BaptistKirkens ledelse,
Baptistkirken i Danmark er et mangfoldigt fællesskab af menigheder med hver sine unikke udtryk og særpræg. For at mangfoldigheden skal berige os og ikke adskille os, er det afgørende, at vi forankrer os i et fælles værdisæt.
Værdierne (læs dem nedenfor) er udarbejdet efter en længere proces. Ledelsen har haft mange drøftelser internt og med bidragsydere fra forskellige områder af vores fælles virke. Vi har fået input fra menighederne på de to regionale lederdage og medfølgende skriftlige tilbagemeldinger. Igennem alle samlinger har vi søgt Herrens vejledning og oplevet styrken ved den fælles forbøn fra kirkesamfundet. Arbejdet har ikke været problemfrit, men vi har oplevet stor lydhørhed, respekt og vilje til samarbejde.
Arbejdet med de fælles værdier er vigtigt!
Vi opmuntrer alle til at tage del i samtalen med samme indstilling. For arbejdet med de fælles værdier er vigtigt! Værdierne er ikke blot ord på et papir – de skal være levende principper, der motiverer os til at se vores forskelligheder som en styrke og vores fællesskab som en afgørende del af vores identitet og understøttelse af vores mission.
Det er vores dybeste overbevisning, at Gud ønsker at frelse alle! Gud rækker ud til alle med sin kærlighed, og Jesus har givet os alle ansvar for at dele troen på ham – både i ord og handling. Ved at opmuntre og støtte hinanden i den fælles mission anerkender vi, at vi er forskellige dele af den samme Guds plan. Uanset hvordan den enkelte menighed vælger at udtrykke og handle på den mission, banker det samme hjerte for at dele troen på Jesus. Vores forskelligheder bliver dermed ikke barrierer, men snarere forskellige veje til at nå det samme mål: At bringe evangeliet ud.
Uanset hvordan den enkelte menighed vælger at udtrykke og handle på den mission, banker det samme hjerte for at dele troen på Jesus.
Vores forståelse af menighed og fællesskab motiverer os til at værdsætte både det lokale, det nationale og det internationale fællesskab. Fordi kirken er et fællesskab af menigheder centreret om Jesus, står ingen menighed alene. Selvom de lokale menigheder er selvstyrende og har frihed til at forme deres tro og tjeneste, er friheden ikke ensbetydende med isolation. Tværtimod giver friheden os mulighed for at udvikle os på måder, der er relevante i vores unikke kontekst. Men det er vores fælles forpligtelse at arbejde sammen i et større fællesskab, der sikrer, at vi kan støtte og inspirere hinanden.
Den åbne samtale om kirkens udvikling i menighederne, på lederdage og på Synode2025 gør det muligt, at vi sammen søger Guds vej frem, mens vi respekterer forskellige perspektiver og forhåbentlig styrker følelsen af fællesskab. Fremfor at adskille os kan vi lade de teologiske nuancer berige vores fælles forståelse af Guds ord, når vi ydmygt lytter til hinanden og sammen tolker Bibelen.
Bibelen er vores vigtigste kilde til erkendelse af Guds åbenbaring i Jesus Kristus og vores mission i verden. Som baptister fastholder vi, at alle har ansvar for at læse og lytte under Helligåndens vejledning og tolke efter sin samvittighed og i samtale med fællesskabet. Troen, på at Gud taler til os gennem Bibelens skrifter, giver os et fælles sprog og et fælles referencepunkt, selv når vi fortolker forskelligt. Det er netop i ansvaret og friheden til fortolkning i fællesskab under Helligåndens vejledning, at vi motiveres til dialog og respekt for hinandens overbevisninger.
Vi tror, at Gud kalder og udruster os alle til tjeneste.
I dåben stiller vi os til rådighed for den tjeneste, som Jesus kalder os til, og vi tror, at Gud kalder og udruster os alle til tjeneste. Paulus skriver: ”Der er forskel på nådegaver, men Ånden er den samme. Der er forskel på tjenester, men Herren er den samme.”[1] Som kirkefællesskab ønsker vi at støtte og opmuntre hinanden i at tjene med de gaver, som vi hver især har fået, og blandt dem, som Gud kalder os til – og ikke lade os begrænse af de skel, som mennesker sætter op for og mellem hinanden.
Vi forstår os selv som en lægmandskirke, men vi må erkende, at vores præster er vitale for sammenhængskraften. Deres forpligtelse til at forkynde, vejlede og støtte er afgørende for den enkelte menighed, men deres engagement i et forpligtende kollegialt fællesskab på nationalt plan er lige så vigtigt for vores enhed. Gennem gensidig anerkendelse, deltagelse i samlinger og bidrag til teologisk arbejde skaber præsterne et stærkt fundament for fælles forståelse og retning. Selvom hver menighed selv kalder sin præst, sikrer introduktionen til baptistisk tradition og teologi en fælles referenceramme og en motivation for at arbejde sammen på tværs af menighedsgrænser.
Endelig er vores forpligtelse som en baptistfamilie kernen i vores sammenhold. At vi er bundet sammen betyder, at vi aktivt vælger at leve i relation til hinanden, selv når vi er uenige. Forpligtelsen på vores historie, teologi og fællesskab motiverer os til at tage ansvar for fremtiden sammen. Ved at samarbejde om at plante, udvikle og udruste menigheder og bidrage regionalt, nationalt og internationalt viser vi konkret, at vores fællesskab er vigtigere end vores forskelle.
At vi er bundet sammen betyder, at vi aktivt vælger at leve i relation til hinanden, selv når vi er uenige.
Værdierne handler om, hvordan vi vil være kirke sammen. Det er ikke en beskrivelse af vores trosgrundlag. Det udarbejdede vi i fællesskab i 2022-2023 under titlen ”De otte teser”. Læs dem nedenfor.
Vi håber, at I vil samtale om værdierne – i smågrupper, arbejdsgrupper, menigheder og ikke mindst på Synode2025 den 6.-9. juni 2025 i Sæsing.
Vi tror på, at Gud ønsker at frelse alle mennesker og at Jesus Kristus forvandler og fornyer os og verden. Vi tror, at enhver kristen er kaldet til at dele troen på Jesus – både i ord og handling.
Derfor:
BaptistKirken er et fællesskab af menigheder, hvor mennesker samles om troen på Jesus Kristus.
Derfor:
Bibelen er vores vigtigste kilde til forståelsen af Guds åbenbaring i Jesus Kristus og vores mission i verden.
Derfor mener vi, at:
Vi tror på, at Gud kalder og udruster alle til at tjene med i Guds rige.
Derfor:
Vi tror på, at præsterne er kulturbærere i vores kirkesamfund. Derfor er de forpligtet af det kald, de har fået, til at bidrage aktivt – både ved at forkynde evangeliet, vejlede og støtte menighederne, og ved at tage ansvar for kirkens udvikling og sammenhængskraft.
Derfor opfordres præster til at lade sig akkreditere og dermed påtage sig nationalt ansvar ved at:
Vi anerkender, at menighederne er forskellige, har deres egne udtryk og unikke behov – også når det kommer til ansættelser.
Derfor:
Vores identitet og mission kalder os til at være en én familie. Som familie forbliver vi forpligtet til at leve i forhold til hinanden, selv når der er forskelle og uenigheder, for i Gud er vi ét.
Derfor forpligter vi os på:
[1] 1. Korintherbrev kap. 12, vers 4-5
URL: https://baptist.dk/vaerdier-for-baptistkirken-i-danmark/