Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Ulla var mistænksom

Ulla var mistænksom

Også BaptistKirkens økonomiansvarlige Ulla Holm fik i sommers en mail – tilsyneladende – fra formand Per Beck om overførsel af penge. Men hun var mistænksom og ignorerede den.

Danske Kirkers Råd har været udsat for svindel i stor skala denne sommer og har mistet næsten en mio. kr. (Læs mere her.) En frivillig økonomimedarbejder overførte tre store beløb, fordi han fik en mail, der så ud til at have generalsekretæren som afsender.

Ulla Holm fortæller, at hun også fik en lignende mail: ”Det var med korrekt afsenderadresse, virkelig godt lavet. Mailen indeholdt dog ingen forklaring på, hvem pengene skulle sendes til (kun kontonummer), eller hvad formålet var. Derfor var jeg mistænksom, og kunne ved nærmere eftersyn konstatere, at når man ville svare på mailen, gik svaret ikke til Pers adresse. Så jeg ignorerede det. Og jeg ville aldrig udbetale beløb i den størrelsesorden uden mere forklaring.”

Vær skeptiske

Hun fortæller, at der er flere baptistmenigheder, der har modtaget lignende mails med virkelig gode forsøg på svindel. ”Men mig bekendt er ingen hoppet i fælden.”

Formand Per Beck er glad for, at Ulla er så omstændelig.

”Det er skræmmende med disse bluffmails. Tidligere var det nemt at gennemskue, fordi sproget ofte var ubehjælpsomt. Men disse mails er på fejlfrit dansk og afsenderne har en vis indsigt i organisationen og ved tilsyneladende, hvem der normalt kan give ordre til udbetalinger. Og så er de så kloge, at de benytter sommerferien, hvor folk er ude og rejse,” siger Per og fortsætter: ”Jeg vil opfordre menighederne til dels at være skeptiske og dels at aftale procedurer, så beløb ikke udbetales, med mindre det fremgår af et mødereferat eller en mundtlig aftale.”

Ulla Holm tilføjer: ”Vi burde nok have en procedure i BaptistKirken, der sikrer at denne type svindel ikke går igennem. Det kunne være så simpelt som, at jeg ikke udbetaler uden at have været i telefon- eller SMS-kontakt med den, der har bestilt overførslen.”

Kirkedagene må ikke være i fare

Per Beck deltager i mødet i Danske Kirkers Råd i morgen, hvor svindlen og konsekvenserne er på dagsordenen.

”Det er dybt tragisk, at nogen benytter sig af at svindle både overfor kirkelige organisationer og andre. Men vi er ekstra sårbare, fordi meget af vores arbejde i det hele taget i kirkelivet bygger på frivillige kræfter. Vi tror på hinanden og handler på det, vi får at vide.”

Han håber selvfølgelig, at DKR får nogle af pengene igen, selvom det ikke er sandsynligt.

”Det var en frivillig medarbejder, som har arbejdet trofast for DKR i 20 år, og der ligger ingen ond vilje i handlingen, tværtimod. Vi må klare det ved at låne hist og her. Men det er afgørende for mig, at Kirkedagene i 2022 i Roskilde ikke må være i fare. Det kan være, at det bliver med et mere beskedent program, men det er vigtigt, at de kan gennemføres. Hvis ikke skal vi overveje, om medlemskirkerne må give et ekstraordinært bidrag eller om vi skal lave en speciel indsamling. Men det vil afhænge af, hvad de andre medlemmer i DKR gør.”

Giv din mening til kende