Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

30-dages retræte i stilhed i Spanien…

Tænk engang: At få lov til i 30 dage at bo i et hus og nogle omgivelser sammen med mennesker, hvor stilhed, langsomhed, mildhed, godhed og fred råder 24 timer i døgnet – helt uden forstyrrelser fra arbejde, telefon, mails, radio- og tv-nyheder og alt muligt andet – og i de omgivelser få lov til at fokusere på Guds kærlige nærvær!

Kirsten Ernen Beck, f. 1949

  • praktiserende læge og udsendt af Baptistkirken til Rwanda i 1983-1986, hvor hun arbejde på en sundhedsklinik
  • speciallæge i psykiatri og har været ansat på Viborg Sygehus, ungdomspsykiatrisk afdeling og senere på voksenafsnittet
  • speciale om religion og psykiatri
  • uddannet preliminær organist, har været pianist i gospelkoret ‘Happy Voices’

I sommerferien 2015 besøgte jeg sammen med min mand, Poul Asger, byen Manresa nær Barcelona i Spanien for at se det sted, hvor Ignatius for snart 500 år siden nedskrev sin første version af Exercitiebogen ‘De Åndelige Øvelser’.

Jeg kendte efterhånden mange, som fortalte om personligt stort udbytte ved 30 dages retræte med ‘De Åndelige Øvelser’. Jeg tænkte, at det ikke var noget for mig, men i Manresa stod vi pludselig på trappen til et retrætecenter, hvor de tilbød 30-dages retræte på engelsk med ‘De Åndelige Øvelser’. Som et lyn fra himlen kom det til mig: ‘Hvis jeg nogensinde …, så skal det jo være her!’

Overvejelserne gik i gang, og lidt efter lidt faldt alt på plads. Jeg kunne forberede mig på en måned i afsondrethed og stilhed, at ‘gå i kloster’ i 30 dage og fokusere på det væsentligste i mit liv. Være i et levende fællesskab med Jesus Kristus – være i bøn på en særlig koncentreret måde …

Være i et levende fællesskab med Jesus Kristus – være i bøn på en særlig koncentreret måde …

Det blev en forunderlig tid!

August måned 2016 blev en ganske speciel måned for mig! Hver dag var der

  • 4-5 timer med egne bibelmeditationer og bøn
  • messe med tre bibelske læsninger, som vi seks på holdet alle deltog aktivt i, kort udlægning af teksterne samt fejring af nadver
  • samtale med vejleder, som ydmygt lod Helligånden være den egentlige vejleder
  • om aftenen fælles introduktion til næste dags øvelser
  • og så naturligvis måltider og kaffe derimellem

Indholdet i de 30 dage blev systematiseret i 4 ‘uger’, som følger Ignatius’ næsten 500 år gamle oplæg. De 4 uger kan kort beskrives i billeder:

  • fra kaos og skabelse
  • det oplysende og oplivende møde med Jesus
  • natten og mørket, hvor vi mister fodfæste
  • til påskens og opstandelsens lys

Samtidigt fandt en tillempning til vores tid af øvelser og vejledninger sted – dels gennem nye oversættelser og bearbejdning af Ignatius’ oplæg og dels ved min personlige vejleders hjælp – så jeg kunne vandre min helt specielle vej i lyset af øvelserne.

At finde Gud i alt

Med god planlægning – og lidt selvdisciplin – blev der også ‘fri’ tid, som jeg i høj grad brugte til lange gåture i området. Også det var en del af retræten og af de åndelige øvelser. For ånd og krop hører sammen. Og alt, hvad der sker i perioden, er del af den åndelige vandring. Det drejer sig jo dybest set om at finde Gud i alt! At blive opmærksom på, hvornår jeg bevæger mig henimod Gud, og hvornår jeg går mine egne veje. Og at få hjælp til at skelne mellem det gode og det mindre gode, som indimellem kan være svært at vælge mellem. At finde Guds vilje i alt – og at opdage, hvordan Han giver sig til kende i det tilsyneladende helt ubetydelige … ja, at opdage, at ligesom Gud altid har vandret med sit folk, sådan vandrer Han også med mig i dag! At Israels frelseshistorie er en mægtig kærlighedshistorie om, hvordan Gud elsker! Og at min livshistorie, min frelseshistorie, er en kærlighedshistorie om, hvordan Gud har villet mig og elsket mig fra før, jeg blev til – og hvordan han aldrig ophører med at elske, koste hvad det koste vil!

Ligesom Gud altid har vandret med sit folk, sådan vandrer Han også med mig i dag!

Ro til fordybelse

For mig har det været rigt igennem en årrække at deltage i kortere retræter i weekender og op til otte dage ad gangen. Det giver hver gang en speciel ro til fordybelse, som er vanskelig at etablere i hverdagen. Hvis du ikke allerede har prøvet det, så findes der mange muligheder for forskellige slags retræter. Søg fx på www.aadalenretraete.dk, hvor der netop i år bliver mulighed for at komme på 30 dages-retræte i Danmark.

Giv din mening til kende