Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Jeg vil gøre en forskel

Uddannelser i teologi

Jeg vil gøre en forskel

Thai Hon Thin Tuep læser teologi på 4. semester på Københavns Universitet, men overvejede tidligere at læse jura.

”Jeg ville gerne gøre en forskel”, fortæller han, ”ved at hjælpe mennesker, som ikke har råd til at betale. Da jeg kom til Danmark, indså jeg, at det var meget svært for immigranter at hente hjælp i det danske samfund, fordi de havde svært ved at lære dansk. Derfor har nogle haft problemer med at læse breve fra bl.a. kommune, sygehus og skoler.”

Det oplevede Thai, fordi han selv er immigrant. ”Jeg er født i Kachin-staten og vokset op i Chin-staten, Matupi. Efter 5. kl. i folkeskolen i Matupi flyttede jeg sammen med min familie til Malaysia, og seks måneder senere videre til Danmark i september 2006. Da var jeg 12 år, og vi har nu boet i Danmark i 11 år.”

Den tørst efter viden om både Gud og verden går helt tilbage til barndommen.

Thai har et meget tæt forhold til sin familie. Han siger: ”Familien er meget vigtig. Gud har givet os to slags familier: Vores biologiske familie, som vi kan dele alting med. Jeg tænker på mine forældre og fire brødre, som bor i Fåborg. Men Gud giver os også nye familier: Vores kirkelige fællesskab, som vi kan skabe en bedre verden sammen med.”

Thai og hans brødre fra julen 2016 i Svendborg baptistkirke

Tørst efter viden om Gud

Motivationen til at læse teologi kom i 3.g, hvor Thai ofte diskuterede med sine kammerater. ”Vi diskuterede, hvad Bibelen siger om centrale menneskelige forhold. Det var ikke alle mine kammerater, som købte mine argumenter.” Derfor valgte Thai at læse teologi. Han ville vide mere om Gud og forstå hans skaberværk. Han fik en erkendelse af, at materielle ting ikke er permanente.

Denne tørst efter viden om både Gud og verden går helt tilbage til barndommen. Thai fortæller: ”Min familie er baptister, og siden min barndom har jeg lært om Jesus og Bibelen i søndagsskolen, men jeg har ikke tænkt meget over, hvorfor jeg blev en kristen. Da jeg kom til Danmark og fik undervisning af danske og burmesiske evangelister og forkyndere, begyndte jeg at tænke meget over, hvorfor jeg tror på Jesus. Jeg begyndte at stille kritiske spørgsmål om, hvordan Gud kan skabe universet på seks dage? Eller hvorfor findes ondskab i verden, når Gud er kærlig? Jeg søgte hele tiden efter svar, om der virkelig findes en Gud.”

Teologistudiet lærer os at forstå Guds skaberværk og også at forstå menneskets identitet.

Det betød, at Thai begyndte at læse mere i Bibelen og en del videnskabelige artikler om Darwins teori: ’Om Arternes Oprindelse’. Efterhånden blev Thai dog træt af de spørgsmål. På grund af Guds nåde kunne han se forskel på tro og fornuft, og han valgte at blive døbt i Svendborg Baptistkirke, da han var 18 år gammel.

En kombination af to verdensanskuelser

Thai oplever, at teologistudiet er kombineret af to verdensanskuelser: Det lærer os at forstå Guds skaberværk og også at forstå menneskets identitet. ”Jo mere jeg læser de teologiske bøger, desto mere forstår jeg, at Gud er almægtig, og vi mennesker er ikke blot brikker i hans skaberværk”, fortæller Thai. Og han fortsætter: ”Vi mennesker er vigtige for Gud. Det er livgivende at læse Ny Testamente på græsk, og jeg glæder mig til at læse Gamle Testamente på hebraisk i de kommende semestre. I Gamle Testamente hører vi om Gud som skaberen og om Gud, der kalder sig et folk, der skal være til velsignelse for alle. I Ny Testamente fortæller Jesus om Gud, at han er en kærlig og nådig far, der vil, at alle mennesker skal høre om Guds plan for alt det, han har skabt.

Efter studiet – hvad skal du så?

Der er ikke faste planer endnu. ”Teologistudiet er bredt og giver nogle gode kompetencer. Jeg overvejer at arbejde indenfor en NGO, men min tjeneste kan også blive i en baptist- eller folkekirke. Derfor fortsætter jeg på Pastoralseminariet. Thai slutter: ”Mit mål er stadig at hjælpe mennesker, som har brug for det, og at gøre en forskel.”

Giv din mening til kende