Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Bed for Ukraine!

Bed for Ukraine!

Hvad skal vi som kristne stille op med situationen i Ukraine? Noget kan vi gøre: Bede og støtte kirkerne i landet

Da Rusland torsdag morgen invaderede Ukraine flød de sociale medier over af sympatierklæringer for Ukraine. Fra et kirkeligt perspektiv kan det være svært at se, hvad vi skal stille op andet end at erklære vores støtte. Vi skal naturligvis bede for Ukraine, såvel som for russerne, men hvad skal vi ellers gøre?

Heldigvis er det så småt begyndt at tikke ind med udmeldinger fra de kirkelige organisationer. Kirkernes Verdensråd fordømte således i en udtalelse torsdag al brug af unødvendig væbnet magt og opfordrede i øvrigt alle verdens kirker til at bede for situationen i Ukraine.

Ukrainske baptister arbejder på højtryk

Allerede i sidste uge fik ukrainske baptister besøg af præsidenten for Baptisternes Verdensalliance, amerikanske Elijah Brown. Baptisterne i de besatte områder, Luhansk og Donetsk, er af de russisk-sindede oprørere de senere år stemplet som ’terrorister’ og ’ekstremister’, deres sangbøger og bibler er blevet konfiskerede og over fyrre baptistkirker lukket. Ifølge baptisterne i de besatte områder, er forfølgelsen lige nu værre end den var under Sovjetunionen.

Der er altså væsentlige religiøse aspekter af konflikten, som ikke bare drejer sig om politik, men også om den russisk-ortodokse kirkes indflydelse i Ukraine.[1] Det går ikke bare udover de ukrainske ortodokse, som identificerer sig med patriarkatet i Kiev, men så sandelig også protestanter i de besatte områder. Alligevel har baptister i hele Ukraine fundet tid og ressourcer til at forberede sig på en tilspidsning af situationen ved at gøre klar til at tage imod flygtninge og dele bibler ud.

Elijah Brown gør det i en video optaget i Kiev klart, at vi står samlet som en familie af baptister med Jesus Kristus som Herre. Hvis én del af kroppen lider, lider alle dele af kroppen. Derfor er det afgørende, at baptister i hele verden står sammen for at støtte både russiske og ukrainske baptister i deres vidnesbyrd om evangeliet.

Du kan se videoen med Elijah Brown her (på engelsk).

Hvordan kan jeg hjælpe?

Herhjemme har Bibelselskabet været hurtige til at reagere. I et nyhedsbrev fra onsdag kan man læse, at bibelselskabet i Ukraine får henvendelser fra kirker over hele landet, som beder om gratis bibler og Det Nye Testamente til at dele ud blandt soldater og deres familier og mennesker som bor nær frontlinjen. ”Vi og menighederne i landet er sikre på, at Guds ord kan give trøst, indre fred og forsoning i denne vanskelige situation”, hedder det i nyhedsbrevet.

Der er altså også noget, vi kan gøre.

Nedenfor er en bøn formuleret af den anglikanske ærkebiskop Justin Welby oversat til dansk:

Fredens og retfærdighedens Gud,
Vi beder i dag for det ukrainske folk
Vi beder for fred og for våbenhvile.
Vi beder for alle dem, der frygter morgendagen,
at din trøstende Ånd vil omslutte dem.
Vi beder dig for dem, der har magten over krig og fred,
at de må få visdom, indsigt og medfølelse
til at vejlede dem i deres beslutninger.
Til sidst beder vi dig for alle dine værdifulde børn, som er i risiko og fare,
at du må holde hånden over dem og beskytte dem.
Vi beder dig i fredsfyrsten Jesu navn,
Amen.

Støt økonomisk og med forbøn

Du kan støtte Bibelselskabets arbejde på MobilePay 62903, mærket ”Ukraine”, eller via banken: Reg.nr.: 3001 Kontonr.: 9000 488, mærket ”Ukraine”.

Baptisternes Verdens Alliance (BWA) støtter baptistkirkernes arbejde i Ukraine. Du kan støtte her.

Konferencen for Europæiske Kirker (CEC), m.fl., afholder en online-samling onsdag d 2. marts kl. 17, som du kan tilmelde dig her.

Det Europæiske Baptistforbund (EBF) opfordrer også til bøn for Ukraine. Hver onsdag er der samling online via Zoom, som man kan tilmelde sig her.

Det er også muligt at støtte Ukraines Evangeliske Baptistforbund direkte.

Children’s Mission har et større humanitært arbejde i Ukraine. Det kan du støtte her.

Det Evangeliske Teologiske Seminar i Kiev (UETS) kan støttes via hjemmesiden her.


[1]     Det kan du høre mere om i Tidsånd på P1 med teolog Emil Bjørn Hilton Saggau.

Giv din mening til kende