Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Bekymring over pladskrav

Bekymring over pladskrav

Men mange kirker åbner op – om ikke før så pinsesøndag. Og flere beholder online- eller streaming-gudstjenester.

”Vi må kun være 45 i kirkesalen – hvor vi normalt er 100 til gudstjeneste. Men så streamer (at sende gudstjenesten over internettet, red.) vi til menighedslokalet ved siden af, så må resten sidde dér”. Sådan fortæller Lars Midtgaard, præst i Bethelkirken i Aalborg, hvordan de griber åbningen af kirken an på søndag.

”Så må vi se, hvordan det bliver modtaget. Det kan være, at vi søndagen efter i stedet holder to korte gudstjenester og spritter af imellem,” fortsætter han.

Menigheden har først prøvet online-gudstjenester efter Corona-nedlukningen af kirken, og det fortsætter.
”Det kan noget. Vi når nogle mennesker, som ikke er vant til at komme. Så at sige åbner det døren op til kirken. Det er mindre forpligtende. Man kan sidde i nattøjet og gå, når man vil. Men vi håber da, at folk får lyst til at komme og deltage i gudstjenesterne i virkeligheden.”

Venter til pinse

I flere kirker venter man til pinsesøndag med at holde gudstjeneste i kirkerummet. Således i Brovst og Kristuskirken i København.

”Vi glæder os til at være sammen. Vi er blevet så taknemmelige for fællesskabet,” fortæller Bente Højris Pedersen, der er præst i Brovst Baptistmenighed.

Her har man ikke haft gudstjeneste i to måneder. Det har ikke givet mening at lave noget på nettet for den tosprogede menighed, hvor der er en del ældre og de unge er nepalesere.

Pinsesøndag har de så aftalt, at de tynder ud i bænkene, så der er to meter imellem, og at der er to, der byder velkommen i døren. En nepalesisktalende og en dansktalende. Og så føres den enkelte kirkegænger til sin plads.

Der er plads til 65 i kirken og nogle gange er der flere til gudstjeneste, men der vil sikkert også være nogle, der bliver hjemme, fordi de er i den sårbare gruppe.

Tælle-system i Roskilde

I Roskilde har Michael Frost opfundet et tælle-system, som skal fungere på deres hjemmeside – så man kan se, om der er plads, og om der skal holdes flere gudstjenester. (Tællesystemet stilles til rådighed for andre. Se her.)

”Folk savner at synge sammen”, siger Jakob Vagner, præst i Roskilde Baptistkirke. Også her fortsætter de med at livestreame.
”Men folk kan næsten ikke holde ud til, at vi ikke kan samles. Fælleskabet kan ikke erstattes af skærme og telefonopkald.”

Roskilde starter op med to gudstjenester på søndag.

Jakob Vagner kan også fortælle, at deres streamede gudstjenester har bragt dem i kontakt med 15-20 nye mennesker, som de ellers aldrig ville have nået. Dem håber de selvsagt at se til en virkelig gudstjeneste.

En firedobling af besøgende

I Aarhus har de i mange uger lagt en kort gudstjeneste op på Youtube hver uge. Der har været 120 til nogle af gudstjenesterne. Normalt kommer der 30 til en almindelig gudstjeneste i Aarhus Baptistkirke – så det er en pæn forbedring af ”seertallet”.

”Jeg er positivt overrasket over, hvor meget længere vi når ud med de digitale muligheder,” siger Lasse Åbom, præst i Immanuelskirken i Aarhus. De fortsætter også med at livestreame deres gudstjenester og efterfølgende klippe dem ned til ca. 20 minutter og lægge dem på Youtube.

Ikke mindst af hensyn til de ældre, og menighedens medlemmer i kredsene i Esbjerg og Vejle.

”Jeg tvivlede før Corona på, at det var en god idé. Men det ser ud til at virke,” siger Lasse.

Reglerne ændrede planerne

I Korskirken i Herlev havde de egentlig planlagt med kun at sende online – men det blev ændret, da man endelig fik retningslinjerne fra Kirkeministeriet. ”Vi må være ca. 54 personer i kirken foruden de medvirkende, så vi holder den sidste video-gudstjeneste på søndag og mødes igen pinsesøndag i Korskirken,” siger præsten Ole Lundegaard.

Korskirkens online-gudstjenester er usædvanlig professionelle og meget værdsatte, også af mennesker, der ikke kommer i kirken normalt.

Børnekirke eller pasning

I Baptistkirken i Rønne kan der være 60 deltagere i kirkerummet. Her har en af overvejelserne været, hvad man gør med børnene og børnefamilierne. Børnekirken kan ikke være i deres normale lokaler. De er for små til de 15-20 børn, der normalt er i børnekirken. Her er ideen, at de store er udenfor, enten leger i nærheden kirken eller tager ud til spejdernes lejr udenfor Rønne.

De små kan så være i børnekirkens lokaler.

Af det udsendte materiale fra Frikirkenet fremgår, at børnekirker og søndagsskoler, der er foreninger, først må åbne for aktiviteter efter 8. juni. Her skelnes nøje også mellem, hvis tingene, som børnene bruger, ér. Og så er der krav om rengøring. Og at børnene ikke bruger det samme legetøj.

I Rønne lukker man derfor et boldrum i børnekirkens lokaler af hensyn til hygiejnen. Og laver ekstra stokke til Kongespillet, så hvert barn har sine egne. Man må sno sig.

Giv din mening til kende