Jeg husker, hvordan jeg havde det for to år siden, hvor jeg deltog i mit første møde i BWAs verdensråd. Jeg var rystet. Over stemningen. Over den mistillid, som var imellem deltagere i det møde. Jeg er utrolig glad over at kunne fortælle, at det er en helt anderledes oplevelse at deltage i BWA-mødet i disse dage. Der er en ny optimisme, som den nye generalsekretær Elijah Brown ikke mindst er medvirkende til. Han emmer af taknemmelighed og ydmyghed. Af gå-på-mod og kreativitet. Han kan tegne den vision, som skal få BWA ud af den økonomiske deroute, som verdensorganisationen har været ude i de sidste i hvert fald seks år. Og så har han kun været i tjenesten i to måneder!
BWA vil ‘fremme tilbedelse, fællesskab og enhed, lede i mission og evangelisation, reagere på mennesker i nød, forsvare menneskerettighederne og retfærdighed samt udvikle relevant teologisk refleksion.’
BWAid
En af årsagerne til optimismen er, at der gennem samtale er bygget bro over den splittelse, der truede omkring BWAid. Et nyt forum for alle baptist nødhjælps- og udviklingsorganisationer bliver skabt med BWAid’s kommende direktør som nøgleperson. Dermed kan BWA komme tilbage med fornyet styrke i et af de fem fokusområder. BWA vil ‘fremme tilbedelse, fællesskab og enhed, lede i mission og evangelisation, reagere på mennesker i nød, forsvare menneskerettighederne og retfærdighed samt udvikle relevant teologisk refleksion.’
For at kunne dette er det nødvendigt for alle medlemskirker – også vores – at øge støtten i hvert fald de næste to år. Det må vi diskutere, hvordan vi kan gøre.
Elijah har allerede fundet de første partnerskaber, som skal hjælpe BWA mere på banen. Torsdag morgen, når møderne er slut i dag onsdag, skal hele kontoret ryddes, fordi Dallas Baptist University har tilbudt at male og lægge nye gulvtæpper på. Der er ingen, der får lov til at ligge på den lade side i BWA med Elijah Brown som chef.
70 år for menneskerettighederne
Tirsdag aften deltog 150 baptister, heraf det meste af verdensrådet, i ”den første generalsekretærs-middag”. Aftenen var dedikeret 70 året for menneskerettighederne, og aftenens taler var ambassadør David Saperstein, der selv er reformeret jøde. Han har de sidste tre år været Amerikas ambassadør for International Religionsfrihed.
Han sagde bl.a. ”Der har aldrig været mere brug for de baptistiske værdier som religions- og samvittighedsfrihed. At kæmpe for det kræver, at vi vil acceptere meninger, som vi ikke deler. Ikke kun det, men også kæmpe for den andens ret til at være uenig med os. Uden den kamp bukker demokratiet under. Her har I som baptister en helt speciel rolle.”
Der har aldrig været mere brug for de baptistiske værdier som religions- og samvittighedsfrihed.
Billedet øverst i artiklen viser Lone Møller-Hansen mellem BWAs generalsekretær Elijah Brown tv. og præsident Paul Mzisa th.
Giv din mening til kende