Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Mit år som dansker

Danmarkskanon: Hygge

Mit år som dansker

Anmeldelse af en bog, der har den tankevækkende undertitel: 'På jagt efter hemmeligheden bag verdens lykkeligste nation'.

Helen Russell:
‘Mit år som dansker. På jagt efter hemmeligheden bag verdens lykkeligste nation’, Turbine 2017. Pris kr. 149,95 / 169,95 (e-bog). Oversat af Dorthe Klyvø fra ‘The year of living Danishly’, Icon Books 2015.

Helen Russell og hendes mand har gode jobs i London og en travl hverdag med lange arbejdsdage og meget lidt fritid. Helen Russell er en højt profileret journalist, har drømmejobbet og tror, det er helt normalt at leve så hektisk, da hendes mand får tilbudt job på Lego. Efter nøje granskning af fordele og ulemper vælger de at give Danmark et år. Tiden skal bruges til at finde ud af, hvorfor Danmark flere gange er udnævnt til verdens lykkeligste nation. Det kommer der en sjov og spændende analyse ud af.

Viden og oplevelse

Helen Russell lærer lokalbefolkningen at kende på godt og ondt. Hun interviewer politikere og eksperter på mange områder, slår op i statistikker og spørger til folks lykkeniveau, og hun overrasker med sin umådeligt store nysgerrighed og sin evne og vilje til at finde og formidle svar.

Med sprudlende humor og hjertelighed flyver ordene over siderne, og vi følger Helen Russells færd og voksende trivsel igennem året, hvor hun måned efter måned sammenfatter ny viden og egne refleksioner.

Hun opdager, at man som fremmed skal være insisterende for at komme ind i varmen.

Sammenlignet med andre lande

Helen Russell sammenligner Danmark med andre lande, især England, og overraskes over korte arbejdsdage, foreningslivet, de utallige traditioner og den store tillid, vi har til systemet og hinanden.
I Danmark er der tid til, at mennesker kan dyrke hinanden og have interesser. Man bruger tid i hjemmene og interesserer sig for design og pæne boliger. Der hygges med stearinlys og kager, men hun opdager også, at man som fremmed skal være insisterende for at komme ind i varmen.
Der betales en meget høj skat, men de danske familier får rigtig meget for skattepengene, især fanges Helen Russells opmærksomhed af ydelserne indenfor børneområdet og sundhedsvæsenet.
Alt er naturligvis ikke perfekt. Fx er graden af vold større, end Helen Russell havde indtryk af, og der er mange skilsmisser i Danmark. Kønnene er stadig ikke fuldstændigt ligestillede, som hun havde forestillet sig, men Danmark er stadig foran sammenlignet med andre lande.

Med sprudlende humor og hjertelighed flyver ordene over siderne.

Danskere ved det godt

Helen Russell finder mange fænomener og tendenser frem, som vi almindeligvis ikke skænker en tanke eller måske endda er uvidende om. De mange beskrivelser er krydret med kærlig ironi og giver anledning til latter og undren og ind imellem også: ”Kan det nu være rigtigt – det er da vist bare et lokalfænomen?” Vi får nyt kendskab til vores land og får også spænding og overraskelser med på vejen.

Absolut læseværdig

På trods af, at Danmark er en lykkelig nation, har vi alle oplevet eller hørt om områder, der kunne optimeres, og er sindsstemningen lav, kan læsningen af bogen godt bringe humøret og optimismen, måske endda stoltheden, frem igen. Helen Russell skriver, så vi oplyses, opmuntres og kommer til at grine af os selv, og det er nu ikke så ringe endda.

Giv din mening til kende