Der grubles for tiden over, hvordan baptistmenighederne skal skaffe sig præster i fremtiden. I BaptistKirken er der et tiltag for at opkvalificere lægprædikanter. Foreløbig har 32 gennemført BASIS i Aarhus, hvor Lasse Åbom og andre underviser i et forløb over to år. 16 jyder er nu i gang med første år på fjerde hold.
Der er to teologistuderende ved Københavns Universitet fra en dansk baptistmenighed, så det er ikke der, man skal finde det lille dusin præster, man kunne ønske sig i den nærmeste fremtid.
20 år uden eget teologistudiested
Siden 2000 har BaptistKirken ikke haft sit eget teologiske studiested.
Ole Lundegaard er præst i Korskirken i Herlev og tidligere underviser på Baptisternes Teologiske Seminarium i Tølløse. Det lukkede i 2000. Derefter kom SALT, Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi. Det lukkede efter ti år.
De seneste år har BaptistKirken været en drivkraft i SCMT, Studiecenter for Menighedsbaseret Teologi. Her kan teologistuderende på fx universiteterne møde andre fra frikirkerne og fra Dansk Oase, og lære frikirke-teologi som supplement til den lutherske teologi, de lærer på universitetet. Her sidder Ole Lundegaard med i bestyrelsen sammen med Torben Andersen, BaptistKirkens generalsekretær.
Second Career
”Ser man til Sydsverige, vil der i mange menigheder være en præst, som har en erhvervskarriere bag sig,” fortæller Ole Lundegaard
Præster med erfaringer fra andet job kaldes Second Career, ’anden karriere’-præster. Kan de findes blandt de studerende fra BASIS?
”Det tror jeg ikke, de ser sig selv som,” siger Lasse men tilføjer, at man nok skal tilbage til en tænkning, som der var omkring en forstander eller menighedsleder i en baptistmenighed. ”Måske vi ikke skal kalde dem præster – det ord kan lyde for stort og uoverskueligt. Jeg tror, vi skal se til dem, der allerede nu naturligt tager ansvar for menighederne. Nogle af dem er med på BASIS – og så kan vi supplere deres færdigheder med flere kurser,” siger Lasse Åbom.
Ole Lundegaard tilføjer: ”Der skal være en kombination af lyst, kald, evner og træning. BASIS kan ikke være en mini-præsteuddannelse, men vi kan måske lave en overbygning på BASIS. Kunne vi på sådan et studie få tre til seks personer, der kunne fungere i deres egen menighed, måske med en ansættelsesgrad, så er det den vej, vi kan gå. Ikke mindst for de mindre menigheder er second career-præsten en mulighed”.
BASIS øst for Storebælt
Lige nu er der kun studerende på BASIS fra Jylland, og kurset har siden starten ligget i Aarhus. BaptistKirkens ledelse har spurgt Lasse om at lave et tilbud øst for Storebælt. Det vil der komme efter sommeren 2024.
Der har også været tale om, at SCMT kan lave et forløb for second career-studerende.
”Men det er svært nok at finansiere SCMT i forvejen”, fortæller Ole og tilføjer, at man skal være teologistuderende for at få noget ud af det fællesskab og den undervisning, der lige nu er i netværksgrupperne i SCMT.
Men de to præster og lærere er enige om, at BaptistKirken kunne få meget ud af et spor for second career-præster.
Lige nu er der altså kun to baptist-studerende, som er i målgruppen for SCMT.
De fleste, der deltager i netværket, er fra Dansk Oase og Apostolsk Kirke.
Lasse indrømmer, at han er lidt bekymret for SCMT. Ole indvender:
”Vi bliver ved, fordi vi er langmodige og har tradition for at støtte undervisning. Men vi skal måske i fremtiden være rimeligt kyniske og bruge de fleste af vore midler der, hvor vi har størst udbytte af det selv.”
3K uddannelsen
Endelig er der den fireårige uddannelse 3K på Diakonissestiftelsen i København og Diakonhøjskolen i Aarhus. Her er der også lige nu flere baptister, der læser. 3K står for Kristendom, Kultur og Kommunikation. Er det så en mulig præsteuddannelse?
”Nej,” svarer de to samstemmende. Der er ikke nok teologi i studiet, indvender de og måske kun en enkelt af dem, der har læst på 3K, har set sig selv om præst. ”Der lægges mest vægt på kommunikation”, er Lasse og Oles erfaring.
Nødden er altså ikke helt knækket, men BaptistKirkens temadage omkring præstesituationen og ledelse i menighederne d. 18. og 25. marts 2023 i hhv. Vaarst og Roskilde kan måske vise en vej.
Giv din mening til kende