Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Menighed tæt på at få lukket bankkontoen

Menighed tæt på at få lukket bankkontoen

Brande Baptistmenighed måtte i al hast ændre deres vedtægter. Ellers ville Sydbank lukke deres bankkonto.

”Er det banken, der skal bestemme, hvad der skal stå i vores vedtægter”, spørger formand for BaptistKirken Per Beck, efter at Brande Baptistmenighed var få dage fra at få lukket deres bankkonto i Sydbank. Erland Grarup, menighedsleder i Brande, er godt rystet. ”Man skulle tro, at det var en kriminel bande, vi var medlemmer af.”

Bange for hvidvask

Det hele starter med jagten på hvidvask af penge.

I januar kontaktede Sydbank kassereren i Brande Baptistmenighed, Lissy Grarup. De ville have billedlegitimation for alle i menighedsrådet samt menighedens vedtægter. Det fik de, men så meddelte banken, at der ikke var overensstemmelse mellem vedtægter og legitimation, for der stod i vedtægterne, at der i menighedsrådet skulle være seks medlemmer plus præsten. Der var kun fem, fordi et medlem var trådt ud i utide, og præsten manglede, fordi menigheden i flere år ikke har haft en præst.

”Jeg kan ikke tro, at vi er den eneste menighed, hvor det er tilfældet,” tilføjer Erland Grarup.

Banken gav en frist på en uge til at få tingene i orden… altså få yderligere et medlem i menighedsrådet – samt en præst! Eller få nye vedtægter.

”Jeg havde en meget ubehagelig samtale med en mand i Sydbanks afdeling for hvidvask,” fortæller Erland. Han frygtede det værste.

Sagen for Finanstilsynet

Mandag kontaktede han derfor formand for BaptistKirken Per Beck og spurgte, om andre var udsat for det samme. Det havde Per Beck ikke viden om. Tilfældigvis skulle han til møde med erhvervsminister Simon Kollerup samme aften, så han benyttede lejligheden til at fremlægge sagen for ham. Per blev opfordret til at skrive forløbet ned og sende det til erhvervsministeren, som ville gå til Finanstilsynet og bede om en forklaring. Den afventer Per Beck stadig. ”Der er nok kommet corona-virus i vejen”, siger han, men vil fastholde løftet om en tilbagemelding.

Nye vedtægter

Tilbage til den første tirsdag i februar, hvor fristen var fredagen efter. Erland fik en mere medgørlig bankdame i røret, men budskabet var det samme. Samme aften mødtes menighedsrådet i al hast  og formulerede en vedtægtsændring, som går på, at der i menighedsrådet sidder 4-6 personer samt præst eller menighedsleder. Og det fremgår, at hvis der er en præst i menigheden, vil vedkommende have plads i menighedsrådet.

Fredag d. 7. februar, hvor banken havde truet med at spærre kontoen, fik de så i stedet et ok til de nye vedtægter – som dog først skulle godkendes på to menighedsmøder. Første godkendelse er på plads og den anden finder sted 5. april.

Skulle andre menigheder have oplevet noget lignende, hører regnskabsfører Ulla Holm eller formand Per Beck gerne om det.

Giv din mening til kende