Er der brug for en genstart?

Genstart2025

Er der brug for en genstart?

- Genstart2025 – Baptister på vej mod 2050

Af Christian Bylund, næstformand i BaptistKirken i Danmark, på vegne af ledelsen,  

 

Det mener vi!

Baptistkirken i Danmarks ledelse mødtes i forrige uge til det første af mange døgn om vores fælles kirkesamfunds fremtid. Vi er bekymrede for vores kirkesamfund og tror på, at der skal forandringer til, for at vi endnu engang bliver en relevant samtalepartner for mennesker i Danmark om Gud, tro og tvivl. Et kirkesamfund, der står op for religionslighed og frihed. Et kirkesamfund, der taler op mod samtidens stress og jag og tilbyder et nærvær og en ro, som vi ikke finder mange andre steder. Et kirkesamfund, der ikke kun bærer på fortidens historie, men også fortsætter historien for fremtiden. Vi mener, at vi som baptister har noget at byde på, men det kræver en genstart!

Revitalisering, fornyelse eller genstart…

Processen har vi tidligere kaldt en revitalisering, men vores nuværende arbejdstitel er “Genstart2025 – Baptister på vej mod 2050.” Men hvad dækker denne proces egentlig over, og hvad betyder den for både ledelsen, de enkelte menigheder og dig som baptist? Her vil jeg kort inddrage dig i nogle af vores overvejelser, drømme og visioner – nogle mere eller mindre realistiske. Vi tænker Genstart2025 opdelt i fire faser.

Den indledende fase

Den første fase er vi så småt færdige med, det at tage fat i en genstart af Baptistkirken i Danmark. Hvad fungerer, og hvad halter. Og ikke mindst hvad drømmer vi om som kirkesamfund. Vi har som ledelse udarbejdet fire spor, som vi i første omgang vil arbejde med. Udrustning, Børn & unge, Menighedsudvikling og Organisation & struktur.

Den udviklende fase

Vi har brug for at blive klogere. Over det næste halvår vil vi i ledelsen invitere eksperter og samarbejdspartnere inden for de fire spor med ind i den udviklende fase. Vi har allerede mange drømme, men der er stadig brug for at få kvalificeret og udviklet de tanker, vi har.

Når vi taler om udrustning, er det både i forhold til lægfolk, menighedsledelse og præsteuddannelse. Hvordan udruster vi fremtidige menighedsledere bedst muligt, så de har de bedste forudsætninger for f.eks. at være arbejdsgivere eller at navigere i alle de regler, et kirkesamfund lever under? Derudover vil vi overveje, hvordan vi styrker præstekollegiet og den fællesbaptistiske teologi. Skal vi i fremtiden kunne tilbyde en individuel startpakke til nyansatte præster, og er der behov for igen at tale om ordination, for at vi som kirkesamfund bredt anerkender menighedernes præster?

Børn og unge har i mange år været noget, Danske Baptisters Spejderkorps og Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund har taget sig af. Vi mener grundlæggende, det er en fejl, at vi som voksenkirke ikke har støttet nok op om det arbejde. Vi må aldrig stoppe med at investere i den unge generation. Derfor skal vi også arbejde med dette. Er der behov for flere børne- og ungdomslejre, skal vi styrke det regionale kristendomsklassearbejde, eller skal det laves nationalt? Skal vi have en barnevelsignelsesklub og hvordan hjælper vi bedst menigheder med få børn og unge? Alt dette skal selvfølgelig overvejes i samarbejde med vores B&U organisationer.

BaptistKirken er intet uden vores menigheder. Derfor skal vi som kirkesamfund spille en aktiv rolle i menighedsudviklingen. Kan vi lave en struktur, så vi understøtter menigheder, der gerne vil plante menigheder? Kan vi hjælpe mindre menigheder, der gerne vil samles i regionale centermenigheder, og hvordan hjælper vi bedst menigheder, der har udlevet deres tid? Er tiden kommet til en mere central styring af udviklingen i de lokale menigheder? Eller at vi giver hinanden taleret ind i de lokale menigheder?

Til sidst vil vi se på vores organisation og struktur. Det kan måske lyde som en baptistisk kliche, men dette er ikke endnu en vedtægtsøvelse. Vi mener, at organisationen og strukturen er en central del af Genstart2025, fordi vi har behov for at arbejde med, hvordan vi bedst understøtter alt det, vi gerne vil. Hvordan skaber vi en mere smidig organisation, der ikke er for stor, men samtidig styrker den demokratiske forankring, der ligger til det baptistiske DNA, og hvordan gør vi det, så den også taler til den næste generation? Hvordan bruger vi vores ressourcer bedst muligt, både ansættelser og økonomien?

Den inddragende fase – Samtaler, podcasts, gruppe-materialer og meget mere

Processen stopper ikke ved ledelsen. Tværtimod er den tredje fase dedikeret til at inkludere menighederne i forvandlingsrejsen. Vi vil i begyndelsen gøre det gennem kronikker som denne. Men på sigt vil vi inddrage dig i vores tanker om Genstart2025. Vi ved, at der er behov for mange forskellige tiltag og kanaler for at nå bredt ud i kirkesamfundet. Derfor vil vi skabe forskellige kanaler, så alle kan inddrages i vores tanker og visioner. Det indbefatter alt fra baptist.dk til webdelen, podcasts, små gruppe-materialer og materiale til samtalegudstjenester – vi ønsker at skabe en dialog, der beriger vores proces. Målet er at forfine de drømme og visioner, som ledelsen har præsenteret, og skabe et fælles perspektiv, der kan føre os ind i den sidste fase.

Den konkluderende fase – Genstart2025

Højdepunktet for denne rejse er planlagt til at finde sted i pinsen 2025. Her ønsker vi at invitere jer alle til en synode eller på moderne dansk – en genbekræftelse af vores fælles vej. Vi mener, at det er tid for os som kirkesamfund at komme sammen og diskutere den vej, vi skal tage. Det er tid til at forpligte os over for hinanden og for vores fælles mission. Alt sammen med det ønske at styrke vores kirkesamfund og sammen skabe et endnu stærkere fundament for fremtidens baptister i Danmark.

Afsluttende tanker:

Så er der brug for en genstart? Svaret er ja, når det handler om at forme en kirke, der er relevant og taler ind i det 21. århundrede, så er der. Der er andre krav for ungdommen, både når det handler om spiritualitet, teologi, men ikke mindst struktur og organisation. Genstart2025 er derfor ikke blot en proces; det er en rejse, hvor vi som kirke kan trække på ekspertise, inkludere menighederne og forpligte os på hinanden endnu engang. Så jeg håber, at I alle er klar til en samtale om en relevant baptistkirke for de kommende år.

Lad os allerede nu høre din mening: Hvad skal genstartes i BaptistKirken?

 

Andre artikler om samme emne

Mangler vi kant? 
Blev kanten for blød?
Fremtidens præster
Opråb fra en sofavælger
BaptistKirken er nødt til at finde en ny vej

URL: https://baptist.dk/er-der-brug-for-en-genstart/