv på Øksedal

Henrik Andersen

250 spejdere på centerlejr på Øksedal

Baptistspejderne inviterede på lejr i det naturskønne Vesthimmerland

Lyt til artiklen:

Åbn lyd i nyt vindue

(Foto: Henrik Andersen)

Spejderne opdagede hurtigt, at de var kommet ud i naturen på Øksedal i uge 28. Allerede inden lejrpladserne var etableret, blev de mødt af et massivt regnvejr med masser af vind. Teltene fik pløkke i alle barduner og mastesejlene blev surret ekstra godt. Alle kom sikkert gennem uvejret og kun Hollufgårdspejdernes spisebord kæntrede undervejs. Pålidelige kilder oplyser, at fynboerne trods udfordringerne fik mad resten af ugen.

Instagramopslag fra Københavns kødløse klimakreds (Foto: Signe Lund Christensen)

Finurlige opfindelser og sjove påfund

Mange kredse medbragte finurlige opfindelser, for at gøre lejrlivet lettere: Fra navneklemmer på fælleskopperne til varmtvandsbeholdere, der henter varmen fra et sindrigt kobberrørssystem indbygget i gammelmandsilden. Lejrkøkkenerne står heller ikke tilbage for trenden i de finere restauranter: Amagerbro- og Nørrebrospejderne lagde billet ind på ”mest klimabevidste kreds”: Deres lejrkøkken serverede udelukkende vegetariske retter.

Fællesskab var nøgleordet

Lejrchef Mikkel Nilsson fortæller, at ambitionen med en centerlejr selvfølgelig er at give spejderne en lejroplevelse de ikke glemmer lige med det samme. Det forsøgte staben ugen igennem ved at lave aktiviteter og lejrbål, hvor spejderne mødte hinanden på tværs af kredsene.

Herlevs lejrplads (Foto: Henrik Andersen)

Aktiviteter for små og store spejdere

De mindste spejdere var på ”store dyrejagt”, mens de største havde stormesterdyst inspireret af fjernsynsudsendelserne med samme titel. Der var også mulighed for at møde YEGO-teamet og blive klogere på, hvordan det er at være barn i Rwanda. For de mest madglade spejdere var der ”Fuld panering” – finere madlavning i Øksedals splinternye udekøkken opført i forlængelse af Gilwell-hytten. Som altid på spejderlejre var der hike, hvor patruljerne var på tur i Vesthimmerland helt på egen hånd. Trods det omskiftelige vejr holdt de fleste sig tørre, fortæller lejrchef Mikkel:
”Der var lige en enkelt undtagelse: Gruppepatruljen, der havde valgt at spare på vægten og havde taget verdens mindste presenning med. Den var så for lille til at beskytte hele patruljen mod regnvejr!”

En del kredse var afsted med alle mand fra de yngste til de ældste spejdere. Omkring 150 flok- og familiespejdere rejste hjem tirsdag og onsdag og lod trop- og gruppespejdere om at bruge Øksedal resten af ugen. De sluttede så det omfattende program fredag med en fejde, der ifølge arrangøren Claus Kjærgård ikke skulle tages alt for alvorligt:
”Ideen kommer fra en korpslejr engang i starten af nullerne og formålet er, at der skal være plads til gak og løjer på en spejderlejr.”

Nye badeværelser på Øksedal (Foto: Henrik Andersen)

Øksedal er trimmet

Formand for Øksedaludvalget, Søren Jacobsen, var også taget på centerlejr sammen med en stor del af udvalget. Han viste begejstret rundt på et Øksedal, der også i år har gennemgået store forandringer. Toiletter og badeværelser er blevet totalrenoveret og fremstår nu moderne og indbydende. I den ”forsænkede pejsestue” er der monteret ovenlysvinduer, der gør rummet lyst og indbydende og alle møbler har fået nyt og slidstærkt betræk.

Ved Gilwellhytten lige nord for paradepladsen finder man et nyt udekøkken, som blev indviet under lejren. Et spændende initiativ, hvis man gerne vil være udendørs, men har brug for en lille smule bedre køkkenfaciliteter end lejrpladserne normalt tilbyder.

Nyt udekøkken ved Gilwellhytten (Foto: Henrik Andersen)

Øksedal er en drøm for et savværk

Udenfor har store skovmaskiner været i gang. Øksedal var ved at gro til i store gamle træer: Mange af dem er nu endt som gavntræ eller flis og lyset skinner nu frit på store arealer. Det virker voldsomt, men historien viser, at naturen altid er lidt foran menneskene, når det gælder Øksedals beplantning.

Lejrchef Mikkel glæder sig også op opdateringen af Øksedal:
”Vi holder også centerlejr og inviterer bredt for at få flere til at bruge Øksedal. Og vores ambition er at gøre centerlejren til et permanent tilbud.”

Søren Jacobsen fortæller, at udlejningen af Øksedal går rigtig godt, både til private og til spejdere. Målsætningen er, at lejeindtægterne på sigt både kan dække omkostninger til løbende vedligehold og til investeringer i forbedringer, der gør Øksedal endnu mere attraktiv. Ifølge Søren er man godt på vej.

Der var lidt fugtigt enkelte steder på Øksedal i uge 28

Den danske sommer…

Lejren sluttede lørdag den 13. juli. En uge med dansk sommervejr, masser af aktivitet, nye venskaber og tid til at pleje gamle. Det hele sluttede ligesom det begyndte: Med en vejrudsigt, der lovede silende regn.

Men spejdere er beredte! Så meget som muligt var pakket fredag aften. Når man kommer hjem med våde telte, er det altid godt med opbakning fra menigheden: Kirkesale er jo ideelle at tørre telte i!


Tip til at følge spejderne

På korpsets og mange kredses sociale medier (Facebook og Instagram) er der rig lejlighed til at følge spejderarbejdet. Søg blot på ”baptistspejder” og ”følg” eller ”like” kredsene – så er der masser af billeder og historier. Og det er helt okay at være nysgerrig: Spejderne deler gerne deres oplevelser! Korpsets Facebook-side finder du på https://www.facebook.com/DanskeBaptistersSpejderkorps. Spejderne har også et omfattende fotobibliotek på https://foto.dbs.dk/ – Her finder du også masser af billeder fra Centerlejr 2024

 

 

Giv din mening til kende