Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Unge har brug for at tale med nogen om deres problemer

Unge har brug for at tale med nogen om deres problemer

Derfor blev initiativet Headspace Danmark til i 2013 som et initiativ under Foreningen Det Sociale Netværk.

Lyt til artiklen her:

Åbn lyd i nyt vindue

Headspace er et initiativ, som er udsprunget i Australien, men som i dag findes i mange lande. De første seks headspace-centre var placeret i København, Rødovre, Roskilde, Odense, Horsens og Aalborg. Siden 2013 er headspace udvidet til i alt 31 centre rundtom i Danmark. I de 10 år, der er gået, har de frivillige i headspace mødt flere end 80.000 børn og unge mellem 12 og 25 og haft mere end 155.000 samtaler med dem om stort og småt. Det, unge primært henvender sig med i dag, handler om deres relationer til familie og venner. headspace er i dag det største frivillige face-to-face rådgivningstilbud i Danmark.

Nye omgangsformer og trivsel

I de seneste 10 år har unge skullet forholde sig til flere nye omgangsformer. Den mest gennemgribende er vel den store udbredelse af sociale medier, der grundlæggende har ændret den måde, børn og unge kommunikerer på. Mens det er vanskeligt at sætte en finger på præcis, hvilken betydning de sociale medier har for børn og unge, er det et faktum, at børn og unges mistrivsel er forværret over de seneste 10 år.

Børn og unge har fået sværere ved at dele deres tanker og udfordringer med dem, de har tæt på.

Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune og formand for Det Sociale Netværk Headspace Danmark, siger: ”Der er sket ufatteligt meget i de seneste 10 år, og børn og unge har skullet forholde sig til mange nye ting. Særligt lader det til, at børn og unge har fået sværere ved at dele deres tanker og udfordringer med dem, de har tæt på. Derfor er det naturligvis fortsat vigtigt, at de har let adgang til et tilbud som headspace.”

De unge har manglet nogen at tale fortrolig med, inden de opsøgte headspace.

Otte ud af ti unge i headspace siger, at de har manglet nogen at tale fortrolig med, inden de opsøgte headspace, og over halvdelen af børn og unge i headspace har gået i mere end 12 måneder med det, de havde på hjerte, inden de kom i headspace.

Alle unge skal have nogen at tale med

Headspace blev stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen for at sikre, at alle børn og unge havde nogen at tale med – helt uforpligtende og anonymt – uden for de offentlige systemer. Siden starten er unge, der opsøger headspace, blevet stadigt yngre, og der er en stigning i antallet af helt unge under 15 år. En fjerdedel af unge i headspace er i dag således under 15 år.

Særligt efter corona-nedlukningerne i 2020 og 2021 har de børn og unge, vi ser i headspace, i stigende grad haft behov for den personlige samtale i modsætning til fx chat- eller videosamtaler. Poul Nyrup Rasmussen siger: ”Det personlige møde mellem mennesker har altid været vigtigt, men det er endnu mere vigtigt i en tid, hvor børn og unge føler sig mere isolerede og forkerte end tidligere. Vi har som samfund fortsat en stor opgave med at sikre trivslen for de fremtidige generationer. Headspace er det bærende civilsamfundstilbud, der griber unge på et tidligt tidspunkt, inden de risikerer at blive så syge, at der kun er psykiatrien tilbage. Vores forebyggende og hjælpende hånd til de unge er vejen til at undgå, at køen til psykiatrien bare bliver længere og længere.”

Intet er for stort eller småt, og rådgivningen er gratis, anonym og uforpligtende for alle unge.

Læs mere:

Viden om headspace kan fås via hjemmesiden www.headspace.dk – hvor store dele af dette indlæg også kommer fra.

På de unges betingelser

Headspace lægger stor vægt på, at intet er for stort eller småt, og rådgivningen er gratis, anonym og uforpligtende for alle unge mellem 12-25 år. Der er ingen ventetid, og alt foregår på de unges præmisser: ”I headspace kan du tale om alt. Intet er forkert, og vi er klar til at lytte og tale om lige præcis det, der fylder hos dig”, hedder det.

Giv din mening til kende