Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
”Fra brændselskælder til korskirke”

Bogomtale

”Fra brændselskælder til korskirke”

I 1939 kom baptisterne til Mørkhøj. Torben Lund fortæller historien om missionsindsatsen, der førte til opførelsen af Korskirken i 1959

I 1939 fik den unge Thorbjørn Lund fra Kristuskirken en god idé. Thorbjørn kom fra Mørkhøj cirka 10 km nordvest for Rådhuspladsen. Her havde hans familie en villa med brændselskælder. Et udmærket udgangspunkt for at starte spejderarbejde, mente Thorbjørn. Han forelagde sin plan for menigheden – og fik nej! Spejderarbejde kunne først komme på tale, når Thorbjørn havde startet søndagsskole.

De største søndagsskolebørn. mellemklassen i Rybjerg Allé (Privat foto – fra bogen)

Thorbjørn kæmpede videre. Med hjælp fra erfarne søndagsskolelærere kom der gang i søndagsskolearbejdet i maj måned 1939. De første spæde skridt mod opførelse af Korskirken og stiftelse af en menighed var taget.

Historien skal fortælles

”Jeg syntes, tiden var kommet til at fortælle historien om Korskirken og hvordan det gik til, at der kom til at ligge en baptistkirke i Herlev,” fortæller forfatteren Torben Lund, der fortsætter:
”Min far, Harry Lund, var med fra begyndelsen i 1939. Det var min mor, Grethe,  egentlig også, for i lange perioder var de pedelpar i søndagsskolen i Mørkhøj og senere i Korskirken.”

”Fra brændselskælder til korskirke”,
95 sider, hæfte, kvadratformat (21 x 21)
Tekst og redaktion: Torben Lund
Omslag og lay-out: Anker Lundegaard
Pris: 120 kr. (Forventet)
Udgivet af Korskirkens Baptistmenighed 2023

Torbens barndomshjem var ”Baptisternes søndagsskole” – villaen på Rybjerg Allé 25, der blev købt til søndagsskoleformål i 1940. Som søn af pedelparret voksede Torben bogstavelig talt op på første række i søndagsskolen.

Spejderarbejdet kom først i 1951

Bogen tager os med gennem byudvikling omkring Mørkhøj og Herlev. Vi hører om krigsårene, hvor 250 børn var samlet til rekordstor julefest på Husum Møllekro i 1942. Mindre tilslutning var der til missionen blandt de voksne:  Ved en enkelt lejlighed var kun forstander Nørgaard og familie mødt op for at lytte til taleren P.A. Larsen.

Thorbjørn Lunds oprindelige idé om spejderarbejde blev til virkelighed med 12 års forsinkelse i 1951. Der blev etableret både pige- og drengespejderkreds. Det var svært at holde på de unge mennesker, når de voksede ud af søndagsskolen. Det spændende spejderarbejde skulle få de unge mennesker til fortsat at engagere sig i kirken. Der er spejdernostalgi med billeder over flere sider.

Aase og Inges patrulje i Hvalsø hos gårdejer Vidorf Vestergaard (Foto: Torben Lund – fra bogen)

Herlev Hovedgade 42

En sensommerdag i 1955 cykler de to ulveførere, Lillian og Ove Klarholt, som så ofte før forbi det lidt faldefærdige hus på Herlev Hovedgade 42. Men denne dag er der sat ”Til Salg”-skilt på huset. Lillian og Ove talte med Harry Lund, pedellen i Mørkhøj, og Harry gik straks til menighedsrådet. Den 18. december besluttede menighedsmødet i Kristuskirken at købe grunden. Forstander Aage Baungaard Thomsen skrev i årsberetningen: ”Vi håber, at erhvervelsen af den nye grund kommer til at betyde fremgang for missionsarbejdet derude.”

Kristuskirkens forstander Aage Baungaard Thomsen og murer Robert Sørensen ved grundstensnedlæggelsen i Korskirken Kristi Himmelfarts Dag, torsdag den 15. maj 1958

Torben Lund beretter videre om missionsarbejdet, der fortsætter i Mørkhøj og Søborg. Der er beretninger om ungdomsarbejde, børnekor og strengekor. Vi får indtryk af et missionsarbejde, hvor alle arbejde for sagen. Korskirkens historie fra byggesag til indvielse er beskrevet i detaljer. Vi får også fyldige uddrag af forhandlingerne i Kristuskirken, der førte til godkendelse menighedskredsen i Herlev i november 1958.

Fortsættelsen?

Der er gået meget tid med læsning af arkivalier både i Korskirkens eget arkiv og på Rigsarkivet. Og med et 65-års jubilæum i sigte er det oplagt at spørge, om der er planer om at følge historien videre:

”Der er flere, der har spurgt mig, om jeg fortsætter historien. Det er ikke helt utænkeligt. Jeg har lidt planer og kunne også godt tænke mig at arbejde videre. Men det bliver noget helt andet, for så er der mange nulevende, der kan bidrage,” fortæller Torben Lund.

Bogen fortjener læsere, men… den er udsolgt!

”Fra brændselskælder til korskirke” er en spændende historiebog, der fortjener at blive læst. Den fortæller historien om ”baptisterne i Mørkhøj 1939 – 1959” kronologisk med et par afsnit af lokalhistorisk tilsnit. Bagest er gengivet enkelte personlige beretninger og en omfattende kildeliste.

Det kronologiske er måske bogens svaghed, hvis målet er at nå andre end ”historienørderne”. Der er et bredere publikum til en fortælling, drejet over en god fortællemodel med nedslag, hvor historien forandrer menneskers liv.

Bogen er lige nu udsolgt. Men menigheden overvejer et genoptryk, hvis interessen er stor nok. Hvis du ønsker et eksemplar, er du velkommen til at kontakte Torben Lund på e-mail: torben@tl-lund.dk.

Torben svarer også gerne på spørgsmål til bogen.

Kig indenfor i Korskirken, som den ser ud i dag.

3 kommentarer til "”Fra brændselskælder til korskirke”"

Ann-Margrethe Skaarup

Vil meget gerne bestille bogen

2. juli 2023 kl. 08:06
Henrik Andersen

Hej Jesper
Husk at bestille bogen (så den bliver genoptrykt!) 😉
Vi har kun en lille del af de mange spændende beretninger med i artiklen
mvh
Henrik

1. juli 2023 kl. 21:18
Jesper Lund Krogshave

Min barndoms kirke 😘
Spændende læsning.!!

1. juli 2023 kl. 14:26

Giv din mening til kende