Maria Bjørsted, 46 år og frikirkepræst i Vrå Baptistkirke, har selv været med de to første gange via Ung Mosaik. I sommer fik hun lyst til at trække BaptistKirkens og Evangeliske Frikirke Danmarks ledere med.
Billetterne solgte næsten sig selv
– da vi slog et slag for det på sommerstævnet. Sidste aften på sommerstævnet i Mariager prædikede Maria under overskriften ”Nåde til de næste” om nødvendigheden af, at vi som kirker forstår at få næste generation bevaret. Bagdøren har i årevis stået alt for åben. Det er en hjertesag for mig, at vi laver kirke for alle generationer og ikke bare kun tænker i traditionskirke. Efter stævnet så vi meget glædeligt, hvordan ivrige præster greb opfordringen til at sende deres ledere på ”Gi Jesus Videre”-konferencen i Norge. I weekenden var der både præster, menighedsrådsmedlemmer og børne- og unge-medarbejdere afsted fra Danmark.
”Gi Jesus Videre”-konferencen i år samlede omkring 1.000 deltagere i Filadelfias fine faciliteter. Kristiansands kirker er en væsentlig del af det norske bibelbælte med mange inspirerende menighedsplantninger i nyere tid. Kristiansand midtby, der med få kvadratiske streger blev anlagt af danske Kong Christian den fjerde, bliver i daglig tale ofte kaldt Kvadraturen. Her ligger kirker placeret på næsten ethvert gadehjørne. De blev traditionen tro også i år taget i brug til de mere end 50 seminarer, der på to døgn skulle afvikles for de 1.000 fremmødte. Overskriften var hele tiden på norsk: ”PLASS TIL EN TIL”.
Hvad fik danskerne med sig hjem?
Unge nepalesere fra Brovst Baptistkirke udtaler:
”Vi vil især huske, at vi altid skal have plads til en mere i fællesskabet. At det er vigtigt, at vi faktisk har et etableret fællesskab. Vi fik nogle værktøjer til, hvordan vi kan give Jesus videre.
Vi må have mere målrettet fokus på børn. Børnene er kirkens fremtid, men det starter i nutid, for de er jo næste generation. Vi skal turde at give dem ansvar, træne dem, så de tidligt kan vokse åndeligt.”
Var der noget der var anderledes?
Der var mange nordmænd! I Danmark er vi ikke vant til at være i så store fora. Nordmændene samler langt flere, end vi kender til i Danmark. Vores kirker er ofte meget små i sammenligning med Norge.
Nordmænd synes meget mere påvirket nationalt af den kristne tro, end vi måske oplever i Danmark. Men konferencen blev jo afholdt i det norske bibelbælte, så måske derfor.
Heidi Kristiansen, 52 år, fra Roskilde Baptistkirke fortæller:
”Jeg føler mig så opmuntret og velsignet. Jeg har meget nydt at være i Guds nærvær. Jeg er imponeret over den åndelige og praktiske kvalitet, der var over konferencen. Det var dejligt at mærke, at vi var mange fra både Danmark og Norge, der hører sammen i et større fællesskab. Vi fik god inspiration til arbejdet med børn.
Henvender det her sig til alle generationer?
Heidi svarer videre:
”Ja, jeg er imponeret over, at de kan lave et program, som kan ramme så bredt. Uanset om man er teenager, ung eller halv-gammel som jeg, kan man finde noget, der er målrettet os alle hver især.
Jeg er selv lærer på Professionshøjskolen og må jo sige, jeg er imponeret over, hvor veldokumenterede seminarernes oplægsholdere var. De har jo forsket i tingene, så der er jo virkelig god viden, det er ikke bare de der teser, man typisk møder. De har jo forsket i deres påstande og har en PhD.”
Philip Fodgaard, 40 år, præst i Bethaniakirken Aalborg fortæller:
”Det er første gang, jeg er med. Jeg har fået en masse inspiration om, hvordan vi kan lave fællesskab. Det er vigtigt, at vi discipelgør børn og unge. Fik et nyt syn for, hvor vigtigt det er, at vi arbejder med det relationelle i vores kirker. At vi brænder for at ’connecte’ med mennesker om Jesus.
Jeg kan se, at dem vi har haft med fra Aalborg, de har fået rigtig meget ud af det her.
Selv er jeg blevet bekræftet i flere af de ting, jeg arbejder med derhjemme, at det er noget, der virkelig giver mening, ja at jeg trofast skal fortsætte med at holde kursen.”
Mere begejstring!
Gitte Madsen, 57 år fra Frikirken Sæby, er også begejstret:
”Dejligt at se alle de unge mennesker, og se hvor vildt de går op i det, de gør.
Der var mange nye input, der udfordrede den måde, vi typisk har formuleret os på, som pludselig gav god mening. For eksempel måden vi inviterer til familiegudstjeneste på: Det er uheldigt, at vi ureflekteret i årevis ikke har forstået, at det let kan opfattes som kun værende for børnefamilier. Hvorfor finder vi ikke et langt mere inkluderende ord, der favner mere bredt? Måske skulle vi kalde det fællesskabsgudstjeneste eller ’alle sammen gudstjeneste’.
Sådanne detaljer var de gode til at italesætte og komme med input omkring.
På spørgsmålet om det er en konference, flere danskere skal deltage på, er Gitte helt klar:
”Ja, jeg synes, det er fedt at se mennesker blive inspireret på tværs, ikke mindst at opleve den store gruppe af danskere, som har været afsted. Det har været lærerigt at snakke sammen på tværs”.
“Vi burde få dette til Danmark”
Joachim Baldur, 21 år fra Vadum Kirkecenter:
”Jeg har fået et godt perspektiv på, hvordan man åbner kirken. At vi skal træde ud af kirken, så vi ikke bare venter på, at folk kommer til os. Kirken er en base, et sted hvor vi kan motivere os selv til at komme ud af kirken.
Super, hyggeligt, at være her i Norge, sproget kræver lidt koncentration, men vi skal da afsted igen!”
Henrik Dam 49 år, formand for Vestermarkskirken i Grindsted får lov til at slutte beretningerne fra konferencen:
”Jeg kan godt lide helheden her, at de unge ikke bare er nogen, vi skal sende ind i børnekirken under en given gudstjeneste. Vi skal tænke i helhed og tænke næste generation som samlet menighed. Vi skal være en ambassade, hvor mennesker kan opleve himlen. Jeg synes seminarerne i Norge kobler godt med os i Danmark. Vi skal helt klart afsted om to år. Vi burde få dette til Danmark.”
”Gi Jesus Videre”-konferencen afholdes for fjerde gang i Norge den 23.-24. oktober 2026.
Giv din mening til kende