Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Du skal ikke tro – du skal vide!

Klumme

Du skal ikke tro – du skal vide!

Dét bankede vores lærer i 4. klasse ind i vores utroligt uvidende hoveder, hver gang vi svarede med: ’Jeg tror nok …’. Vi skulle altså tro på den viden, at viden og tro er hinandens modsætninger.

Jeg fik dette forslag til klummeoverskrift: ‘Man skal have en stor tro for at være ateist’. Tja – det er jo meget troligt, og jeg troede nok, jeg kunne få noget ud af den overskrift. Det blev utroligt indviklet. For hvad tror vi, at vi taler om, når vi siger ‘tro’?

Vi bruger det lille ord tro om alt fra den mest ubegrundede formodning til det mest klippefaste livsfundament – så vi aldrig rigtig véd, hvad den anden mener med ordet tro.

Vi bruger det lille ord tro om alt fra den mest ubegrundede formodning til det mest klippefaste livsfundament.

Tro, hvor viden hører op

Som regel taler vi om tro som noget, der begynder, hvor vores viden hører op. Hebræerbrevet siger jo også: ’Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses’.1 Men er det alt, hvad der er at sige om tro? I så fald er min tros fasthed afhængig af min evne til at bilde mig selv noget ind og klamre mig fast til det. Og så flytter den faste tillid over i kategorien usikre formodninger. Altså en utrolig selvmodsigelse.

Jeg troede også engang …

at troen var noget, jeg med skarpe argumenter kunne overbevise andre om. Der var bare det ved det, at de andre havde skarpere argumenter, end jeg havde. Og min klippefaste tro smuldrede – indtil jeg mødte Jesus. Jeg så ham ikke med mine øjne, men jeg véd, at han var der. Derfra begyndte min tro at bygges op – ikke som gætværk, men baseret på den viden, at Jesus lever. En viden, jeg aldrig kan videregive med videnskabeligt bevis til andre, men en erfaring jeg ikke kan løbe fra. For min tro er ikke en hjemmelavet videns-forlængelse, men en relation til den levende Kristus, som færdes frit hos os uden hensyn til vores formodninger eller viden.

Kristentroen er en relation. Som Peter skriver: ’Ham elsker I uden at have set ham, ham tror I på nu uden at se ham …’.2


1 Hebræer-brevet kap.11. Vers 1

2 1. Peters-brev kap.1. vers 8

Giv din mening til kende