Camilla Terndrup:
- børnefaglig konsulent i Børns Vilkår
- rådgiver på BørneTelefonen og ForældreTelefonen
Det er altid en stor sorg for et barn, når familien brydes op. Når mor eller far får en ny partner, bliver nogle børn lettede og glade, mens det for mange børn er den ultimative ende på håbet om, at deres forældre finder sammen igen. Derfor kan barnet også reagere på mange forskellige måder, når der træder en ny voksen ind i familien.
Nogle børn vil møde den nye partner med nysgerrighed og interesse, men mange vil opleve, at nogen prøver at udkonkurrere den anden forælder. Derfor lægger børn nogle gange afstand til den nye partner, bliver kede af det eller vrede.
I nogle familier oplever man, at det er den ene forælder, der finder en ny partner, og at enten mor eller far står alene tilbage. Det kan for nogle børn medføre indre konflikter, fordi de gerne vil se begge parter være glade og stå i en lige situation.
To familier skal sammenlægges på et tidspunkt, hvor børnene er i sorg over at miste den familie, de kendte.
Små skridt
Hos BørneTelefonen er der samtaler med børn, som oplever, at den ene eller begge forældre har fundet en ny partner. Børnene ringer, fordi de har brug for et godt råd om, hvordan de skal håndtere deres følelser.
Det er ofte en mærkelig situation for barnet. Det kan være svært at se sin ene forælder være kærlig over for en anden voksen, og det kan være en underlig oplevelse, når der sidder en ny voksen på forsædet af bilen, når man skal på ferie. Derfor er det vigtigt, at man som voksen tager det stille og roligt, når man introducerer en ny kæreste for sine børn, så børnene har tid til at vænne sig til den nye situation.
Barnet har ikke selv bedt om en ny forælder.
I nogle skilsmissefamilier er situationen, at forældrene er gået fra hinanden, fordi den ene part har fundet en ny partner, som flytter ind nærmest med det samme. Nogle gange er der også nye børn involveret, og det betyder, at to familier skal sammenlægges på et tidspunkt, hvor børnene er i sorg over at miste den familie, de kendte. Derfor skal man være opmærksom på ikke at forcere noget, selvom man som voksen er parat til at starte forfra med sin nye partner og hans eller hendes børn.
At være ny i familien
Børns Vilkår:
- privat humanitær organisation, stiftet 1977
- har fokus på omsorgssvigt, mobning og skilsmisse
- driver BørneTelefonen med 35.000 samtaler om året, ForældreTelefonen, FagTelefonen og SkoleTjenesten
- arbejder politisk for børns vilkår og rettigheder
- støt arbejdet med 100 kr. ved at sende en sms med teksten ’Støt’ til 1220 eller gå ind på bornsvilkar.dk og vælg fra forsiden, hvor meget du vil støtte med
- se mere på bornsvilkar.dk
Ligesom det kan være svært for barnet, at der kommer en ny voksen ind i familien, kan det også være svært for den nye voksne at finde ud af, hvilken rolle man skal indtage over for børnene. På BørneTelefonen fortæller mange børn, at de synes, det er svært, når den nye partner opdrager eller indfører sine egne regler i hjemmet. Derfor kan det være en god idé, at den nye voksne i familien vender beslutningerne med forælderen, inden man tager dem på egen hånd.
Barnet har ikke selv bedt om en ny forælder, og derfor kan det være en løsning, at man i stedet forsøger at blive en ny god ven med barnet. Vis interesse for barnets liv, tal med barnet og tag det stille og roligt.
Tid og plads er centralt
Det tager tid for barnet at vænne sig til, at der er en ny partner inde i billedet. Derfor råder Børns Vilkår til, at man giver plads til barnets følelser – også de negative. Man skal som forælder huske på, at barnet ikke selv har valgt den nye familie, og derfor er der også stor sandsynlighed for, at barnet ikke ønsker at være sammen med den nye partner hele tiden. For de fleste børn er det af meget stor betydning, at man har noget kvalitetstid alene med sin biologiske forælder, så det er vigtigt, at man giver plads til det.
Læs også: Drømmen om den eneste ene lever endnu.
Giv din mening til kende