Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Russer og ukrainer beder for hinanden

BWA-møde med ukraineren Igor Bandura og den russiske kristne leder (anonymiseret af sikkerhedshensyn))

Russer og ukrainer beder for hinanden

Baptisterne verden over står sammen om at bede for og fordømme krigen i Ukraine

Baptisternes Verdens Alliances øverste råd, Executiv Komiteen mødes i disse dage. En håndfuld er samlet på hovedkontoret i Washington DC i USA, og 40 andre er med på Zoom. Det er i krigens skygge og tirsdag var der fokus på Ukraine.

Som noget enestående havde vi kontakt med både Igor Bandura i Ukraine og en kristen leder i Rusland.

Igor var meget direkte i sin fordømmelse af krigen, hvor vi nok kunne mærke, at russeren skulle være mere forsigtig. Men begge bad de om vores forbøn. Og mest rørende var det, da russeren bad om ukrainernes tilgivelse.

Det gav mod, at Igor udtalte sin drøm om og fortrøstning på, at krigen vil resultere i en ny frihed for folk i Rusland. Russeren bad også om, at vi vil bede om omvendelse og vækkelse i hans land.

Baptister verden gør lige nu alt, hvad de kan, for at det skal blive virkelighed.

Fjender tager imod

Alan Donaldson, generalsekretær i EBF, European Baptist Federation, havde morgenandagt tirsdag morgen og hentede inspiration i beretningen om Noomi og Ruth i Ruths bog i Det gamle Testamente. Om en familie, der mistede mændene – og var på flugt to gange. Noomi var israelit og svigerdatteren Ruth var moabit.

”Israelitterne og moabitterne var fjender, men Gud forsonede dem. På samme måde forsones nu folk, der for få år siden var fjender. Langs Ukraines grænser mod vest og syd tages der imod flygtninge. Vi beder for, at der også må ske forsoning mod nord og øst,” sagde Alan.

I Moldova, det fattigste land i Europa, syd for Ukraine, tager de imod 90.000 flygtninge, mens andre 150.000 passerer igennem landet i disse dage. Flest på vej til Rumænien.

Et helt nyt veludstyret plejehjem er åbnet for 250 flygtninge. Et andet center har kapacitet til 150.

Baptistsamfundet i Moldova råder over 65 børnehjem, som gør parat til at tage imod 300 forældreløse børn fra Ukraine.

Ion Miron, der er generalsekretær i Moldovas baptistsamfund, fortæller med tårer i øjnene, om en far, der er blevet i Kyiv for at kæmpe, som sendte sin datter på 13 år med en nabo til grænsen. Naboen havde lige taget kørekort og måtte køre tre dage under meget vanskelige forhold. Da de nåede frem til grænsen til Moldova, var hun helt udmattet. Men hun havde reddet pigen.

85.471 kr. indsamlet

Også i Danmark er der indkvarteret ukrainere i flere baptisthjem. Det kommer vi til at høre mere om.

Der bliver samlet penge ind løbende i menighederne og fra private, som går via EBF. BaptistKirken har fra 24. februar til 9. marts indsamlet 85.471 kr. til de nødlidende vedr. Ukraine.

Pengene distribueres igennem et samarbejde mellem baptist-nødhjælpsorganisationer kaldet BFAD, hvor BaptistKirken også er inkluderet blandt 25 baptistsamfund og organisationer. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som mødes hver morgen på Zoom. Alle på kontoret i Washington har næsten smidt, hvad de har i hænderne, da krigen i Ukraine begyndte.

Marsha Scipio i samtale med Lone Møller-Hansen

Blandt andet direktøren for BWAid, Marsha Scipio, som sammen med europæerne forsøger at koordinere baptist-indsatsen. Denne dag har hun skaffet 120.000 $ fra én amerikansk menighed, der ikke normalt har støttet BWA, og 50.000 $ fra et andet kirkesamfund, Disciples of Christ.

Hun fortæller: ”Den største forskel er, at der her tales om faren for 3. verdenskrig. Det er gået stærkt, og det er så stort. Det er på nyhederne hele tiden over hele verden. Det skaber hurtige reaktioner. Det er en glæde at opleve, hvor hurtigt baptistkirkerne er kommet på banen, og de spørger, hvordan kan vi hjælpe. Baptisterne er på forkant – de hurtigste og den største aktør i Ukraine lige nu. Med ca. 2.400 baptistkirker i landet, hvoraf de 600 er omskabt til flygtningecentre, hvor mennesker kan få tag over hovedet, mad, medicin, hygiejneprodukter og et lift til næste stop på rejsen.”

Flygtningecenter indrettet i en kirke i Ukraine.

Hun fortæller, at de ungarske baptister som de eneste har været i stand til at skabe nødhjælpscentre inde i Ukraine, i en skole tæt på grænsen.

Hun og generalsekretær Elijah Brown tager til Østeuropa og om muligt Ukraine – i så fald nok det vestlige Ukraine – i slutningen af marts.

Det, der gør en forskel, så mennesker over hele verden – baptister eller andre – betaler store beløb, er, at baptisterne ”er der”! Der er baptistkirker spredt ud over både Ukraine og de omliggende lande. Det er ikke noget, der først skal bygges op. Derfor giver mennesker penge via BWA og EBF og stoler på, at det kommer frem. Igen; den lokale kirke gør en afgørende forskel her og nu i verden.

Fotos er fra BWA.

Giv din mening til kende