Europæiske baptister mødtes med håb i tro og realisme

Europæiske baptister mødtes med håb i tro og realisme

”Kristus kender ingen grænser eller begrænsninger, men møder os dér, hvor vi er”, lød det fra Meego Remmel, som er fra Estland og formand for de europæiske baptisters fællesskab, EBF.

Torben Andersen,  

Hvad er EBF?

EBF (European Baptist Federation) tæller ca. 800.000 medlemmer fra 59 baptistsamfund i 52 lande lige fra Portugal i vest til de østligste egne af Rusland. Inkluderet i dette fællesskab er baptister i Centralasien og Mellemøsten. EBF fungerer også som en region i Baptisternes Verdensalliance.

Anledningen var velkomsten til det årlige rådsmøde med repræsentanter fra Europa, Centralasien og Mellemøsten den 24.-25. september. Oprindeligt skulle det have fundet sted i Skt. Petersborg, men på grund af Covid-19 pandemien blev det for første gang et virtuelt møde på Zoom. Det samlede 103 deltagere, da flest var logget på mødet. Det fysiske fællesskab var savnet med de muligheder, det rummer for opbygning af nære netværk og nye personlige relationer, men mødet havde dog den fordel, som Meego Remmel sagde med et glimt i øjet: ”Denne gang har alle, der ønskede det kunnet deltage uden visa-problemer.” Han læste bibelteksten fra Johannesevangeliet, hvor Jesus påskedag pludselig står blandt disciplene og siger ”Fred være med jer! … Som Faderen har udsendt mig, sender jeg også jer.” Disse ord satte rammen for mødet og Tony Peck, som er generalsekretær for EBF og fra England, nævnte ordene igen ved afslutningen af mødet i forbindelse med en online nadverfejring.

Kendte ansigter

Lina Toth synger ved den afsluttende nadvergudstjeneste.

Det er mit første EBF-møde som generalsekretær for de danske baptister. Og det var inspirerende og velforberedte 2 x 2 timer torsdag og fredag med mange nye ansigter på skærmen, men også flere kendte fra tidligere Zoom-møder i regional regi i EBF under Corona-nedlukningen. Også mennesker fra min studietid på IBTS i Prag for år tilbage. I Prag mødte jeg både Tony Peck og hans sekretær Helle Lith, som er fra Estland og gør et kæmpe arbejde for EBF. Der mødte jeg også Lina, nu med efternavnet Toth, som var min studievejleder. Hun er fra Litauen og jeg mødte hende første gang sammen med hendes forældre ved et menighedsbesøg i Klaipéda i Litauen, mens jeg var præst på Bornholm i 90’erne. På billederne synger Lina en solo ved den afsluttende nadvergudstjeneste og Helle læser indstiftelsesordene. Hun sidder i Estland og Lina i Scotland. Tony leder afslutningen på rådsmødet fra sit hjem i Bristol i England. Jeg deltog i nadveren hjemme i Pandrup med ansigter på skærmen fra hele Europa, Centralasien og Mellemøsten. Der kan knyttes bånd mellem europæiske baptister på mange måder og EBF er et rigtigt godt mødested – også virtuelt.

Tro, håb og bøn

Næsten al rejseaktivitet i EBF lukkede ned, da landene lukkede ned i foråret. I EBF valgte man straks at arbejde på tre fronter: Opbygge en online-struktur og -kommunikation, støtte de mest sårbare med hjælp fra BWAid og midt i al usikkerhed gå fremtiden i møde med tro, håb og bøn.

”Vi går fremad i tro og realisme” sagde generalsekretær Tony Peck, da han omtalte den store missionskonference SENT i Stavanger, Norge, den 21.-25. juli 2021 med forventeligt 1700 deltagere. ”Vi håber og beder til, at vi kan samles og planlægger derefter. Senest februar 2021 træffes en beslutning, ” sagde han.

EBFs generalsekretær Tony Peck.

På det formelle rådsmøde med godkendelse af beretninger og regnskab blev en ny kommission vedtaget med migration som arbejdsområde. En gruppe har allerede i flere år arbejdet med dette efter de store flygtningestrømme i Europa. Nu er migration et arbejdsområde i EBF på lige fod med de nuværende: Teologi & Uddannelse, Mission & Evangelisation samt Frihed & Retfærdighed.

