Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
”Mit hjerte har været i den lokale menighed”

”Mit hjerte har været i den lokale menighed”

Raymond Jensen har altid søgt at mobilisere de gaver, han har set i sin menighed, blandt børn, unge og voksne.

Raymond Jensen, 64 år, cand.theol. fra Aarhus Universitet, har tjent i Silkeborg (1987-92),
Karmelkirken i Aalborg (1993-2003) og i
Østhimmerland (2005-21).
Gift med Lone, to voksne børn.

Kirkevandringer. Lysfester med spejderne. Afslutning for kristendomsklassen, hvor de er med i et drama. Genfortælling af Klodshans eller vandringen til Emmaus. Prædiken, mens én maler et maleri. Spejdergudstjeneste, hvor alle har vest på, for nogle spejdere skal ”drage vestpå” – til West Virginia på Verdensjamboree. Et mandskor, der supplerer prædikenen med klagekor…

Raymond Jensens kreative ideer til at formidle evangeliet i gudstjenester har været mange.

Lige nu har han sat sig selv på pause. Har overgivet sin menighed i Vaarst til en ung efterfølger, Christian Sofussen, og har besluttet ikke at skabe noget det første år, efter han nu – efter 33 års tjeneste i BaptistKirken og -kirker – er gået på efterløn 1. marts.

”Jeg stopper op for at give tid og se, hvad der kalder på mig personligt. De er ved at bygge et nyt hospital lige ved siden af, hvor vi bor. Måske jeg skal være frivillig dér. Jeg ser, hvad der kommer.”

En ener

Raymond har været en éner blandt baptistpræsterne – men dem er der nogle stykker af ;-). Han valgte ikke Baptisternes Teologiske Seminarium i Tølløse fra, da han begyndte at læse teologi i 1980. Han valgte Aarhus Universitet til. Han fik der en uddannelse i at finde viden og i personlig fordybelse. ”Det har jeg benyttet mig af siden, hvor mit liv har været fyldt med praktisk teologi,” som han forklarer.

Han har som præst set det som sin fornemmeste opgave at støtte, opmuntre og værdsætte andre.

”Jeg har altid set den lokale menighed som mit virkefelt. Jeg har sat min energi ind på at være inspirerende og kreativ i samarbejde med lokale lægfolk, børn, unge og voksne,” fortæller Raymond. Han har som præst set det som sin fornemmeste opgave at støtte, opmuntre og værdsætte andre.

”Jeg er blevet bedre og bedre til at glemme mig selv og åbne øjnene for menigheden og alle de muligheder, der er i fællesskabet.”

Ikke kirkeleder

”Hvor din skat er, vil også dit hjerte være. Mit hjerte har altid været lokalt i den menighed, jeg har tjent, og som har betalt min løn,” svarer han på spørgsmålet om, hvorfor har ikke er gået ind i mere permanente opgaver i BaptistKirken. Han har været med til at lave sommerstævne og han har skrevet til baptist.dk. Men hvorfor ikke ind i ledelsen, når han nu opfatter sig selv som ”ærke-baptist”?

”Jeg er ikke kirkeleder. Det vil gå mig for meget på. Jeg kender min grænse”, siger han, og tilføjer, at BaptistKirken løfter nogle vigtige opgaver ude i verden. Og at han glæder sig over den nye selvbevidste generation, når de løfter mission på nye, fantastiske måder.

Han peger også på, at han også har bidraget til fællesskabet ved at holde op mod 150 foredrag i forskellige menigheder – også baptistmenigheder – i årenes løb, over temaer som ”misundelse og kærlighed – om at leve og modnes som menneske”, ”året rundt med Benny Andersen”, ”rim, remser og rytmer”, oplæsningseftermiddage, bibelforedrag om advent, jul, påske og pinse m.m. og for nyligt ”Tak”, en oplæsnings- og meditationsgudstjeneste over Salmernes Bog.

Psykologi og teologi

Selv har han fundet sit teologiske netværk et andet sted end i BaptistKirken. I 25 år er han draget til Tyskland den første uge i januar – omkring Hellig tre konger – for at deltage i undervisning omkring psykologi og teologi. Han var afsted i 1994 første gang, udvalgt som en af 10 danskere, og har oplevet åndelig fornyelse i det fællesskab.

Selv har han fundet sit teologiske netværk et andet sted end i BaptistKirken.

”I dette årtusinde har jeg fået tre budskaber på latin – hvad, er min hemmelighed, men det har bekræftet mit kald og betydet alt for min fortsatte tjeneste,” fortæller Raymond, der på et tidspunkt var i både fysisk og psykisk krise.

”Jeg blev genfødt dernede i 2001. Vi deltager i en terapi-gruppe 20 timer i løbet af den uge, foruden at vi får et foredrag om dagen. Vi har været drevet af Guds ord og inkarnationen. Spist, danset – været krop. Det har været min vigtigste inspirationskilde. Vi kunne have fejret 50-års jubilæum for kurset i år, og det er smerteligt, at det måtte aflyses pga. Corona. Men jeg fortsætter med at deltage.”

Bibeloversættelse

En anden stor inspirationskilde var, da han fik lov til at være med i den oversætter-gruppe, som Bibelselskabet sammensatte for at oversætte det Nye Testamente, som blev til Den Nye Aftale og siden Bibelen 2020.

Netop Bibelen, Guds Ord, er primær i Raymonds drive:

”Jeg har altid søgt at kaste et nyt lys ind over evangeliet. Jeg har elsket at fortælle bibelhistorier med eller uden manuskript. Men det vigtigste har været at mobilisere menigheden. At se alle mennesker udbrede evangeliet. Det må ikke blive ren underholdning, for det holder ikke i det lange løb.”

Og her kommer et lille, fremprovokeret råd til nye, unge præster: ”I skal vænne jer til at tage tid til fordybelse i Guds ord.”

En kommentar til "”Mit hjerte har været i den lokale menighed”"

Ena Nygaard

Tak Raymond for den tid du med dit virke inspirerede mine tre døtre og mig, mens du var i Silkeborg. Jeg ved du har sat varige spor.

7. maj 2021 kl. 15:03

Giv din mening til kende