Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Hvorfor er vi her?

Boganmeldelse

Hvorfor er vi her?

Marlene Torm Gertsen fra Citykirken har igen begået en mangfoldig bog, hendes nummer to. Denne hedder ”Hvorfor er vi her?”

Bogen er en samling korte og lange beskrivelser af, hvordan vidt forskellige mennesker finder en mening i tilværelsen. Kendte og ukendte mennesker har bidraget. Børn og ældre. Marlene har en særlig evne til at få mennesker i tale og få dem til at tale.

Hendes første bog handlede om, hvad mennesker ønskede, at der skulle stå på deres gravsten. Nogle af dem er med i denne bog også, men andre er kommet til.

”Da jeg lavede gravstensbogen begyndte jeg sammen med dem, der svarede, at tænke over vores eftermæle. Mange af dem startede et andet sted i fortællingen, for at komme frem til, hvad der skulle stå på deres gravsten. Det er de overvejelser, der fik mig til at lave denne bog,” fortæller Marlene.

Folkemødet

Hun har et særligt forhold til Folkemødet på Bornholm, og er meget ked af, at det ikke bliver til noget i år grundet Corona-krisen. Sidste år traf hun bl.a. filosofferne Svend Brinkmann og Vincent Hendricks og fik lavet aftalen med dem. I år skulle hun have været moderator på Folkemødet i Ateisternes telt. Deres formand, Simon Nielsen Ørregaard, har leveret et længere indslag i bogen. Blandt andet om at være en del af kosmos, men uden at man behøver at lede efter en overordnet plan.

”Vi havde en fantastisk samtale og han har da også lov til at komme med sit bud på, hvorfor vi er her. Når jeg får så mange mennesker i tale, og ikke kun spørger de kristne, men også formanden for Ateistisk Selskab, så vinder det respekt. Så er jeg forfatteren, der bliver bedt om at være moderator. Jeg synes, det er enormt spændende.”

Så velsignet i orden

Marlene Torm Gertsen har nu udgivet to bøger om livets store spørgsmål.

Der er både folk fra hendes egen kirke, bl.a. 94-årige Rigmor Pedersen, der stadig betegner sig som spejder. Hun sov i shelter sidste år!

En lokal præst fra Folkekirken, Maria Rosted Smith, er Marlene ekstra glad for. Hun fortæller, hvordan en gåtur i skoven med sin far gav hende fornemmelsen af en slags evighed. Om gamle træer, der var her, før hun blev født, og om nye træer, der vil være her, når hun ikke er her mere.

Hun slutter med sætningen ”Det er bare så velsignet i orden”.
”Forlaget ville flytte ordet velsignet – men det står, hvor det skal stå,” slog Marlene fast.

Vi hænger sammen

I denne Corona-tid har bogen været en øjenåbner også for mig selv.

”Det er gået op for mig, hvor meget vi hænger sammen som mennesker. Vi er her, fordi vi er en del af et fællesskab. Ingen skriver om, at de vil være alene. For nogle gange kan vi føle os som små dominobrikker – vælter én, vælter vi alle sammen. Vi har brug for hinanden.”

En af dem, Marlene er kommet tæt på i processen, er komikeren Farshad Kholghi. Han tumler med at ville døbes, og Marlene og han er blevet enige om, at de tager sammen til Israel, når han er parat.

Bruge kræfterne på at leve

Jeg spørger Marlene, hvad hun selv har lært af at arbejde med bogen:

”Flere af bidragene opfordrer til, at vi skal leve sådan, så det er de andre, der kan fortælle, hvorfor du er her. Den tager jeg med mig. Den kalder på et aktivt liv nu og her, hvor vi måske slet ikke skal tænke så meget men bruge kræfterne på at leve, som vi er blevet opfordret til; Være gæstfrie, skabe fred, vise kærlighed og omsorg osv.”

Der er stof til eftertanke fra så forskellige mennesker som forskeren Holger Bech Nielsen, erhvervsmanden Asger Aamund, pinsepræst og formand for FrikirkeNet Tonny Jacobsen, ateisten Anders Stjernholm, medlem af Hare Krishna Leif Asmark Jensen, jøden Henrik Chaim Goldschmidt, imamen Mohammad Khani, klosterfrue Inge Friberg samt præst og forfatter Poul Joachim Stender.

Giv din mening til kende