Mødet med denne mindesten trækker stadig spor i mit liv. Modige mennesker handlede på deres tro og værdier. Gør vi stadig det?
Lersøparken var fuld af hundeluftere og motionsløbere, da jeg så ‘dåbsstenen’ første gang. Det var nytårsaftensdag 2013 og vi skulle have billeder af mindestenen til Baptistkirkens 175 års jubilæum. Jeg havde læst om den, men det satte uventet mange tanker i gang at stå lige foran den.
“Det har været koldt at gå ud i søen og skulle under vandet for at blive døbt!” tænkte jeg. Men det gjorde de, den lille flok mennesker, der blev de første danske baptister den 27. oktober for nu 180 år siden.
I 1839 var det også en ulovlig handling (!) og lederen, P. C. Mønster, blev fængslet 5 gange fra 1839-1845, i sammenlagt 2 år.
Jeg er fuld af respekt for, at de turde handle på deres overbevisning og således var med til at bane vej for religionsfrihed i Danmark med Grundloven i 1849. De var ganske almindelige mennesker, der handlede på deres tro på Gud – og tog konsekvenserne af deres handlinger.
“Til grin for andre” er måske den tanke, jeg tumlede mest med efter besøget. For det var jo også dét, de var, de første der en mørk morgen gik ud til søen. ”Døbere” eller “baptister” blev de kaldt i et forsøg på latterliggørelse.
I dag har de navne en anderledes klang – men har vi større tolerance over for mennesker, der er anderledes end os? Baptister verden over har altid kæmpet for bl.a. religionsfrihed – for alle – også dem, vi er dybt uenige med. Kan vi fejre og respektere vores baptistforfædre (og mødre) på bedre måde end ved fortsat at dele Guds kærlighed og evangeliet med andre mennesker?
Jeg har valgt det originale billede fra 2013 med graffiti og visne blade, for det minder mig om, at vi skal leve og omsætte vores tro i hverdagslivet.
I dag er dåbsstenen renset pænt – men de værdier, den minder om, er under forfald. Har vi trosfrihed for alle? Ser vi på alle mennesker med samme værdi, fordi vi alle er skabt i Guds billede?
Er du i nærheden af København, så besøg Lersøparken og se mindestenen for vores ’pionerer’ fra 1839. Tænk med taknemlighed over, hvor stor betydning deres mod og indsats fik for os som kristne i Danmark.
Hvilke værdier er vi villige til at handle på i dag? Jeg bliver inspireret af de 7 værdier, vi har ‘arvet’ fra anabaptisterne.
Her fortæller Bent Hylleberg om de første danske baptisters banebrydende kamp for religionsfrihed i Danmark.
Kære Laurits, tak for din kommentar. Ja, stor respekt for de mennesker, der stod fast på deres tro og var villige til at tage konsekvenserne. Endda så langt at de sagde: “Jeg vil kæmpe for, at min fjende får samme trosfrihed, som jeg ønsker”.
Du kan kontakte Morten Kofoed på mobil 3011 2904 om besøg i Rwanda. Han er vores missionssekretær og kender til alle planer.
Venlig hilsen, Bente
Per Beck gav mig ideen til at kontakte dig
Ja, det var en hård tid. Hvorfor er tolerancen så lille i dag. Ved dansken ikke, hvad de selv tror på? Jeg var i Rwanda med en muslimsk kollega, flygtning fra 1994. Smukt land med en frygtelig historie. Jeg vil gerne der ned igen i 2020. Gerne med en gruppe fra baptistsamfundet, evt spejderne, hvis det er muligt. Vil kontakte dig snarest, kunne ikke lige finde dit tlf nr. Mange hilsner Laurits