Gribende hjælpearbejde

På mødet blev der aflagt rapporter fra diverse arbejdsgrupper. Der var flere interviews om aktuelle emner og workshops at vælge imellem. Det hele godt styret af ledelse og teknikere. Der var personlige indtryk fra en menighedsplantning i Hviderusland midt under Covid-19 restriktioner og politisk uro. De første to måneder kunne den nye menighed kun mødes online, men nu også til fysiske gudstjenester.

Det var gribende at høre om baptisters hjælpearbejde blandt flygtninge i Libanon, Tyrkiet og Grækenland. Mike Pears, rektor på IBTS Centre (International Baptist Teologisk Studiecenter) i Amsterdam, fortale om arbejdet og inddrog flere af de studerende og deres forskningsprojekter. Bl.a. Gabriel Stephen fra Norge med nigerianske rødder, som skriver en Ph.d. om migrantarbejdet blandt de norske baptister. Emnet er interessant også i en dansk sammenhæng, da vi kan drage mange paralleller mellem situationen i Norge og Danmark. Gabriel Stephen medvirker i øvrigt på en konference i januar 2021 i Danmark arrangeret af SCMT (Studiecenter for menighedsbaseret teologi), hvor Baptistkirken i Danmark er et af flere baglande.

Den store missionskonference SENT i Stavanger, Norge, den 21.-25. juli 2021 med forventeligt 1700 deltagere. ”Vi håber og beder til, at vi kan samles og planlægger derefter. Senest februar 2021 træffes en beslutning.” Tony Peck

Ny generalsekretær i 2021

En arbejdsgruppe med Meego Remmel i spidsen arbejder på at finde en kandidat til posten som ny generalsekretær i september 2021, når Tony Peck afslutter sin tjeneste efter 17 år på posten. Han fortsætter dog sin aktive tjeneste blandt baptister internationalt, da han bliver ny formand for kommissionen under BWA (Baptisternes Verdensalliance), der arbejder med religionsfrihed og menneskerettigheder.

Helle Lith læser indstiftelsesordene til den afsluttende nadvergudstjeneste.

Hvem er vi som baptister?

Tony Peck gjorde opmærksom på, at nu er det 15 år siden, at de europæiske baptister efter verdenskongressen i Birmingham i England i 2005 stort set tog det papir til sig, som verdenskongressen havde arbejdet med og som definerede værdier og kendetegn på baptister. På det tidspunkt var det cirka 15 år siden, at man først i 90’erne havde udarbejdet et papir med 13 punkter, som kendetegnede europæiske baptister til hjælp for de lokale menigheder.

”Er tiden nu til igen at formulere de baptistiske kendetegn og værdier”, spurgte han? ”Det er en ny tid og vi skal være kirke nu og i fremtiden.” Han lagde dermed op til, at vi igen skal arbejde med at være kirke i tiden med et fremtidshåb og et særligt fokus på de baptistiske værdier og kendetegn. Jeg tror, dette arbejde også skal ses som et oplæg til missionskonferencen i Stavanger næste sommer – et arbejde, vi helt sikkert også kan gøre brug af i Danmark.

”Er tiden nu til igen at formulere de baptistiske kendetegn og værdier? Det er en ny tid og vi skal være kirke nu og i fremtiden.” Tony Peck

Generalsekretær for Baptisternes Verdensalliance, Elijah Brown, holdt en kort tale direkte fra sit kontor i USA. Han havde et stærkt budskab om håb midt i en svær tid. Han havde den senere tid læst Johannes Åbenbaring og var bl.a. inspireret af ordene ”han skal tørre hver tåre af deres kinder” som et aktuelt budskab til verden i dag. Han citerede en, som sagde, ”at 25 års udviklingsarbejde er sat tilbage i løbet af de sidste 25 uger” med henvisning til Covid-19 pandemien og behovene hos mange af verdens mest sårbare mennesker. Selv understregede han, at uanset hvad så er Jesus Kristus med os. ”Guds rige defineres af en multikulturel og multinational verdensbevægelse omkring Jesus Kristus!”

Jeg slutter disse indtryk fra EBF-rådsmødet med opfordringen til, at vi som danske baptister sammen med andre kristne søstre og brødre fra andre kirker aktivt vil være med i denne bevægelse. Lad os være sammen med håb i tro og realisme fordi, som Meego Remmel sagde i sin velkomst: ”Kristus kender ingen grænser eller begrænsninger, men møder os dér, hvor vi er”.

URL: https://baptist.dk/europaeiske-baptister-moedtes-med-haab-i-tro-og-realisme/