Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Trosfrihed og menneskerettigheder

De første døbere druknes i Zürich i 1526.

Trosfrihed og menneskerettigheder

Kursus i trosfrihed – ’Freedom of Religion and Belief’ – blev afholdt på nettet af og for baptister i Europa.

Vibeke Dalsgaard:

  • Medlem af Pandrup menighed og næstformand for Baptistkirken i Danmark
  • Socialpædagog og tidligere souschef på socialpsykiatrisk bosted

Jan Kornholt:

  • Baptistpræst i Holbæk
  • Tidligere generalsekretær for Baptistkirken i Danmark

Jan Kornholt og Vibeke Dalsgaard deltog i begyndelsen af 2021 i det kursus om trosfrihed, som Europæisk Baptistføderation (EBF) og International Baptist Theological Study Centre(IBTS)[1] afholdt.

Kurset var todelt, og deltagerne fik både en stor viden om begrebet menneskerettigheder – specielt i forhold til trosfrihed – og en god oplæring i at formidle denne viden til andre. Kurset varede 12 uger og indeholdt en del læsestof, løsninger af opgaver og et ugentligt videomøde. De ca. 20 deltagere var spredt ud over hele Europa – og en enkelt fra Libanon.

Både Jan og Vibeke oplevede det utrolig spændende – og måske i starten lidt angstprovokerende – at være en del af ’en europæisk skoleklasse’, men selv om det foregik virtuelt, blev det hurtigt til en samtale mellem venner.

Kamp må der til

”Det var skønt både at være tilbage i et fællesskab med baptister i Europa og at lære nyt”, beretter Jan Kornholt. ”På kurset mødte jeg venner fra den tid, jeg selv var aktiv i EBF og ofte besøgte IBTS, seminariet der dengang lå i Prag. Jeg var overrasket over, så meget jeg ikke vidste om menneskerettigheder og taknemlig over at lære så meget mere.”

Også i det fredelige Danmark er religionsfriheden truet.

”Kurset lærte mig, at basale rettigheder og trosfrihed er noget, der konstant skal kæmpes for. Også i det fredelige Danmark er religionsfriheden truet. Der er politiske kræfter og bevægelser, der direkte diskriminerer og undertrykker bestemte religiøse grupper. Allerfarligst lige nu er den mistillid, som stort set alle religiøse grupper mødes med i Danmark. Aldrig har kirker skullet kontrolleres så meget. Politikere påstår, at det er for at beskytte demokratiet og friheden, at religiøse minoritetsgruppers frihed skal begrænses, og deres økonomi, organisation og forkyndelse skal statskontrolleres!”

”Jeg glæder mig til at dele min nye viden og til at tale med andre om, hvordan vi sikrer menneskerettighederne og religionsfriheden i Danmark.”

Taknemlighed for dansk kultur

”Det har været en stor oplevelse, og jeg har lært meget”, fortæller Vibeke Dalsgaard. ”Jeg skulle lige have banket rust af mit engelsk, men jeg er blevet meget klogere på både menneskerettighederne og formidlingsdelen.” Vibeke oplevede indimellem, at det var svært at overføre det til danske forhold, fordi stoffet indeholdt så mange beskrivelser af de grusomme forfølgelser på grund af tro, som mange oplever.

Jeg endte med at føle stor taknemmelighed for mit lands love og kultur.

”Jeg endte med at føle stor taknemmelighed for mit lands love og kultur”, siger Vibeke, ”men jeg har også fået en skærpet opmærksomhed på, at trosfrihed ikke er noget selvfølgeligt. Den skal vi værne om, og selv om vi måske kan synes, at mange har det værre end vi, skal vi hjælpe hinanden med at være vågne.” Vibeke oplever, at både generelle menneskerettigheder og trosfrihed hurtigt kan blive anfægtet, og henviser til, at lige i øjeblikket er der stadig et forslag lurende om tvangsoversættelse af udenlandske prædikener til dansk.

Kurset udbydes igen

Det var et pionér-kursus, som i regi af EBF blev holdt for første gang. Der er ingen tvivl om, at deltagerne oplevede det meget relevant og engagerende. Der var høj kvalitet i læsestoffet, opgavedelen og undervisningen. Derfor vil det blive udbudt igen til efteråret (se mere her). Baptistkirken vil være åben overfor nye danske deltagere ved senere kurser.

Foredrag om trosfrihed

Både Jan Kornholt og Vibeke Dalsgaard vil gerne give deres viden om emnet videre. Så hvis der er grupper eller menigheder, som vil have et foredrag eller et kursus, er de begge klar til at stille op. Trosfrihed og menneskerettigheder i mere almen forstand bevares bedst, hvis vi taler om det.


[1] Europæiske baptisters teologiske uddannelse

Giv din mening til kende