Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Hvor i Danmark finder man Jesus?

Kurt Bøgsted

Sommerstævne 2019

Hvor i Danmark finder man Jesus?

"Vi lever i et sekulært samfund. De kristne fylder meget lidt i samfundet, og det er meget svært at få øje på kristen tro som en mulighed," sagde Dina Al-Erhayem i et foredrag på Sommerstævnet på Lindenborg.

Dina Al- Erhayem, f. 1975:

  • uddannet skuespiller fra Århus Teater i 2003
  • studievært på DR2s trosmagasin ‘Univers’ og Dinas Talkshow på Dk4
  • foredragsholder og konferencevært

“Jeg undrer mig over, at den kristne tro var så usynlig i hele min opvækst”, indleder Dina Birte Al-Erhayem sit foredrag på Missionsforbundets og BaptistKirkens sommerstævne 2019. “Jeg er vokset op i Gilleleje hos min kritiske professor-far, der stammer fra Irak”, fortæller Dina og fortsætter: “Han har oplevet tro som en meget dogmatisk og regelpræget livstydning, og som konsekvens heraf er han rodfæstet i en videnskabeligt funderet ateisme. Min mor foretrak Lille-Palle og Giro 413, mens min far hørte P1. To meget forskellige livsholdninger.”

Kravet om at være en succes

Dina Al-Erhayem følte sig meget tidligt fremmedgjort og utilstrækkelig. Følelser hun skjulte godt bag en facade af styrke, intellektuelt overskud og ansvarlighed – så godt, at hun endte med at holde studentertalen til translokationsfesten på gymnasiet. En tale, der i sin essens promoverede det liberalistiske samfunds forestilling om, at du kan, hvad du vil; alle muligheder står åbne for dig – og det er dit eget ansvar, at du lykkes i livet.

En tale hun fik megen ros for.

Natten derefter oplevede hun sit første angstanfald.

“Jeg havde alt for meget fart på”, fortæller Dina, “og jeg ville have haft bedst af et år på landet med fred og ro og dyr at tage mig af, men jeg var fanget af vores fælles forestillinger om, at de unge skal rejse ud og opleve verden, så jeg rejste til USA i et år. Da jeg kom hjem, blev jeg optaget på skuespillerskolen – og fortsatte med høje ambitioner, et opskruet tempo og et voldsomt præstationskrav.”

“Vi bliver voksne og selvhøjtidelige, men bag det gemmer sig et lille barn. Et barn, der kun ønsker at blive elsket. I dag har jeg fokus på at være et Guds barn og blive omgivet af Guds ubetingede kærlighed – men sådan har det ikke altid været.”

12 års parløb

To åndelige tilbud førte til et ufrivilligt parløb mellem troen på Jesus Kristus – og arbejde med selvudvikling og vejen til en højere bevidsthed inspireret af Jes Bertelsen og Vækstcenteret.
“Jeg havde en virkelig dygtig underviser på skuespillerskolen. Han var inspireret af Jes Bertelsens tanker om meditation, selvudvikling og opnåelse af en højere bevidsthed. Det blev min introduktion til New Age-forestillingerne om bevidsthedsudvidelse. Jeg begyndte at deltage i kurser på Vækstcenteret, og jeg slugte alle Jes Bertelsens bøger.
I 2004 inviterede min veninde mig til at deltage i Alpha-kursus på Københavns Kristne Kultur Center[1]. Her oplevede jeg for første gang mennesker, der var rodfæstede i den kristne tro, og jeg lærte Jesus at kende.”

Jeg kom på Kulturcenteret og viftede dem alle om næsen med Jes Bertelsens sidste nye bøger – og i weekenden var jeg så på kursus på Vækstcentereret og udfordrede dem til at forholde sig til Jesus.

Herefter fulgte 12 år, hvor Dina Al-Erhayem på en gang var fascineret af Jesus og dybt inspireret af Jes Bertelsens tanker om selvudvikling og højere bevidsthed. “Jeg kom på Kulturcenteret og viftede dem alle om næsen med Jes Bertelsens sidste nye bøger – og i weekenden var jeg så på kursus på Vækstcenteret og udfordrede dem til at forholde sig til Jesus.

Folkene bag Vækstcenteret taler om ‘åndsvidenskab’, og Jes Bertelsen er en højt profileret, anerkendt forfatter. Nyudgivelser fra hans hånd fører til forsideartikler på de landsdækkende aviser. “Det er på mange måder lettere at forholde sig til, for det er intelligent, velformuleret og anerkendt. I sammenligning fremstår kristen tro og Bibelens fortællinger naive og gammeldags.”

“Ofte fortalte mine venner i Kulturcenteret mig, at det er farligt at beskæftige sig med Vækstcenteret og Jes Bertelsen, men jeg var så inspireret af deres tanker. Indtil den dag, da jeg endnu en gang udfordrede Jes Bertelsen til at tage stilling til Jesus og fik svaret: “Jesus er død. Her sidder den levende lærer!”

Da stod jeg af.

Da jeg kom hjem, smed jeg alle New Age-bøgerne ud og oplevede en himmelsk klapsalve! Jeg blev født på ny ved Helligånden.”

Salen var propfuld og folk sad også udenfor og lyttede med.

Intet godt i nyreligiøsitet?

Dina Al-Erhayem fortæller, at for hende var en åndelig renselse nødvendig. Det blev til en total hovedrengøring. “Jeg blev virkelig født på ny og fik et helt nyt liv med et helt andet livsindhold. Men det har kostet. Jeg har mistet en del venner, fordi jeg forandrede mig radikalt.”

En tilhører sammenligner med storrygeren, der holder op med at ryge, og efterfølgende kan lugte tobaksrøg flere km. væk. Dina Al-Erhayem tilslutter sig sammenligningen med en bemærkning om, at hun kan ‘lugte’ nyreligiøsitet på lang afstand – og holder sig fra det, for det er ‘mørket i forklædning!’

En anden tilhører rejser spørgsmålet, om der ikke er noget godt at hente New Age-teknikkerne? Dertil svarer Dina, at de teknikker, der er virksomme, er teknikker, der hører skaberværket til, og derfor kan gavne, men “det er væsentligt at holde fokus på den Ånd, der ligger bag teknikken. Den må prøves på, om den bekender Jesus som Herre.”

Jeg blev virkelig født på ny og fik et helt nyt liv med et helt andet livsindhold.

Man kan ikke tjene to herrer

En tilhører peger på, at selvfølgelig er nyreligiøsitet problematisk, men hvad med vores forhold til penge og økonomi – er det ikke mindst lige så farligt at være fokuseret på mammon?

“Penge og økonomi har bestemt alt for stor magt. Man kan jo bare se på de store, dyre biler, der holder parkeret her ved sommersævnet”, svarer Dina Al-Erhayem. “Lige bag mammon-dyrkelsen ligger jo frygten for at miste det hele. Derfor pensionsopsparing osv…”

Den absolutte sandhed

Sandheden er ikke relativ og ikke individuel. “Vi har et ansvar for at formidle Jesus i samfundet, så det bliver klart, at evangeliet er sandheden 1:1”, siger Dina Al-Erhayem og fortsætter. “Den kristne tro er den primære virkelighed, ikke en subkultur for de åndeligt mindrebemidlede. Det væsentlige er at få Jesus opgraderet i folks bevidsthed fra biperson til hovedperson.”


[1]    Mosaiks (pinsebevægelsens) kirkecenter i København

Giv din mening til kende