Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Jeg er kristen, og jeg elsker muslimer

Jeg er kristen, og jeg elsker muslimer

Sebastian Olesen er 31 år og bor i Vollsmose. For 10 år siden flyttede han dertil, fordi han ville gøre en forskel.

Lyt til artiklen:

Åbn lyd i nyt vindue

Sebastian Olesen er aktiv i Odense Vineyard og bor i Vollsmose, fordi han har hjerte for muslimer. Her fortæller han om at forkynde blandt muslimer. Hvordan nedbrydes fordomme? Hvad er idéen med ’Mahabba’-netværket, og hvad laver foreningen ’Al-Beshara’?

’Mahabba’ – Kærlighed

”’Mahabba’ er arabisk for ’kærlighed”, forklarer Sebastian. ”Netværket blev oprettet i England med det formål at få kristne til at dele Jesus med muslimer gennem bøn, omsorg og samtale. Netværket har et slogan: ’Loving all Muslims’, og i Danmark er der flere grupper. Jeg er engageret i Vollsmose og med i styregruppen for ’Mahabba Danmark’.

Vi arrangerer inspirationsdage for kristne, der har hjerte for muslimer, og laver diakonale aktiviteter.

Bønnegrupper i boligområder finder ud af, hvordan vi kan række ud til muslimer i lokalområdet. Vi arrangerer inspirationsdage for kristne, der har hjerte for muslimer, og laver diakonale aktiviteter: Taler med muslimske familier, vasker vinduer for dem, dyrker sport med børnene, oversætter breve fra kommunen, sludrer i frisørsalonen osv. Tit bliver de interesseret i at høre om, hvad vi står for.”

’Al-Beshara’ – Den gode nyhed

For fire år siden startede Sebastian en forening: ’Al-Beshara’ – ’Den gode nyhed’. ”Vi har sloganet: ’Vi er kristne, og vi elsker muslimer’”, fortæller Sebastian. ”Den primære aktivitet er videoer på sociale medier, hvor vi fortæller om Jesus på en måde, muslimer forstår. Vi svarer på spørgsmål om kristendom og prøver at nedbryde fordomme mellem kristne og muslimer.

Hvert år laver vi en ’Ramadan Blessing Video’, hvor der bedes for muslimer. Vi promoverer videoerne bredt. Nogle har mere end en million visninger, så vi får mange henvendelser fra muslimer, som er nysgerrige på kristen tro og begejstrede for den kærlige tilgang, vi forsøger at ramme. Penge til arbejdet kommer fra kirker. Jeg holder ofte foredrag med mulighed for at donere eller blive fast giver.”

Konvertitter eller forståelse?

”Er formålet med Al-Beshara er at skabe konvertitter eller interreligiøs forståelse?”

”Begge dele”, svarer Sebastian. ”Vi vil gerne forkynde evangeliet for muslimer, men vi ønsker også at nedbryde fordomme, undervise og yde praktisk støtte. Mange kristne kender ingen muslimer. Deres opfattelse er styret af medierne. Det er vigtigt at give et mere nuanceret syn på muslimer og medvirke til at fjerne berøringsangst.

At konvertere har enorme konsekvenser i forhold til familie og relationer – måske hel eller delvis udstødelse. Flere steder i verden er det både strafbart og livsfarligt at konvertere. Men der er også positive historier, og jeg har fx mødt en tidligere muslim, som blev kristen og fik opbakning hjemmefra. Hans muslimske far var med til dåben.”

”Hvorfor tiltrækkes nogle muslimer af kristendom?”

Sebastian giver et eksempel: ”En mand kom til tro på evangeliet. Han kontaktede mig efterfølgende og udtrykte sin beslutning på en meget smuk måde. Han længtes efter fred i sit liv, fordi han var tynget af uvisheden om, om han ville komme i himlen eller i helvede. Han kunne kun håbe det bedste. Efter han blev kristen, forstod han, at Jesus giver fred og en garanti for Paradis, der ikke fås andre steder.”

Muslimers fællesskab er forbilledligt.

Et aspekt ved islam, der tiltaler Sebastian, er det stærke sammenhold. Muslimers fællesskab er forbilledligt. De hjælper hinanden praktisk, økonomisk og sjæleligt til alle tider. ”Blandt kristne er der en tendens til, at kirke blot betyder, at vi mødes søndag formiddag og måske tirsdag aften”, forklarer Sebastian.

Kirkens rolle

”Vi prøver at adskille tro og politik i vores arbejde og holder os fra betændte emner, så det, der samler os, er evangeliet. Politikere fra begge fløje udtrykker begejstring for vores arbejde. På højrefløjen er de glade for, at nogle muslimer vælger at konvertere, og på venstrefløjen glæder de sig over, at vi forsøger at nedbryde fordomme, hvis man skal sige det firkantet.

Der graves generelt grøfter i den offentlige debat, og man udtaler sig bombastisk. Vi skal tale sammen om udfordringerne på en ordentlig måde. Her spiller kirken en rolle. Jesus befaler os som kristne at elske Gud og vores medmennesker. Når vi griber den befaling og elsker alle mennesker betingelsesløst og gør en forskel i lokalsamfundet, så rykker det positivt ved tingene.

Man kan slippe afsted med at sige meget, når det bliver sagt i kærlighed.

Af og til slår folk sig på vores slogan: ’Vi er kristne, og vi elsker muslimer’, men Jesus lærer os, at vi skal elske vores næste. Man kan slippe afsted med at sige meget, når det bliver sagt i kærlighed. Jeg har oplevet hadefulde beskeder, trusler og konfrontationer, men alle mennesker skal vide, at Gud elsker dem, og vi er kristne, som elsker muslimer, uanset om de vælger at konvertere eller ej!”

Styrke og frimodighed

Mere viden:

”Jeg er glad for at bo i Vollsmose. De dårlige ting, man hører i medierne, oplever jeg sjældent. Gennem mit arbejde har jeg dog gjort meget for direkte at opsøge det kriminelle miljø og prøvet at række ud til unge der. Jeg fulgte en gruppe på omkring 50 unge i længere tid. Det har jeg beskrevet i bogen ”Sjakaler og kartofler i Vollsmose”. Det kræver styrke og frimodighed, som jeg opnår ved hver dag at være sammen med Gud og finde mod i Guds ord. Jeg får energi i mødet med det enkelte menneske, fordi jeg elsker mennesker”, slutter Sebastian.

Læs også “Gudsbilledet i islam og kristendom”.

Giv din mening til kende