Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
”I vil jo bare gøre godt”

Innovativ Kirke

”I vil jo bare gøre godt”

Martin fra Bespoke har arbejdet professionelt med Innovativ Kirke, og det har afkræftet nogle fordomme om kristne – og baptister.

Navn: Martin Dyrman Hansen

Oprindelse: Nordjylland

Bopæl: København

Ansat som kreativ konsulent og researcher i Bespoke.

Martin kommer på en måde ind ad bagdøren, hvis man kan sige, at han er ”inde”. Han er professionel kaospilot, ansat af vennen Rune Toldam i hans innovative firma Bespoke, der holder til i det hippe Papirøen på Christianshavn. Og han aner vel knapt nok, hvad han går ind til, da Rune beder ham være tovholder på det projekt, han har sat i søen i BaptistKirken, kaldet Innovativ Kirke.

Han skal være sparringspartner og coach for Charlotte Willer, der skal oplæres som menighedskonsulent.

Læs her om Rune og Charlottes tanker om Innovativ Kirke

Her fortæller han om sine første erfaringer med baptistkirken, og han indrømmer, at nogle fordomme er blevet gjort til skamme.

Han skriver:

Jeg har aldrig været tilknyttet en kirke. Jeg er ikke døbt eller konfirmeret og jeg blev heller ikke gift i en kirke. Jeg har til tider sat mine ben i folkekirken til barnedåb, begravelser, konfirmationer og et enkelt bryllup, da jeg var syv år gammel, men jeg tror, de fire gange af tre timers workshop i Lyngby Baptistkirke udgør hoveddelen af den tid, jeg nogensinde har tilbragt i en kirke. Jeg tror på det gode i mennesker. Jeg finder en åndelighed i mine relationer til andre og til verden, og jeg synes, der findes gode budskaber i det kristne budskab, men har aldrig følt lyst til at være religiøs eller bekende mig til en gud eller deltage i en religiøs praksis.

Læs om Lyngbys deltagelse i Innovativ Kirke her

Hvilke forventninger havde jeg til forløbet i Innovativ Kirke?

Min forventning var, at deltagende menigheder ville stille spørgsmålstegn ved deres nuværende praksis og udforske nye måder at udleve og sprede den gode historie om Jesu liv og Guds kærlighed. Ligesåvel som andre organisationer nogle gange står i vejen for sig selv, når det gælder om at udleve deres mission i Verden, oplevede jeg, at nogle interne strukturer og vaner står i vejen for nogle baptistmenigheders trivsel. Strukturer og vaner bliver opbygget i løbet af mange år, og er tilpasset bestemte omgivelser og samfundsmæssige strømninger. Nogle gange er det derfor nødvendigt at bryde vanerne og gentænke måden, man organiserer og handler i fællesskabet, fordi omgivelserne og tiderne har ændret sig. Forventningen til menighederne i Innovativ Kirke, er, at de har modet til at sætte sig selv på spil og afprøve nye måder at udbrede det kristne budskab og gøre godt for andre.

I kirken ser jeg en mangfoldighed, som jeg ikke ser mange andre steder.

Hvad har overrasket mig?

Mangfoldigheden i testmenighedens medlemmer har overrasket mig. Jeg har aldrig gået i kirke eller bekendt mig til et religiøst fællesskab, og det har overrasket mig meget at se, hvordan en menighed med alle aldre, uddannelsesniveauer og interesser formår at holde sammen i en verden, hvor mange unge kun indgår i meget nicheorienterede fællesskaber, hvor alle har samme interesse og baggrund. I kirken ser jeg en mangfoldighed, som jeg ikke ser mange andre steder.

Hvad begejstrer mig?

I mange organisationer og individer ser jeg et fokus på at skabe den store forandring, om at skabe fred i Verden, en grønnere planet eller paradigmeskifte. I mine interviews med medlemmerne i BaptistKirkens menigheder, hører jeg en fokus på det lokale; Jeg hører, hvordan nogen bare vil have flere til at komme til fællesspisning i kirken, hvordan man gerne vil tilbyde sine resurser til lokale initiativer og skabe lokalt sammenhold. Jeg havde en forudindtaget tro på, at baptistkirkerne bare ville bygge brønde i Afrika og skoler i Burundi, og at det var en måde at rekruttere nye medlemmer af kirken.

…men jeg ser nu, at det hovedsageligt er et ønske om at gøre godt.

Inden jeg startede projektet anså jeg det sociale missionsarbejde som en rekrutteringsstrategi, men jeg ser nu, at det hovedsageligt er et ønske om at gøre godt – om folk så efterfølgende bliver troende, betyder ikke så meget. Jeg tror, mange ikke-troende har denne fordom om kirken som nogen, der prøver at sælge en overbevisning; at arbejde og tale med baptister i løbet af det seneste år, har overbevist mig om, at det ikke er tilfældet. Jeg har sågar anbefalet min ikke-troende mor, at tage til fællesspisning i sin lokale baptistkirke, da hun fortalte mig, at hun savnede lokale sociale arrangementer i sin by.

Giv din mening til kende