Lone Møller-Hansen,
Det var en mangeårig økonomimedarbejder i Danske Kirkers Råd, der blev narret til at overføre tre store beløb, der i alt løber op i næsten en mio. kr., i den tro, at det var generalsekretæren, der pr. mail krævede beløbene overført. Selv om økonomimedarbejderen bad om bilag og forklaring på, hvad pengene skulle bruges til, blev han blot beordret til straks at overføre pengene og gjorde det. Desværre krævede Danske Kirkers Råds bank ikke yderligere attestation eller bremsede de pågældende overførsler, som ellers var usædvanlige.
Svindlen blev opdaget d. 5. august, da generalsekretæren kom tilbage fra sommerferie. Sagen blev straks anmeldt til Politiets særlige afdeling for IT-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK). Politiet arbejder på højtryk for at Danske Kirkers Råd får sine penge tilbage. ”Vi har således forhåbninger om at kunne få i hvert fald dele af de bortsvindlede midler retur. Samtidig er procedurerne i Danske Kirkers Råd omgående blevet strammet. Økonomimedarbejderen har ikke længere adgang til vores konti og fratræder som aftalt inden dette pr. 1. september,” fortæller formand for DKR, biskop Peter Fischer-Møller.
I morgen torsdag d. 29. august holder DKR rådsmøde, hvor den økonomiske situation er et af hovedpunkterne på dagsordenen. Heldigvis har Himmelske Dage i Herning i Kr. Himmelfartsferien givet et pænt overskud, som kan afhjælpe situationen og bruges til bl.a. løn til de ansatte.
Det årlige budget i Danske Kirkers Råd på 1,8 mio. kroner (2018). Ved svindlen er organisationen blevet bedraget for mere end halvdelen af sit økonomiske grundlag. ”Det er naturligvis en meget alvorlig situation, men truer dog ikke vores mulighed for at fortsætte arbejdet,” understreger Peter Fischer-Møller.
”Danske Kirkers Råds arbejde bygger på stor gensidig tillid både i medarbejdergruppen og mellem partnerne. Det er desværre denne tillid, der har muliggjort svindlen. Vi ønsker fortsat at have tillid til hinanden internt og til vores samarbejdspartnere, men vores råd til andre kirkesamfund og lignende organisationer er straks at indføre procedurer, der mindsker sårbarheden overfor forsøg på svindel,” understreger både formanden og generalsekretær Mads Christoffersen.
Svindelaffæren har affødt reaktioner hos mange kirkelige aktører, som nu strammer deres interne retningslinjer, så noget lignende ikke gentages.
Skulle du ekstraordinært have lyst til at støtte DKR i den nuværende situation, kan det ske på http://www.danskekirkersraad.dk/stoet-os/.
Også BaptistKirkens økonomiansvarlige Ulla Holm fik i sommers en mail – tilsyneladende – fra formand Per Beck om overførsel af penge. Men hun var mistænksom og ignorerede den.
Både Ulla og Per opfordrer menighederne til at være skeptiske og indføre procedurer, der hindrer svindel. Læs mere her.
URL: https://baptist.dk/danske-kirkers-raad-franarret-naesten-en-mio-kr/