Ingen kirke uden menighedsplantninger

Ingen kirke uden menighedsplantninger

60 deltagere fra 10 forskellige lande var samlet til menighedsplanterkonference i Riga den 19.-21. april 2018. Det var arrangeret af de nordiske og baltiske baptistsamfund, og fra Danmark deltog otte.

Lone Møller-Hansen,  

Fra Bornholm deltog hele ledergruppen i Gospelfællesskabet (fire personer, heraf BaptistKirkens generalsekretær Lone Møller-Hansen og hendes mand, Jesper). Fra Odense deltog Cynthia Padi (læs portrættet af hende) og Max Nielsen, og fra Kristuskirken/regen Scott Turminello, der er amerikansk missionær.

Og som taler deltog Flemming Mølhede, leder af Vineyard København og Norden, som er vokset op som baptist og uddannet på Baptisternes Teologiske Seminarium i Tølløse.

Vær velkommende

”Det var utrolig inspirerende og opmuntrende at være med. Dels blev jeg bestyrket i, at vi ikke har noget valg. Det er en del af vores kristne DNA at skabe nye fællesskaber og invitere nye mennesker ind i et liv med Jesus Kristus. Hvis det ikke er på vores hjerte, har vi ingen eksistensberettigelse,” siger generalsekretær Lone Møller-Hansen.

Fællesskabet og samtalerne, især i den danske gruppe, men også selve spiritualiteten på konferencen lover godt for fremtiden. Der var mange unge mennesker med, og især i Estland har man knækket koden og dér skaber unge mennesker nye kirker, såkaldte 3D kirker, hele tiden.

Samtidig blev det understreget, at de gamle menigheder ikke har udlevet sig. Men deres eksistensberettigelse består i, at de er velkommende. At mennesker føler sig velkomne, omsluttet og accepteret i fællesskabet, straks de kommer ind i kirken. At det ikke er noget, man skal gøre sig fortjent til. Hvis ikke det lykkes at tiltrække nye medlemmer, giver det sig selv, at en menighed må dø på et tidspunkt.

Flemming Mølhede fortalte, hvordan hans kone blev kristen ved at komme ind i en gammel, dansk baptistmenighed i Hals i Nordjylland (den blev siden til Vodskov menighed og er nu en del af Nørresundby-Vodskov Baptistmenighed). Her mødte Anne mennesker, der tog kærligt imod hende og viste hende en vej ind i troen. Det kan ske i enhver menighed, stor eller lille.

Flemming Mølhede var en af hovedtalerne ved konferencen, og gospelfællesskabet fra Bornholm gav også et indlæg om deres erfaringer.

Ingen kampe mod traditioner

”Men nye trosfællesskaber har den styrke, at man kan eksperimentere, uden at man skal bede om lov og kæmpe imod gamle traditioner. Så alene for at prøve nye måder at være en relevant kirke i dag er det en god idé, at entreprenører og pionerer fra vores menigheder sættes fri til at skabe nye fællesskaber. Vores opgave som ledere i de eksisterende kirker er at udruste de unge mennesker til opgaven, støtte dem økonomisk og med forbøn, og skærme dem mod kritik,” siger Lone Møller-Hansen.

Præsident for EBF, European Baptist Federation, Jenni Entrican, var også en af talerne. Hun har erfaringer fra Fresh Expressions i England, og når hun kommer som taler ved Landskonference 2 i november 2018 i Vejle, vil hun bl.a. fortælle, hvorfor vi skal lave menighedsplantninger – eller nye trosfællesskaber, kald det hvad I vil.

Topbilledet viser den danske delegation ved kirkeplanterkonferencen i Riga.

URL: https://baptist.dk/ingen-kirke-uden-menighedsplantninger/