Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Vi skal tale om livet og døden

Vi skal tale om livet og døden

Marlene Torm Gertsen, medlem af City Kirken i Taastrup, er blevet forfatter med bogen ”Hvad skal der stå på din gravsten?”

Det skal der stå på min gravsten

“Han gravede dybt da det gjaldt”
Claus Meyer, 55 år, Kulinarisk Entreprenør

“Jeg tror på et liv før døden”
Christine Feldthaus, 56 år, Livsstilsekspert

“Tak for kampen”
Ole Seerup, 64 år, Pensionist

“PS – See you in heaven”
Hans Erik Friberg, 66 år, Klosterleder

“Kat”
Jeg kom til at leve i stedet for at overveje, hvad der skal stå på min gravsten.
Bare skriv “Kat” og lad folk tolke en dybere mening ind i det.
Jakob Svendsen, 38 år, Stand – up komiker

I et halvt år har Marlene ikke kunnet gå, og det var stærkt hæmmende for den aktive kvinde, der er pædagog. Så måtte hun finde noget, hun kunne gøre siddende, og hun fik ideen om at skrive en bog. Den bog lader stadig vente på sig, men i mellemtiden dukkede en anden idé op, og den fik vinger.

”Ideen fik jeg af en snak med Naser Khader. I en bisætning i en samtale i forbindelse med det andet bog-projekt, sagde han: ”På min gravsten skal der stå ’fortsættelse følger’. Og dér opstod ideen om at spørge en række mennesker, hvad der skal stå på deres gravsten,” fortæller Marlene.

Hun blev overrasket over, hvor mange der reagerede positivt, også af travle, kendte mennesker. Således har hun citater fra kirkeminister Mette Bock, erhvervsmanden Asger Aamund, forfatteren Hanne-Vibeke Holst, politikeren Henrik Sass Larsen, erhvervskvinden Stinne Bosse – blandt andre.

”Det er ikke tanken, at læserne skal have alt serveret. Derfor får de kun det, folk har skrevet, der skal stå på deres gravsten. Så må vi selv fordøje det. Hensigten er, at vi skal tale om det – og om, hvad vi selv vil have på vores gravsten,” forklarer Marlene. Bogen udkom i går, hvor Marlene havde reception og her til morgen er hun i Go’ Morgen, Danmark. Hun er overvældet over interessen.

“Lad mig sove, for Guds skyld”. Jesper Skibby, 54 år, tidl. professionel cykelrytter

”Jeg er på vej”

Marlene fortæller: ”Jeg er forberedt på, at der vil være nogle kristne, som synes bogen er for overfladisk. Jeg fik den idé undervejs, at det her godt kan udvikle sig til et foredrag, og så vil jeg spørge ud i salen: ’Hvad tænker du om dette citat?’ Og for at runde sådan en samtale af, er jeg begyndt på at lave et par filmoptagelser med nogle af dem, der deltager i bogen. Her kan de uddybe, hvad de mener med udsagnet.

På Stine Bosses gravsten skal der stå: ”Jeg er på vej”.  Det har hun sikkert sagt til familien mange gange, eller også kan det betyde, at hun er på vej til noget nyt hele tiden. Det kan også have en åndelig retning. Jeg ved det ikke og det er interessant.

Samtidig er en del af formålet med bogen ikke bare at få den udgivet og at folk læser den. Jeg ser mig selv som brobygger. Jeg har fået mange spændende samtaler med mennesker, som jeg ellers ikke ville have adgang til. I samtalen med Asger Aamund kom vi til at tale om Helligånden f.eks. Jeg oplever, at Gud bruger mig.

Vi skal opdage hinanden

Det smukkeste i verden er, når vi opdager hinanden. Og jeg synes, disse 50 mennesker har vist mig en utrolig tillid. De har ingenting ud af at ville medvirke i mit bogprojekt. Det har overvældet mig,” siger Marlene. Hendes andet – eller faktisk første – bogprojekt, er en samtale mellem politikeren Naser Khader og Hans Erik Friberg, der sammen med sin kone har lavet et kloster i Taastrup.

”De taler sammen om mod og nysgerrighed. De er begge modige og nysgerrige. Det er inspirerende… og mine fødder er ikke helt i orden endnu, så jeg sidder stadig meget ned og skal bruge mig selv til noget godt.”

Giv din mening til kende