Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Amerikaner, der er grebet af Købner

Amerikaner, der er grebet af Købner

Lee Spitzer er BWAs Bent Hylleberg, oprindelig jøde og ville skrive den bog, Bent Hylleberg allerede har skrevet.

”Jeg er ud af en jødisk familie, blev kristen som 14-årig – og det blev min kone Lois faktisk også,” fortæller Lee Spitzer. Den 65-årige historiker har derfor en særlig grund til at interessere sig for jøderne, og ikke mindst Holocaust.

Han har skrevet sin første bog om ”Baptisterne, jøderne og Holocaust”[1]. Den handler om situationen i USA under anden verdenskrig. Hvordan forholdt de forskellige amerikanske baptister sig til nyhederne fra Europa, da de begyndte at åbenbare sig.

Da den bog var udkommet i 2017, tog han til Europa og begyndte at forske i arkiverne i England, Frankrig og Holland. Det kommer der også en bog ud af, som udkommer dette efterår. Samme tema; baptisterne og Holocaust.

Han har også materiale liggende til en bog om Norges baptister og Holocaust, men Covid-19 forhindrede et planlagt besøg i Norge, så den lader vente lidt på sig. Og så ville han gerne til København, bl.a. for at besøge Købnerkirken og lære mere om Julius Købner, fortæller han. Han oplever et nært slægtskab med denne pionérfigur i dansk baptisme, fordi Købner ligeledes var jøde, før han blev baptist i Hamborg – og fødselshjælper for den første danske baptistmenighed i 1839.

Du har reddet min uge

Det starter over en frokost i et cafeteria, hvor baptister fra hele verden er samlet til Baptisternes Verdens Alliances årlige møde i Birmingham i Alabama. Jeg kommer tilfældigvis til at sidde ved siden af en af BWAs koryfæer – Lee Spitzer. Da han hører, hvor jeg er fra, fortæller han, at han har planlagt et besøg i Danmark, og han fortæller om sin jødiske oprindelse. Og fortæller så også om et andet ærinde i Danmark. Den efterfølgende samtale resulterer i, at han siger: ”Du har reddet hele min uge”. Hvilket var nemt og slet ikke min fortjeneste.

For hans andet ærinde var, at han ville skrive bogen om danske baptister og Holocaust. Og så kan jeg fortælle ham, at den er skrevet. Af Bent Hylleberg, som han mærkeligt nok ikke kender.

Til gengæld bliver han enormt begejstret og lover al mulig støtte til, at Bents bog: ”Dansk baptisme og tysk nazisme” kan oversættes til engelsk. Den skal nok rettes til, for 650 sider er for stor en bog til de amerikanske forlag, mener han.

”Du må gerne sige derhjemme, at jeg er i familie med Købner…”, slutter han, inden han lover snart at komme til Danmark. Og dialogen mellem Bent og Lee er allerede i gang.

Lee Spitzer har været både baptistpræst, leder af baptisterne i hans hjemstat New Jersey og frem til 2019 generalsekretær for et af de nordamerikanske baptistsamfund, American Baptist Churches USA. En hjerteoperation i 2018 satte en stopper for det organisatoriske arbejde. Til gengæld elsker han at skrive bøger og fotografere, så det helliger han sig nu, og har dermed frihed til at rejse.

Den bog, der snart udkommer, hedder “Sympathy, Solidarity and Silence” Three European Baptist Responses to the Holocaust.


[1] “Baptists, Jews, and the Holocaust: The Hand of Sincere Friendship”, 482 sider, af Lee Spitzer

Giv din mening til kende