Tidligere præst Niels Bjerg er død mæt af dage

Nekrolog

Tidligere præst Niels Bjerg er død mæt af dage

Niels Bjerg sov stille ind den 4. maj om morgenen i sit hjem i Hjørring efter flere uger i sengen, hvor livskræfterne langsomt svandt ind. Han blev 91 år og tjente som præst i flere menigheder.

Torben Andersen,  

Bisættelsen fandt sted i Hjørring Baptistkirke fredag den 7. maj, forestået af Torben Andersen, menighedens præst. Den var ”for de nærmeste”, sådan at gældende restriktioner kunne overholdes, dvs. cirka 70 kunne deltage og mindes Niels Bjerg og hans nysgerrighed på livet og teologien. Han var en mand fuld af energi og livsmod, både akademiker og praktiker.

Et håbefuldt menneske

I talen lød det bl.a.: ”Niels havde mange evner og interesser og så var han humoristisk. Peter Plys var en af hans store favoritter. Hør bare dette opmuntrende citat: ”Lov mig, du altid vil huske, at du er modigere end du synes, stærkere end du ser ud til og klogere end du tror.” Og så var Niels det, jeg vil kalde for ”udpræget både boglig og praktisk begavet”. Han lavede det fineste snedker- og træskærearbejde, bl.a. byggede han fire violiner. Havde en enorm viden om antikke møbler og har selv afsyret og renoveret adskillige møbler og ure. I studietiden i Rüschlikon lærte han (foruden en masse teologi) også at indbinde bøger. Han holdt af musik og kunst. Især klassisk musik – og gerne Beethoven, som han også lyttede til fra sygesengen.”

Niels Bjerg i haven.

”Et håbefuldt menneskeliv i Guds store verden!” var overskriften på talen. Niels havde i tide skrevet forslag til salmer og bibeltekster, som frit kunne anvendes. Sammenfattende udtrykte de en glæde over livet, Guds skaberværk og menneskets plads i dette, men altid båret af håbet om ”de levendes land”. ”Så kan jeg godt give slip” blev de sidste klare ord, som Betty hørte Niels sige, inden der fulgte nogle dage og nætter dybt sovende.

Døbt som ung og præst i flere menigheder

Niels Bjerg blev født i 1930, voksede op i en søskendeflok på ni brødre, hvor han var nummer tre i rækken, på egnene nær Ingstrup og syd for Løkken i Vendsyssel. I en periode boede familien på Munkens Klit og det fortælles, at drengeflokken blev kendt som ”Munkens drenge”. Niels blev døbt i Ingstrup Baptistkirke den 19. maj 1946 og nåede næsten sin 75 års dåbsdag. Han uddannede sig i Tølløse og tog sin afsluttende eksamen på prædikantskolen som baptistpræst i 1956. Det var også i Tølløse, at Niels mødte sin kommende hustru, Betty, født Abildgaard. De blev gift i 1956 og ville have haft krondiamantbryllup til Sct. Hans i år. I 1956 blev de præstepar i Hals menighed inden nogle år i Rüschlikon i Schweiz og en BD-grad i teologi med en afsluttende opgave i emnet: Udviklingen af religionsfrihed i Danmark i første halvdel af det 19. århundrede med særlig reference til baptisterne. Derefter fulgte en tjeneste i Nørresundby menighed i 1965-1973, inden Betty og Niels slog sig ned i Hjørring i hjemmet på Solbakkevej. Det blev rammen for de mange aktive år, der fulgte. Først som præstepar i 1973-1979 og så som medarbejder på børnehjemmet Bakken i næsten 10 år. Inden pensionstiden blev det til et par år som ’midlertidig præst’ i Vrå. I en årrække sad Niels Bjerg i Baptistsamfundets ledelse, missionskomiteen, og engagerede sig især i Ydremissionsudvalget og folkemordet i Rwanda midt i 70’erne. Dette resulterede i, at Betty og Niels inviterede en flygtning fra Burundi til at bo hos sig i et år.

Niels Bjerg var gennem årene også engageret i økumenisk arbejde og han deltog på flere kurser på Løgumkloster Højskole og Refugium. Som pensionist fulgte han i flere sæsoner kirkehøjskolen i Hjørring.

En handlingens mand

Niels Bjerg var handlingens mand og satte gerne aftryk der, hvor han færdedes. Hans praktiske håndelag er kommet mange til gode – mange gange. F.eks. den nærmeste familie, som Betty og Niels altid gav førsteprioritet. Døtrene Lis og Brita fortæller, hvordan morfar ofte hjalp med etablering af legeplads, legehus, husbygning osv. En af Niels’ store interesser var kirkeorgler og flere menigheder, hvor han var præst, nød godt af dette og fik ”nyt” orgel i de perioder. I Hjørring var det også i årene med Niels som præst, at tilbygningen med nuværende menighedssal, ungdomslokaler og kælderrum fandt sted. Han var også var tovholder på en større renovering i forbindelse med kirkens 100-års jubilæum i 2008. Især en fugtbekæmpelse gjorde det noget dyrere end forventet. Niels Bjerg udtaler i en artikel i Nordjyske Stiftstidende i den anledning, hvilket også udtrykker hans evne til at have fingeren på pulsen: ”I dag er de unge mennesker jo meget engageret i deres arbejde, hvor der skal ydes og præsteres. Og bagefter skal de hjem og være sammen med familien, så det er naturligt, at medlemmerne ikke har samme overskud som tidligere til at hjælpe med en renovering af kirken. Men de har så i stedet vist deres gode vilje ved at spytte i kassen.”

Kontaktfamilie til flygtninge

Betty og Niels blev kontaktfamilie til nogle af de første vietnamesiske bådflygtninge i Hjørring i 1980’erne, hvilket betød, at familien hermed blev kraftigt forøget, da der blev tæt kontakt til 12 flygtninge. Senere kom også opmærksomheden på flygtningene fra Myanmar, hvoraf flere i dag er medlemmer af Hjørring Baptistkirke, og det glædede Niels meget.

Niels Bjerg rejste som pensionist rundt til mange steder og menigheder og holdt foredrag. Her viste han lysbilleder af egne foto og fortalte levende og engageret. Titlerne var: Mårup Kirke og Vendelboerne, Kirkekunst i Danmark og i oldkirken, Naturkræfter – vulkaner i udbrud. Til sidstnævnte hører en af de største rejseoplevelser; at stå på kanten af vulkanen Stromboli i udbrud.

Foruden Betty efterlader Niels Bjerg sig to døtre og svigersønner, fire børnebørn og tre oldebørn.

URL: https://baptist.dk/tidligere-praest-niels-bjerg-er-doed-maet-af-dage/