Der er som bekendt ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget. Flere menigheder beretter om positive ting ved at være kirke i en nedlukning.
Man er nødt til at være kreativ. Og kontakten kan faktisk vise sig at være bedre end før Corona-virussen lukkede Danmark og verden ned. Sådan siger tre af de fire menigheder, baptist.dk ringede til her op til påske.
Man er nødt til at være kreativ
I Vrå har man optaget en nadverandagt på video, som bliver lagt på Youtube skærtorsdag. Anne Marie Winther, præst i Vrå Baptistkirke, sender en drejebog ud med et nyhedsbrev, så deltagerne hjemme i stuerne kan følge med i, hvad der sker – og hvornår de skal have brød og vin eller saft klar.
Drive-in kirke påskesøndag
Påskesøndag har man opfordret menigheden til at deltage i Drive In-gudstjenesten i Hjørring. Det er Projekt:Kirke med Andreas Matthew, der er tovholder og initiativtager.
Selv svagelige kan være med, siger Anne Marie og fortæller, at mange fra menigheden regner med at køre til dyrskuepladsen i Hjørring – og selv tage kirkekaffen med.
Det er sjovt nok en menighed med mange unge og midaldrende (den største gruppe er mænd på 40-50 år!) Og altså ikke mere end 12 gamle. De får alle et søndagsbrev i postkassen.
Det virkelig inspirerende, er de påskeposer, de deler ud til 17 børn og teenagere. De får en pose med bl.a. tre kage-opskrifter, bl.a. bibelsk kage, hvor man skal slå op i Bibelen for at finde ingredienserne.
Børnene opfordres til at lave en påskehave med grav og tre kors. De får en urtepotte med, som kan bruges til grav. Der var Play-Doh (modelervoks) på tilbud, så de får seks dåser, så de kan lave figurer til graven. En frøblanding og en pose påskeæg. Desuden opfordres børnene til at lave et gækkebrev og så er påskeberetningen med i posen.
”Vi har fået så gode tilbagemeldinger,” fortæller Anne Marie og siger, at der er mange gode ideer at hente på http://www.lmbu.dk/lm-kids/ressourcer/idekatalog/kreative-idéer.
”Vi har næsten en bedre kontakt med børnene nu end før Corona”, fortsætter hun og fortæller, at spejderkredsens kredsfører formentlig har haft Corona. ”Hun har tre børn, og den mindste på tre-fire år har ikke været så påvirket som de ældre søskende. Jo ældre, jo mere påvirket. Heldigvis ikke børnene, den her sygdom går hårdt ud over.”
Lam og flødekartofler i Holbæk
Finn Günther, menighedsleder i Holbæk Baptistmenighed fortæller også, at de har bruger idéen med at sende en pakke ud til børnene. Inspireret af, hvad de har gjort i Bethelkirken i Aalborg. Da jeg ringer, er han lige ved at skrive til menighedsrådet. ”Der sker da noget!”
De 66 børn, der er i menigheden, får en pakke med opgave-sider, farver og guf. De har bestilt en bog hos boghandleren til alle 66 børn, som de håber, når frem før påske.
”Vi har nogle store familier – seks børn i én familie. De får én æske farver, men en bog til hvert barn. Og én pose påskeæg.”
I Holbæk har de haft tradition med at spise lam skærtorsdag aften. I år er ingen undtagelse. Dog således, at de, der bestiller mad, kan komme kl. 18 og hente deres portion, der består af lam med flødekartofler og dessert. Og så får de også et stykke brød og et bæger saft med til nadver.
Vi vil vise, at vi er en kirke – også i kriser som denne
Normalt vil der være 60-70 deltagere. Mandag var der bestilt 25 portioner. ”Kl. 18.30 sender vi livestream, hvor vi deler nadver sammen, selvom vi er adskilt. Så kan vi føle fællesskabet”, siger Finn. Påskesøndag fejrer de også nadver, men da må folk selv finde vin eller saft og brød.
Menigheden har sendt livestream hver søndag i denne Corona-tid – en gudstjeneste på 30-35 minutter. ”Vi vil vise, at vi er en kirke – også i kriser som denne.”
Når de laver gudstjeneste, er de syv om det. ”Vi står i hvert vores hjørne og teknikeren er ved pulpituret.”
”Gudstjenesten består af lidt sang, bøn, prædiken og lystænding. De sidste er vigtigt, for når et lys tændes, opfordrer vi folk til at tænke på dem, der har det svært. Det kan være mange hundrede, vi på den måde tænker på, når lysgloben er tændt.”
Menighedens omsorgsudvalg sørger for at ringe til de ældre for at høre, hvordan det går. ”Der er et par stykker, der bliver købt ind for, fordi de ikke har mulighed for at gå ud selv.”
Max-team i Odense
Fra Odense fortæller præst Henrik Krak Søndergaard, at 100 har set den gudstjeneste, som et team på max. ti personer optager og udsender på video.
”I starten var det kun en prædiken, men det var for lidt. Så nu er vi et team, så vi har både lovsang og salmer, flygel og orgel, en lydmand, en der filmer – og en prædikant. Og en administrator, som dels har den vanskelige opgave at finde et tidspunkt, hvor alle kan mødes – og som sender et nyhedsbrev ud til menigheden, så de kan finde gudstjenesten på nettet.”
Henrik sender så også sin prædiken med som en fil. Den kan de engelsktalende – normalt er der ca. 10 personer, der får oversættelse til gudstjenesterne, mest studerende fra andre lande – få oversat med Google Translate. ”Det er faktisk en ok oversættelse”, forsikrer Henrik.
De gentager dette påskesøndag. Deres erfaring er, at det er nemmere for de ældre at linke sig ind på en video end at finde en livestream.
Så markerer vi, at vi er ét, selvom vi ikke mødes.
Han fortæller, at han har kontakt med menigheden to gange om ugen. Normalt har de en andagt og bøn tirsdag ved fyraften. Nu sender de et nyhedsbrev ud tirsdag og lørdag. Der er 60 personer i menigheden, som har brug for ekstra kontakt, og det er delt ud på flere at stå for kontakten.
Her op til påske har de to ”anledninger”, skærtorsdag og påskesøndag. Skærtorsdag fastholder de nadveren, hvor folk selv skal have brød og saft eller vin klar. ”Så markerer vi, at vi er ét, selvom vi ikke mødes.”
De tænker sig om i Viborg
Fra Viborg Baptistkirke siger menighedsrådsformand Birgitte Libak Damsgaard frimodigt:
”Det her er næsten det bedste, der kunne ske”. Hun uddyber og siger, at de virkelig har haft brug for ro til at tænke sig om, når det handler om menighedens nutid og fremtid.
”Vi har alle godt af tænketid. Vi drøner afsted til daglig. Hvornår stopper vi op og tænker: ’Holder det her?’”
Menigheden har ikke haft gudstjenester i Corona-tiden, men her i påsken sender de en hilsen ud til menigheden sammen med en ”dåseandagt”, som det ville hedde i spejdersproget. Søren Grarup fra Silkeborg har lavet en andagt, som modtagerne så selv ”skal pakke op og tilsætte ingredienserne”.
I Viborg har de mødtes op til 20-25 til fredagsspisning. ”Mere fællesskab end menighed”, siger Birgitte. ”Og så er vi somme tider kun fem til gudstjenesten.”
Giv din mening til kende