Ideerne skal være helt nede på jorden

Regionale møder 2020

Ideerne skal være helt nede på jorden

Mere appetitligt layout. Søgeord og filtre. Relevant. Flere bud på, hvordan Fælleserklæringens idé-katalog bliver brugbart.

Helle Kvist, Nørresundby,  

Ca. 40 baptister fra syv forskellige menigheder (Østhimmerland, Nørresundby, Pandrup, Brovst, Karmelkirken, Randers og Aarhus) var samlet i Vaarst til det andet af fem regionale møder. Det blev en dejlig aften med mange inspirerende tanker – og ikke dårligt at starte med en hyggelig og dejlig spisning.

Mette Holmgaard, som har været konsulent for ledelsen på BaptistKirkens nye Fælleserklæring, fortalte, at hun var blevet inspireret og bekræftet af et vers fra Romerbrevet, hvori der står ”Troen kommer af det, der høres!” Nu skulle baptisterne høre hinanden.

Idé-kataloget

Første spørgsmål var, hvad der er afgørende for, at Idé-kataloget bliver brugt? Svarene handler bl.a. om målgruppen; altså bl.a. at man skal have lyst til at bruge det. Og der skal tales om det i menigheden.
Så handler noget om indholdet i Idé-kataloget: Ideerne skal være ”helt nede på jorden” og relevante.
Og endelig handler det om, hvordan det præsenteres: Det skal være nemmere at finde de relevante idéer. Her kunne man bruge gode søgeord og filtre, som man kender det fra, når man skal købe noget på nettet. I kirkens regi kunne det være børnearbejde, sorggruppe, seniorarbejde, omsorg eller lignende.

Det må også gerne virke smart og sproget skal være let forståeligt. Og så skal det omtales i Nyhedsbrevet, når der kommer nye ideer. Blandt barriererne for ikke at bruge det, blev det nævnt, at man måske ikke kan se, at man har et behov. At menighedsledelsen ikke tager det alvorligt, eller at der findes en frygt for noget nyt. Det kan også være uvidenhed, eller at det virker rodet og kedeligt.

Det skal være nemmere at finde de relevante ideer.

Mange ideer

Det var ikke fordi, der manglede gode idéer, som kunne være i Idé-kataloget. Deltagerne nævnte bl.a. syng-sammen hver tirsdag formiddag i Brovst. I Aarhus synger de hver fredag eftermiddag kl. 16 fra Højskolesangbogen og der er mad bagefter.

I Nørresundby har de 3G = Gud, Gospel og Go’ mad. Det er den sidste mandag i hver måned fra kl. 14, hvor der er Åben Kirke med kaffe, hyggeligt samvær, en andagt og sang. Kl. 18 er der fællesspisning for alle – og her kommer menighedsmedlemmer for at mødes med gospelsangere fra Gospelkoret Shine, der øver kl. 19. Inden korøvelsen har præsten Allan Ibsen ordet og fortæller på en let forståelig måde om livet med Gud. Herefter synger alle en fællessang og Shine synger en sang for ’forsamlingen’, inden der drikkes kaffe i lokalet ved siden af, og Shine kan tage hul på sin øveaften.

Der blev også nævnt en café for flygtninge og fælles spejder- og menighedsweekend.

Sammenhængskraft

Generalsekretær Torben Andersen kom med et oplæg om sammenhængskraften i BaptistKirken. Også her kom forsamlingen med gode idéer: Overskriften er, at ”vi skal have lyst til at se hinanden og styrke fællesskabet”. Og så blev det nævnt, at de nordjyske menigheder er gået sammen om at lave en fællesskabsdag den. 27. september i år med et program, som tilbyder noget for alle aldersgrupper. Sommerstævnet blev også nævnt som noget, der styrker sammenhængskraften.

Internt i menighederne blev netværksgrupper nævnt, ligesom der skal gives plads for forskellige kulturer. I én menighed har afrikanske børn dygtiggjort sig i musik, og de bidrager med indslag i gudstjenesterne. I Brovst har en stor gruppe nepalesere beriget menigheden med børnefamilier og unge. Det har styrket sammenhængskraften – og også nedsat gennemsnitsalderen. ”Det hjælper at tale mangfoldigheden op – i stedet for at stirre sig blind på forskellene”, som det blev sagt.

Et andet forslag er, at menighederne bakker op om arrangementer og gudstjenester, som er arrangeret af en ’gruppe’ (spejdere/unge/kor eller lignende).

Vi skal have lyst til at se hinanden og styrke fællesskabet

Et spejder-vidnesbyrd

Charlotte Mejer Friis, der er baptistspejder i Aarhus og medlem af Korpsrådet, kom med en varm peptalk. Hun opfordrede til samarbejde mellem menigheder og spejdere og tilbød hjælp til opstart af aktiviteter. Hun fortalte varmt og stærkt om, hvordan hun selv som fire-årig var blevet inviteret med til spejderaktiviteter i Esbjerg. Hun var blevet taget godt imod, havde oplevet et godt fællesskab og havde hver mandag hørt om Gud. Det betød, at hun som 20-årig blev døbt i Aarhus og har besluttet, at hun vil give det gode, hun havde oplevet, videre!

 

Læs også artikler fra de øvrige regionale møder: ”Hvad binder os sammen som baptister?”, ”Et dejligt broget møde” og “I kan nå familier gennem spejderne“.

URL: https://baptist.dk/ideerne-skal-vaere-helt-nede-paa-jorden/